Výhled na Draft 2022

Chicago nemá na letošním draftu volbu v 1. kole a na první pohled se tak zdá, že se fanoušci Blackhawks nemají příliš na co těšit. Poprvé však budou mít draft na starost nový GM Kyle Davidson a jeho nový hlavní skaut Mike Doneghey, čile se spekuluje o výměně produktivního útočníka Alexe DeBrincata, ve 2. a 3. kole mají Hawks celkem pět výběrů a, v neposlední řadě, pro české a slovenské fanoušky je aktuální ročník, obecně považovaný za jeden ze slabších, výjimečně silný z lokálního hlediska. Střední útočník Wright byl dlouhou dobu považovaný za budoucí jedničku draftu, v poslední době jej však v některých odhadech přeskočil slovenský talent Slafkovský, který zazářil na olympiádě a MS. Dva nejlepší obránci, český Jiříček a slovenský Nemec, by se měli objevit v první pětce a na první kolo si mohou dělat ambice kapitán české osmnáctky Kulich a slovenský útočník Mešár. V následujícím článku se dočtete, co letošní draft nabízí a co by si z něj mohlo Chicago odnést.

Svou volbu v 1. kole bývalý GM Stan Bowman poněkud neprozíravě poslal do Columbusu, aby získal elitního obránce Setha Jonese. Ten sice ve své první sezoně v Chicagu nezklamal, mužstvu ale do playoff nepomohl, a v současné, dlouho odkládané přestavbě by se klubu výběr z 6. místa celkově jistě hodil víc. Po trejdu Jonese Chicago loni mj. vybíralo na samém konci prvního kola a čas teprve ukáže, jestli byla překvapivá volba obránce Nolana Allana odvážná a chytrá, anebo zkrátka jen krokem vedle. V tuto chvíli Hawks volbu v 1. kole nemají vůbec, což se ještě do čtvrtka může změnit, výběr Allana je ale z akutální perspektivy podstatný i z jiného důvodu.

V březnu nahradil Mike Doneghey v roli šéfa skautingu Mikea Kelleyho a v nedávném rozhovoru pro NBC Sports nabídl určitá vodítka, podle kterých patrně Blackhawks k blížícímu se draftu přistoupí. „S Kylem a Normem [Maciverem, asistentem GM] se o tom v poslední době bavíme často. Mají jasnou představu o tom, jak bychom chtěli hrát. Jedním z atributů je rychlost a pak taky soutěživost. Když mluvíme se skauty, tak se stále vracíme ke stejným otázkám: Kteří hráči jsou nejsoutěživější? Kteří mají nejlepší charakter? Kdo z nich umí hrát nejrychleji? Rychlost a zase rychlost. Chceme hrát tak rychle, jak to jen půjde, přímočaře a pohotově,“ pověděl Doneghey. Loni se Chicago vcelku výrazně zaměřilo na vysoké obránce, zatímco letos můžeme očekávat hokejisty, jejichž přednostmi jsou bruslení, bojovnost, nasazení a hlavně schopnost hrát ve vysoké rychlosti.

Ve druhém kole mají Blackhawks volby č. 38 a 57 (od Minnesoty při trejdu Fleuryho) a ve třetím kole ještě o jednu více, svou vlastní (71) sice loni poslali Carolině, jiné ale získali z Vegas (81, Janmark), Calgary (90, Zadorov, původně Toronto) a Edmontonu (94, Keith). Čtvrté a páté kolo se nyní bude muset bez Chicaga obejít (trejdy Hagela do Tampy a Janmarka do Vegas), v šestém pak má klub kromě své vlastní volby (167) ještě tu od Columbusu (173, součást trejdu Jonese).

Alex DeBrincat (© Chase Agnello-Dean/NHLI via Getty Images)
Alex DeBrincat (© Chase Agnello-Dean/NHLI via Getty Images)

Celkem má tedy Chicago osm výběrů, GM Davidson se nicméně netají tím, že by jejich počet rád navýšil. Čile se spekuluje o výměně střelce Alexe DeBrincata, k dispozici je možná i některý z obránců a nízkou volbu v draftu by teoreticky mohli přinést Strome s Kubalíkem, chránění volní hráči, o které zdá se v Chicagu dále není zájem. V souvislosti s DeBrincatem se objevilo několik možností, podle všeho ale jde jen o novinářské spekulace: ze hry už jsou jistě Kings, kteří přivedli Kevina Fialu z Nashvillu, nadále se však nabízejí New Jersey, Ottawa, Philadelphia, možná New York Islanders nebo Seattle. První místo na draftu náleží pořadatelskému Montréalu, hned na druhé příčce jsou pak Devils, následovaní Arizonou, Seattlem, Philadelphií, Columbusem a Ottawou. Je veřejným tajemstvím, že Senators by rádi posílili a výměně se nebrání, a to samé lze říci o Islanders na 13. místě. Devils v posledních letech poskládali silnou sestavu talentů a nepochybně mají hráčský kapitál k tomu, aby si mohli útočníka DeBrincatova kalibru dovolit, jenže druhého místo na draftu se vzdává těžko. Podobně lze nahlížet situaci nováčka ze Seattlu, který naopak početné volby v draftu potřebuje, aby svou juniorskou základnu teprve vybudoval. Potenciální výměnu DeBrincata nekomplikují pouze vysoké požadavky Blackhawks (hovoří se o velmi vysoké volbě na draftu, špičkovém juniorovi a jednom mladém hráči, který může rovnou naskočit do NHL), kteří nejsou pod tlakem, aby svou hvězdu vytrejdovali, nebo vysoký plat, o který si rodák z Michaganu může říct ve chvíli, kdy mu za rok skončí smlouva, ale především fakt, že řada z týmů, kteří by o něj mohli mít zájem, se zároveň ohlíží na trh s volnými hráči. Na ten totiž míří produktivní hokejisté jako jsou Johnny Gaudreau a Filip Forsberg, potažmo Giroux, Burakovsky aj.

