Duncan Keith s trofejí Conna Smythea pro nejlepšího hráče playoff 2015
Duncan Keith s trofejí Conna Smythea pro nejlepšího hráče playoff 2015

Duncan Keith odchází do Edmontonu

V pondělí se potvrdila očekává výměna obránce Duncana Keitha do Edmontonu a Chicago tak opouští další významná osobnost nedávného úspěšného období. Keith se s Chicagem loučí po 16 sezonách, během kterých se třikrát podílel na výhře Stanleyho poháru, v letech 2010 a 2014 získal Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce NHL a dvakrát si přivezl zlatou medaili z olympiády. O výměnu požádal Keith sám z rodinných důvodů a Blackhawks se podařilo s Oilers najít společnou řeč ještě před draftem Seattlu. Chicago získalo obránce Caleba Jonese a volbu ve 3. kole draftu, zatímco do Edmontonu jde Keith s celou svou smlouvou (dva roky, během kterých se do stropu započítává cca 5,5 milionu) a útočník Tim Söderlund z farmy v Rockfordu.

„Chicago Blackhawks budou navždy v mém srdci. Ale i tak, v této fázi mé kariéry je pro mne hodně důležité, abych byl blíže svému synovi Coltonovi. Mám pocit, že Edmonton je teď pro mě nejvhodnější. Loni to bylo náročné, neviděli jsme se skoro tři měsíce, pak další dva měsíce… postupem času jsem věděl, že už nechci zažívat tahle delší období, kdy nejsme spolu,“ pověděl Keith novinářům. „Posledních pár let bylo složitějších, ale někdy je to potřeba, abyste pak ty lepší časy dokázali ocenit. Je těžké odejít, ale teď už se určitě těším na novou kapitolu a nové výzvy. Hodně se toho namluvilo o mém věku, o tom, že mám spoustu zkušeností z playoff. To chci samozřejmě přenést a pomáhat mladším spoluhráčem. Vnímám to ale spíš tak, že chci pomoct Edmontonu na ledě, že týmu prospěji nejvíc tím, že budu hrát na nejlepším možné úrovni. Cítím, že mám pořád co týmu nabídnout. Na silná slova moc nejsem, uvidí se na ledě, kdo je skutečně o krok pozadu.“

Keitha si Chicago vybralo ke konci druhého kola draftu 2002 a po dvou sezonách na farmě v Norfolku získal pevné místo v sestavě Hawks. V Chicagu odehrál celkem 1192 zápasů, ve kterých zaznamenal 105 branek, 520 asistencí, +144 a 653 trestných minut. Ve 135 utkáních playoff si připsal 86 bodů (18+68) a +24 a vyloučen byl na 66 minut. V Chicagu byl téměř po celou svou kariéru jedničkou mezi obránci, na ledě trávil velké množství času ve všech herních situacích. Díky své skvělé kondici, výbornému bruslení a neustálé aktivitě byl pro Blachawks velkou oporou, v posledních letech měl ale stále horší čísla v podrobnějších statistikách. V mladém chicagském týmu musel často zaskakovat za nezkušené kolegy nebo ofenzivně laděné zadáky, ačkoliv dlouhé roky před tím těžil z opačné pozice – jeho ofenzivní výpady kryli spolehliví Seabrook s Hjalmarssonem.

Keith zakrátko oslaví už 38. narozeniny, jeho dlouhá smlouva však platí ještě dva roky a v Chicagu by byl i nadále základním stavebním kamenem. Iniciativa vzešla ze strany ostříleného hokejisty, z rodinných důvodů, když vyjádřil své přání být blíže svému synovi, který pobývá v Kanadě (Keith je rozvedený). Do úvahy přicházely Seattle, Vancouver, Calgary a Edmonton, přičemž Keith měl situaci pod kontrolou s ohledem na to, že mu smlouva zaručuje, aby trejd musel schválit. V médiích se hovořilo jen o zájmu Oilers, kteří mají ambice, ale hvězdy McDavida s Draisaitlem se jim nedaří vhodně doplnit, aby dosáhli úspěchu v playoff. Právě loni v předkole vyřazovacích bojů Chicago přes Edmonton postoupilo.

