Toews je finalistou Frank J. Selke Trophy

Kapitán Blackhawks Jonathan Toews byl vyhlášen finalistou na cenu pro nejlépe bránícího útočníka NHL - Frank J. Selke Trophy. Je to jeho druhá nominace na individuální trofej v kariéře. V roce 2008 byl finalistou na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, ale cenu získal spoluhráč Patrick Kane. Toews bude "soupeřit" o cenu s dalšími 2 centry - Pavlem Datsyukem z Detroitu a Ryanem Keslerem z Vancouveru.

Toews, Datsyuk a Kesler obdrželi při hlasování o nejlépe bránícího útočníka NHL nejvíce hlasů. O tom jak dopadlo hlasování členů Asociace profesionálních hokejových novinářů bude jasno 22. června 2011 při vyhlašování cen NHL v Las Vegas.

Toews má za sebou bodově nejúspěšnější sezonu, když si s 76 body vytvořil nové osobní maximum a byl nejproduktivnějším hráčem Blackhawks. V tabulce +/- si připsal +25 bodů, což je také jeho nejlepší výkon, který ho zařadil na 2. místo v týmu a 1. místo v týmu mezi útočníky. Další atribut, který vypovídá o stále lepších výkonech je, že nasbíral jen 26 trestných minut a tudíž, že soupeře bránil po většinou čistě. V předchozích sezonách se vždy přehoupl přes 40 TM.

O tom, že patří k nejlépe bránícím útočníkům, hovoří i další Toewsovi statistiky. Především je to 95 odebraných puků, což je po Joe Thorntonovi (114) 2. nejlepší výkon v celé NHL. Kromě toho zablokoval 28 střel a rozdal 74 hitů. K dobré defenzivě se dají počítat i vyhraná buly, obzvláště v obranném pásmu. Toews během roku podstoupil 1653 soubojů o puk po vhazování (2. nejlepší výkon v lize po Ericu Staalovi s 1751 buly) a 937 těchto soubojů vyhrál (úspěšnost 56,7%). Nikdo v letošní sezoně nedokázal vyhrát víc vhazování.

Datsyuk je vítězem ceny pro nejlepšího útočníka v posledních 3 letech, pokud by vyhrál i letos vyrovnal by se Bobovi Gaineymu z Montrealu, který získal tuto cenu v prvních 4 letech od jejího zavedení (1978-1981). Datsyuk letos odehrál kvůli zranění jen 56 utkání, ale přesto dokázal nasbírat soupeřům 71 puků a to ho zařadilo na celkové 11. místo v NHL. K tomu přidal 59 kanadských bodů (23+36).

Kesler byl finalistou Frank J. Selke Trophy již loni, když těsně s Datsyukem prohrál. Letos pomohl Vancouveru k nejnižšímu průměru počtu obdržených branek za zápas (2,20) v historii klubu. S 41 góly byl 4. nejlepším střelcem ligy.