Corey Crawford
Corey Crawford

Corey Crawford ukončil aktivní kariéru

Brankář Corey Crawford, který před několika dny oslavil své 36. narozeniny, ukončil svou aktivní kariéru. S Chicagem se po konci loňské prodloužené sezony nedohodl na nové smlouvě, naopak uzavřel dvouletý kontrakt s New Jersey. V novém působišti však nastoupil jen do několika tréninků a Devils následně z osobních důvodů opustil. Z New Jersey zaznívala pouze slova pochopení a podpory, nyní však Crawford oficiálně pověsil brusle na hřebík a v NHL tedy jiný dres než ten Blackhawks už neoblékne. Chicago si jej vybralo ve 2. kole draftu 2003 a rodák z Montréalu se postupně vypracoval na jednoho z klíčových mužů soupisky. Klubu pomohl vybojovat Pohár v letech 2013 a 2015, Kanadu reprezentoval na posledním a zlatém Světovém poháru, dvakrát se těšil z Jennigsovy trofeje pro nejnižší průměr obdržených branek a dvakrát se zúčastnil Utkání hvězd. V Chicagu chytal Crawford poprvé v sezoně 2005–2006 a později byl 10 let jedničkou. V kariéře se nicméně potýkal i se zraněními, přičemž zejména poslední otřes mozku ho vyřadil na delší dobu. „Chtěl jsem v kariéře pokračovat, ale věřím, že jsem už hokeji dal všechno, co jsem mohl, a je na čase skončit. Děkuji New Jersey Devils za pochopení a podporu a děkuji Chicagu Blackhawks za šanci splnit si svůj klukovský sen. Jsem hrdý na to, že jsem mohl Chicagu přispět k výhře dvou Stanleyho pohárů a chtěl bych všem trenérům a spoluhráčům poděkovat. Rád bych poděkoval i fanouškům, díky kterým je tahle hra tak skvělá. Teď už se těším na svou další životní a rodinnou kapitolu,“ uvedl Crawford.

Celkem nastoupil Crawford v NHL do 488 zápasů, v nichž si připsal 260 výher (třetí největší počet v klubové historii), 26 čistých kont a úspěšnost zákroků 91,8 %. Totožnou výkonnost si udržel v 94 utkáních playoff (52 výher, 5 nul a úspěšnost 91,8 %).

„Coreymu patří nezapomenutelné místo v našem klubu, v srdcích našich fanoušků i ve sportovních dějinách města Chicaga. Blahopřejeme Coreymu ke kariéře hodné Síně slávy a dnes ji společně s ním oslavujeme. Crow je nejen jedním z nejlepších brankářů v historii Chicaga Blackhawks, ale byl po celou dobu zároveň důležitou postavou pro zdejší společnost – více jak deset let těšil fanoušky a přinesl dva Stanleyho poháry. Přejeme mu, jeho ženě Kristy a synům Cooperovi a Camdenovi jen to nejlepší v další kapitole,“ uvedli Blackhawks v tiskové zprávě.

„Byl to neskutečný hokejista a samozřejmě byl důležitou součástí při našich cestách za tituly v posledních 10–15 letech. Je to skvělý chlap, vždycky se zdál být v dobré pohodě, na tréninku do toho šel vždycky naplno. Jen tím mi hodně pomáhal. Stále si myslím, že může dál chytat na nejvyšší úrovni, tak jako v posledním playoff. Určitě spolu budeme mluvit, ale někdy jsou důležitější věci než hokej a do budoucna mu přeji všechno dobré,“ pověděl novinářům po tréninku útočník Patrick Kane. „Vždycky chtěl vyhrát další a další tituly a cítil, že to tady dokáže. Věřil si a i když se bavíme o tom, jak byl vždycky v pohodě, tak se dokázal na důležité zápasy pokaždé připravit a právě v nich zářil.“

„V první řadě převládá zklamání,“ řekl trenér New Jersey Lindy Ruff. „Hovořili jsme spolu a rozumím, jak na tom teď je. Má za sebou parádní kariéru a teď už je asi na čase se posunout dál, určitě to nepřišlo jen tak najednou. Plně to chápeme, všichni (GM Tom Fitzgerald, vicepresident Devils Martin Brodeur) jsme s ním mluvili a ptali jsme se, jak mu můžeme pomoci, co můžeme udělat jinak, ale o tom to vůbec nebylo.“

  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu: