Výhled na přípravný kemp

Po řadě letních změn v kádru je nyní v sestavě vítěze Stanley Cupu několik volných míst, na které si dělá ambice mnoho hráčů. V následujícím článku si shrneme, kteří hokejisté by se mohli v chicagském dresu v nadcházející sezoně objevit nově a jakou mají ve svém boji o místo konkurenci.

Dá se předpokládat, že Hawks vstoupí do sezony s 21 hráči na soupisce, kromě 6 obránců a 12 útočníků by tak měl být k dispozici jediný náhradník do pole. Tuto pozici zřejmě zaujme bitkař John Scott, který přišel v létě z Minnesoty a může nastoupit v obraně i v případě potřeby na křídle. V kempu tak asi hráči svedou souboje o čtyři místa v útoku a dvě v obraně.

Brankáři

V brance je situace poměrně přehledná. Chicago pustilo Anttiho Niemiho, když nesouhlasilo s výsledkem arbitráže a téměř obratem oznámilo dohodu s volným hráčem Martym Turcoem. Zkušený gólman přichází z Dallasu nepochybně na místo jedničky, bez ohledu na to, že má pouze roční kontrakt. Místo dvojky by měl zaujmout Corey Crawford. Dříve chicagských gólman budoucnosti sice postupně ztrácí na příslibu, letos by ale měl dostat pořádnou příležitost prokázat své schopnosti na vyšší úrovni.

Hannu Toivonen sice pobírá o něco nižší plat a i on dříve platil za výrazný talent, od výluky je ale jeho výkonnost slabší. Pro Crawforda je na post dvojky hlavním rivalem, bude se ale muset hodně předvést aby svého soka na žebříčku přeskočil. Alec Richards pak zřejmě obsadí místo druhého brankáře v Rockfordu a Joe Palmer by tak měl zamířit do ECHL. Cristobal Huet pravděpodobně stráví sezonu ve Švýcarsku.

Obránci

V obraně má jisté místo čtveřice Keith, Seabrook, Campbell a Hjalmarsson, přičemž tito hráči by měli na ledě trávit naprostou většinu času. Pokud bude John Scott na soupisce jako sedmý obránce, jsou k dispozici jen dvě místa. Ze začátku léta se zdálo, že Hawks vsadí na mladé, poté, co ale prodloužili smlouvy s Nickem Boyntonem i Jordanem Hendrym je situace zamotanější. Oba se podíleli na jaře na zisku Stanley Cupu, jsou prověření a dalo by se říci, že svá místa v sestavě nyní po odchodu Brenta Sopela obhajují.

Jejich hlavními vyzyvateli budou Shawn Lalonde a Ivan Vishnevskiy. Dvacetiletý Lalonde, draftovaný v roce 2008 ve třetím kole, letos ukončil juniorskou kariéru v Belleville a na jaře ještě stihl několik utkání v AHL. Lalonde je ofenzivní obránce, výtečný bruslař, který navíc od draftu dokázal, že se neštítí tvrdé hry. Možná je na něj ještě brzy, ale do konceptu hry Blackhawks zapadá. V jeho případě ale nepůjde jen o výkon, je jisté, že v Rockfordu by trávil daleko více času na ledě. V kempu by musel hodně zářit, aby Chicago přesvědčil, že na farmu pro zkušenosti chodit nemusí.

Dvaadvacetiletého Vishnevskiye získali Hawks v létě z Atlanty za Andrew Ladda. Také on je typem dravého útočného obránce s rezervami v defenzivní činnosti, oproti Lalondovi ale už má za sebou dvě celé sezony na farmě a debut v NHL. Pokud prokáže stabilní výkony v kempu, mohl by si snadno říci o místo na úkor Boyntona nebo Hendryho.

Hodně pozornosti bude poutat nejmladší obránce v kempu Nick Leddy, jeho šance na proninkutní do sestavy už od začátku sezony jsou ale mizivé. Soupisku zadáků pro kemp doplňují veterán Jassen Cullimore, mladíci Brian Connelly, Jonathan Carlsson, Simon Danis-Pepin a Ryan Stanton a na zkoušku pozvaní Wade Brookbank (má smlouvu s IceHogs) a Dallas Jackson.

Útočníci

V útoku je bez debat jasných šest jmen: Toews, Kane, Hossa, Sharp, Bolland, Brouwer, tito hráči budou na soupisce pro úvod sezony chybět jen v případě zranění. Místo v kádru pravděpodobně zůstane Tomáši Kopeckému a víceméně jistotu má Viktor Stalberg, posila z Toronta. O další pozice se bude nejvážněji ucházet trojice z farmy Bryan Bickell, Jake Dowell a Jack Skille, Kyle Beach z juniorů, Igor Makarov z KHL a Fernando Pisani a Ryan Potulny, kteří podepsali z Edmontonu

Kopecký přišel do Chicaga loni v létě jako volný hráč z Detroitu, v první polovině sezony se mu ale moc nedařilo. Na ZOH reprezentoval Slovensko a od té doby naopak předváděl velice dobré výkony až do závěru playoff, kdy získal svůj druhý Stanley Cup. Pokud se mu kemp nepovede, mohl by o místo přijít, takový scénář je ale nepravděpodobný. Stalberg přišel z Toronta v rámci výměny Krise Versteega a počítá se s ním do sestavy. Také v jeho případě platí, že pokud na kempu neukáže dobrou formu, o místo by mohl přijít, pokud ale úplně nevyhoří, v říjnu bude hrát v chicagském dresu. Čtyřiadvacetiletý rychlík loni za Maple Leafs odehrál 40 zápasů s bilancí 9+5, na farmě pak ve 39 duelech přidal 33 bodů (12+21).

Bickell, Dowell a Skille již nějaký ten pátek trpělivě čekají na farmě na šanci, v hlavním týmu ale dosud paběrkovali. Řada odchodů jim tak otevřela cestu k lepší příležitosti, Chicago ale rozhodilo sítě a svým mladíkům nedává místo v kádru zadarmo ani za loajální služby. Pětadvacetiletý Dowell, kterého Hawks draftovali v 5. kole 2004, za Chicago dosud stihl 23 utkání. Loni na farmě odehrál 78 utkání s bilacní 7+16 a 96 trestných minut. O rok mladší Bickell, draftovaný ve stejném roce ve 2. kole, také dosud za Hawks odehrál jen 23 duelů, z toho však hned 16 loni. Na farmě v 65 duelech nasbíral 31 bodů a 58 trestných minut. V Chicagu by měl svým důrazem zkusit nahradil Dustina Byfugliena .Třiadvacetiletý Skille, sedmička draftu 2005, loni v Rockfordu nastoupil do 63 střetnutí (23+26, 50 trestných minut) a za Chicago zatím odehrál 30 utkání.

Beeache si Blackhawks vybrali jako 11. celkově na draftu 2008, problémový hokejista pak sice v rámci juniorské WHL dvakrát změnil dres, vytrvale ale projevuje svou drzost a střelecké schopnosti. Loni za Spokane nastřílel v 68 utkáních 52 branek a přidal 34 asistencí. Vyloučen byl na 186 minut. V playoff pak v 7 duelech zaznamenal stejný počet branek, Spokance ale stejně skončilo sezonu brzy a Beach tak mohl stihnout ještě několik utkání v Rockfordu. Dá se předpokládat, že 20letý hráč bude potřebovat hodně času na ledě a otrkání v AHL mu před přechodem na další úroveň jen prospěje.

Třiadvacetiletý Makarov, draftovaný ve 2. kole v roce 2006, oslnil na svém prvním kempu v zámoří, s Chicagem se ale nedohodl na smlouvě (údajně požadoval záruky místa v hlavním týmu, které ale nedostal) a zpět v Rusku sešel z očí. V Petrohradě nastupoval ve čtvrté formaci a loni pak v průběhu sezony změnil dres, když byl vyměněn do Dynama Moskva. v 51 utkáních nasbíral jen 9 bodů (5+4) a přidal 61 trestných minut, na ledě ale pobýval málo. Na turnaji nováčků v Torontu se mu ale dařilo a jeho účast na kempu tak bude sledována s velkým očekáváním.

Třiatřicelitý Pisani v létě poprvé změnil dres, když do Chicaga přišel z Edmontonu po dvou letech, kdy ho trápila zranění. Zodpovědný útočník v NHL odehrál přes 400 utkání a Blackhawks by měl pomoci zejména v oslabení. Před čtyřmi lety sice nastřílel ve 24 utkáních playoff 14 branek, v tomto ohledu se ale nejspíš jednalo o výjimečnou shodu okolností. I tak by ale neměl v sestavě Hawks chybět, pokud mu to zdraví dovolí.

Šestadvacetiletý Potulny loni za Oilers nastoupil k 64 zápasům, ve kterých nasbíral slušných 32 bodů (15+17) a 28 trestných minut. V závěru sezony pak reprezentoval USA na mistrovství světa. V loni slabém Edmontonu s ním sice nepočítali, Blackhawks mu ale přesto dali šanci. Potulnyho však limituje jeho ofenzivní styl, kreativní útočník by asi nebyl příliš platný ve čtvrté formaci a z tohoto pohledu je tak pravděpodobnější jeho angažmá na farmě v Rockfordu.

Mezi dalšími, kteří si mohou reálně pomýšlet na místo v hlavním týmu patří Jeff Taffe, který přišel v létě z Floridy, Evan Bropkey a Rob Klinkhammer z farmy nebo na zkoušku pozvaní Rastislav Pavlikovský (třiatřicetiletý cestovatel hrál loni ve Švédsku za Örebrö) a Nick Tarnarsky (naposledy Florida). Zranění vyřadilo ze hry norské křídlo Mathise Olimba.

Soupisku pro kemp pak doplňují mladíci Jeremy Morin, Chris DiDomenico, Ben Smith, Brandon Pirri a Philippe Paradis, kteří by měli stejně jako Nathan Davis, Brandon Bollig a Hugh Jessiman jít na farmu, na zkoušku pozvaný Steele Boomer a junioři Rob Flick, Byron Froese, David Gilbert, Mirko Hoefflin a Ludvig Rensfeldt.

Šance na místo v kádru pro sezonu 2010–2011

Brankáři
100% – Marty Turco
65% – Corey Crawford
31% – Hannu Toivonen
3% – Alec Richards
1% – Joe Palmer
 

Obránci
100% – Brian Campbell, Niklas Hjalmarsson, Duncan Keith, Brent Seabrook
90% – John Scott
70% – Jordan Hendry
49% – Ivan Vishnevskiy, Nick Boynton
30% – Shawn Lalonde
3% – Nick Leddy
2% – Brian Connelly, Jassen Cullimore
1% – Wade Brookbank, Jonathan Carlsson, Simon Danis-Pepin, Dallas Jackson, Ryan Stanton
 

Útočníci
100% – Dave Bolland, Troy Brouwer, Marián Hossa, Patrick Kane, Patrick Sharp, Jonathan Toews
90% – Tomáš Kopecký, Viktor Stalberg
70% – Bryan Bickell, Fernando Pisani
55% – Jake Dowell, Jack Skille
45% – Igor Makarov
35% – Kyle Beach
24% – Ryan Potulny
10% – Rob Klinkhammer, Jeremy Morin, Jeff Taffe, Nick Tarnarsky
5% – Evan Brophey, Hugh Jessiman, Mathis Olimb, Brandon Pirri
1% – Brandon Bollig, Steele Boomer, Nathan Davis, Chris DiDomenico, Philippe Paradis, Ben Smith