V Edmontonu by měl mít Keith menší roli, také proto se předpokládalo, že jeho vysoký plat (resp. zátěž pro platový strop, reálný plat má Keith v tomto období výrazně nižší) bude pro výměnu překážkou. Oilers však nakonec přistoupili na to, že převezmou smlouvu v její plné výši a Chicagu pustili obránce Caleba Jonese a volbu ve 3. kole příštího draftu. Pakliže Edmonton postoupí do finále playoff a Keith bude v času na ledě v první čtyřce obránců týmu, vylepší se draft na 2. kolo. Spolu s Keithem jde do Edmontonu útočník Tim Söderlund, který se na farmě v Rockfordu příliš neprosadil, a IceHogs naopak v samostatné výměně získali forvarda Liama Folkese z farmy Oilers v Bakersfieldu.

Duncan Keith
Duncan Keith

Caleb Jones (24) byl Edmontonem draftován ve 4. kole a postupně se propracoval do sestavy Oilers, ačkoliv neměl úplně silnou pozici. Jedná se o pohyblivého a pracovitého obránce, v podobném ranku jako je třeba o něco ostřejší Riley Stillman, ale šikovnějšího s pukem. V Chicagu by se měl Jones zařadit do početné skupiny mladých a slibných zadáků, kteří bojují o místo ve třetí obraně a svými výkony si snad některý z nich řekne o dlouhodobější pozici s větším prostorem na ledě. Z Edmontonu odchází s bilancí 5+14 a -17 v 93 zápasech, dalších 57 bodů (11+46) si připsal ve 125 utkáních na farmě v Bakersfieldu. Reprezentaci USA pomohl k titulu mistra světa na šampionátech hráčů do 18 i do 20 let.

Odchodem Keitha se uvolnilo jedno místo na seznamu chráněných hráčů pro rozšiřovací draft, které však může zaplnit právě Jones. Živě se spekuluje o tom, že jej Chicago přivedlo především proto, aby nalákalo jeho slavnějšího bratra Setha, který je jednou nohou na odchodu z Columbusu. Má sice ještě rok platnou smlouvu, ale již se vyjádřil v tom smyslu, že chce vyzkoušet trh s volnými hráči a je veřejným tajemství, že jeho přáním je přestup do Colorada či Dallasu. Pokud by si Caleba Jonese, který má smlouvu s platem 850 tisíc dolarů ještě pro příští rok, vybral v draftu Seattle, tato teorie by rázem padla.

Tim Söderlund (23) byl Chicagem draftován ve 4. kole v roce 2017 a do zámoří odešel ze švédské nejvyšší soutěže (Skellefteå a Frölunda) v létě o dva roky později. Část letošní sezony strávil na hostování v Almtuně ve druhé švédské lize a dařilo se mu i v produktivitě, v Rockfordu ale navázal na dřívější vlažné výkony. Söderlund je rychlé křídlo menší postavy, svůj výtečný pohyb však nedokázal prodat tak, aby z toho tým různými způsoby mohl těžit. V AHL odehrál 52 zápasů, ve kterých přidal k jedné brance sedm asistencí a -20. Smlouvu má ještě pro příští rok.

V Rockfordu jej zřejmě nahradí Liam Folkes (25), který přišel z Bakersfieldu v samostatné výměně. Bývalý hráč Penn State University, kde byl spoluhráčem Evana Barratta, má pro příští sezonu kontrakt jen v rámci AHL, kde v podstatě teprve začne svou profesionální kariéru. V minulé sezoně totiž stihl za Condors jen 6 zápasů (1+0) a ke 14 utkáním naskočil v Dánsku za Frederikshavn (1+2).

  • Caleb Jones

    Jones USA

    26 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Duncan Keith

    Keith CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Tim Söderlund

    Söderlund SWE

    26 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Liam Folkes

    Folkes CAN

    28 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí