Blackhawks podepsali smlouvu s Olsenem, po MSJ zamíří do Roc

Téměř 20letý obránce Dylan Olsen, který momentálně hájí barvy kanadského národního mužstva na juniorském šampionátu, podepsal kontrakt s Chicagem a po skončení MS odejde na farmu do Rockfordu. Olsena si Hawks vybrali v 1. kole draftu 2009. Doposud hrál za University of Minnesota-Duluth.

Olsen je jedním ze čtyř zástupců Blackhawks na MS juniorů, a stejně jako Nick Leddy a Jeremy Morin z týmu USA tak zamíří mezi profesionály. Jen německý útočník Mirko Hoefflin bude nadále působit v quebecké juniorské lize. Olsen nastoupil po draftu v roce 2009, kde si ho Chicago zvolilo jako 28. v pořadí, na University of Minnesota-Duluth, kde se setkal s další chicagskou nadějí, centrem Danielem DeLislem. Během první sezony odehrál 36 utkání, ve kterých nasbíral 12 bodů (1+11) a 49 trestných minut.

V letošní sezoně stihl 17 zápasů, vstřelil jeden gól v přesilovce a zaznamenal 12 přihrávek. Vyloučen byl na 8 minut a do tabulky +/- si připsal 9 kladných bodů. Na MSJ ve čtyřech utkáních ve skupině asistoval u jedné branky a zaujal místo v první obranné dvojici vedle kapitána Ryana Ellise.

Olsen neplatil za schopného studenta a zdá se, že nesplnil všechny podmínky pro to, aby mohl postoupit do jarního semestru. Z toho důvodu by nesměl nastoupit v druhé části sezony za univerzitní mužstvo a Blackhawks tak situaci vyřešili předčasným podpisem nováčkovské smlouvy. Olsen si v rámci standardního tříletého dvoucestného kontraktu může vydělat v průměru až téměř 700 tisíc dolarů (postupně 525, 700 a 810 tisíc), v AHL pak asi desetkrát méně. V rámci smlouvy pak dále obdržel podpisový bonus 90 tisíc dolarů za každý rok.

Na farmě v Rockfordu tak nyní budou působit všechny tři největší talenty Chicaga pro obranné řady, vedle Olsena a Leddyho patří na soupisku IceHogs také Shawn Lalonde. Mimo tuto trojici mají trenéři Rockfordu Bill Peters a Steve Poapst k dispozici mj. kapitána Garneta Exelbyho, který ma na kontě přes 400 utkání v NHL, nejproduktivnějšího hráče týmu Briana Connellyho, dalšího slibného hráče Ivana Vishnevskiyho. Dá se tedy očekávat, že Chicago brzy pošle na farmu Nicka Boyntona nebo Jassena Cullimorea, aby do týmu přinesli potřebné zkušenosti a aby na druhé straně mohl některý z nadějných obránců získat ostruhy v NHL.

„Dylanovi se letos dařilo a očekávali jsme, že se po MS juniorů vrátí ještě lepší a sebevědomější,“ řekl pro deník Duluth News Tribune trenér týmu UMD Scott Sandelin. „Věděli jsme, jak moc pro něj znamená, že se do kanadského týmu dostal, a že mu to může jen prospět. Mrzí nás, že se ale pro změnu rozhodl uprostřed sezony,“ dodal Sandelin, který zároveň připustil, že sutdijní výsledky by zřejmě znemožnily Olsenovi startovat v průběhu jarního semestru.