Blog THN.com: GM Blackhawks Bowman obratně zvládá potíže se

Ken Campbell v blogu The Hockey News popsal aktuální situaci v kádru vítěze Stanley Cupu a hodnotí práci, kterou při výměnách provedl GM Stan Bowman. Překlad příspěvku viz dále.

Během dní před a krátce po otevření trhu s volnými hráči nám byla jasná jedna věc, které se nevěnovalo tolik pozornosti: Stan Bowman tomu rozumí.

Možná potrvá roky, než poznáme, jestli Chicago udělalo strašlivou chybu, když loni v létě vyhodilo Dalea Tallona. Je to skvělý člověk a při tvorbě sestavy Blackhawks udělal několik velice dobrých kroků, ale na rovinu, Chicago uspíšilo svou přestavbu tím, že ve dvou úspěšných draftech v řadě získalo hvězdné hráče na 1. a 3. příčce. A to se jim podařilo jen proto, že měli dost štěstí a byli dostatečně špatní na to, aby se v takové pozici ocitli.

Fanoušci Blackhawks ale mohou být v klidu, protože vedení klubu udělalo vynikající krok, když vsadilo na Bowmana. Ten si získal ostruhy generálního manažera tím, jak řídil Blackhawks ve chvíli, kdy se brodili svými problémy s platovým stropem.

(Mimochodem, Blackhawks nejsou obětí platového stropu, jak byli v některých médiích prezentováni. Je bláhové naznačovat, že jsou obětí ekonomického systému, kterému podléhá všech 30 týmů. Pokud jsou Blackhawks něčeho obětí, tak jsou to dlouhodobé, předražené smlouvy, které je nikdo nenutil nabízet. Platový strop v NHL nedělá oběti z nikoho. Týmy to tak chtěli, tak to tak mají.)

Vyměnil Bowman pryč dobré hráče? Jistěže ano. Takové hráče širšího kádru, kteří často rozhodují série playoff. Ale Bowman v této situaci neměl na výběr. Nebylo absolutně žádných pochyb o tom, že bude muset sestavu osekat. To se stalo o to nutnějším ve chvíli, kdy Jonathan Toews získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče playoff a jeho bonus 1,3 milionu dolarů se přenesl do rozpočtu na příští sezonu.

Ale Bowman možná z nouze přišel na to, že místo pod stropem je položka, která může být stejně hodnotná jako produktivní křídlo. Dalo by se namítnout, že Bowman nezískal za Dustina Byfugliena, Brenta Sopela, Bena Eagera, Andrewa Ladda, Colina Frasera a Krise Versteega skoro nic, ale to není tak docela pravda, Bowman získal ve své svazující situaci se stropem trochu prostoru. Náhradou pak získal aktiva, která ho s výjimkou Martyho Reasonera a Viktora Stalberga nebudou v nejbližší době nic stát.

Bowman nebyl donucen k tomu, aby náhradou převzal cizí odpadky nebo špatnou smlouvu. Z nemožné situace vytěžil to nejlepší a dokázal získat daleko více než se očekávalo, přičemž těžko vyjednával z pozice síly. Nezapomínejme, že součástí Byfuglienova trejdu byl také Jeremy Morin, který loni za Kitchener Rangers nastřílel 47 branek. Chris DiDomenico, který se zase stal součástí Versteegovi výměny s Torontem Maple Leafs, byl důležitou postavou kanadské reprezentace, když na juniorském šampionátu 2009 získala zlato. A přestože mu minulou sezonu v québecské juniorské lize zkazila ošklivá zlomenina nohy, ve 12 zápasech nasbíral 22 bodů a ve 14 utkáních playoff přidal dalších 21.

A to nejlepší na tom je, že oba pravděpodobně budou figurovat v platového stropu Blackhawks nejdříve v příští sezoně.

Chicago má před sebou ještě dost úkolů, ale Bowman do této chvíle situaci zvládá s klidem a efektivně. Díky tomu je jen málo pochybností o tom, že udělá správná rozhodnutí a Blackhawks budou v pohodě. A čím dříve si týmy poradí s tímto stavem, tím lépe na tom budou do budoucna.

Týmy NFL už po léta prodávají hvězdné hráče a nikdo ani nemrkne. To proto, že v NFL jsou takové věci realitou, zatímco NHL si teprve zvyká. Když Tampa Bay uvažovala o výměně Vincenta Lecavaliera, zdálo se, že lidé se soustředí jen na fakt, že by Lighting nedostali odpovídající protihodnotu. Oni by si ale ulevili od dlouhodobého, drahého kontraktu, který jejich rozpočet už dále neunesl.

Tomu Stan Bowman rozumí.

Originální článek: THN.com Blog: Blackhawks GM Bowman deftly managing salary cap troubles