Pokud by se Hawks chtěli na draftu posunout do 1. kola i jiným způsobem, nabízí se možnost vyměnit několik nižších voleb za místo na samém konci čtvrtečního ostře sledovaného programu. V závěru 1. kola totiž vybírají některé týmy, které přijdou na řadu už podruhé a prohození pozic by je za určitých okolností mohlo zajímat. Na 26. místě se nyní nachází domácí Montréal a na 28. pozici volí Buffalo, následované Edmontonem a Winnipegem.

A jaké nadané hokejisty na letošním draftu uvidíme? Tento ročník je sice považován za slabší v tom smyslu, že se v něm nenachází mnoho takových, kteří by se mohli v rámci NHL vypracovat ke hvězdné kariéře a zastávat ve svých týmech vedoucí úlohu, přesto je tu řada zajímavých hráčů – přinejmenším z česko-slovenského pohledu.

David Jiříček (© hcplzen.cz)
David Jiříček (© hcplzen.cz)

Z různých odhadů a žebříčků vykrystalizovala přední pětice hráčů ve složení Shane Wright, Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, David Jiříček a Logan Cooley. Wright naskočil do juniorské OHL (Kingston) už ve výjimečně nízkém věku jako 15letý a nevedl si vůbec špatně. Postupem času ale nerozvinul svoje dovednost tak, jak se čekalo – ačkoliv laťku si nastavil nebývale vysoko. Stále má velkou šanci, že bude jedničkou draftu a že se v NHL na pozici centra prvního útoku neztratí, od prvního hráče na draftu se ale zřejmě čeká obecně trochu víc. Velký potenciál v sobě skýtá Slafkovský, křídelník z TPS Turku, který prožil fantastickou sezonu ve slovenském národním dresu. Urostlý a šikovný útočník ovládl olympijský turnaj, ve výborně světle se představil na Hlinka Gretzky poháru i na Mistrovství světa. Kritici sice poukazují na to, že v silném týmu TPS se v Liize bodově prosazoval jen málo, místo na špičce draftu to ale neohrozí. Jeho krajan Nemec zářil v obraně Nitry a skauty zaujal svou konstruktivní rozehrávkou, zatímco plzeňský Jiříček je silovější a má výbornou střelu. Také on odehrál povedené zápasy v reprezentačním A-týmu, nicméně je třeba zmínit i vážnější zranění kolene, které ho na jaře vyřadilo ze hry. Cooley je nejlepším z početné skupiny talentovaných útočníků reprezentace USA do 18 let. Jedná se o velmi šikovného centra, kterému sice chybí nějaké centimetry do ideální výšky, to ale nahrazuje pohybem, pohotovostí a pracovitostí.

Marco Kasper (© Andreas Ljunggren, Rögle BK)
Marco Kasper (© Andreas Ljunggren, Rögle BK)

Šestkou draftu by na původně chicagské pozici mohl být Cooleyho spoluhráč z útoku Cutter Gauthier. Ostatně záměry Blackhawks naplňuje na jedničku: hraje ve velké rychlosti, silově, umí si pokrýt puk a vytvářet šance i je skvěle zakončovat. Z dalších hráčů, kteří své jméno uslyší na začátku draftu, si na tomto místě zaslouží zmínku třeba Matthew Savoie (Winnipeg, WHL), extrémně nadaný útočník menší postavy, finské křídlo Joakim Kemell (JYP) a rakouský útočník Marco Kasper (Rögle), kteří by oba velmi dobře naplnili nároky chicagského šéfa skautingu Donegheyho, střelec z Djurgårdenu Jonathan Lekkerimäki nebo ofenzivní obránci Kevin Korchinski (Seattle, WHL) s Pavlem Mintyukovem (Saginaw, OHL). Posledně jmenovaný asi nebude mít velké problémy s ohledem na důsledky ruské války na Ukrajině, neboť už v zámoří působí, někteří jeho krajané se ale zřejmě na draftu z tohoto důvodu propadnou. Talentem by se do první patnáctky jistě za obvyklých okolností vešel útočník Magnitogorsku Danila Yurov a je otázkou, který z týmů sáhne po Ivanu Miroschnichenkovi, nadaném křídlu z Omsku, které limituje či limitovala léčba vážného onemocnění.

Adam Sýkora (© Tomáš Kyselica, Hockey Slovakia)
Adam Sýkora (© Tomáš Kyselica, Hockey Slovakia)

Tři česko-slovenští hokejisté na samém počátku draftu by nemuseli být jediní, kteří přijdou na řadu už ve čtvrtek v noci. Výraznou šanci na první kolo mají také útočníci Jiří Kulich z Karlových Varů a Filip Mešár z Popradu. Ve druhém a třetím kole si mohou dělat ambice další domácí zástupci: stále více na sebe během roku upozorňoval útočník Saginaw Matyáš Šapovaliv, v Tappaře se solidně vypracovává obránce Tomáš Hamara a v Nitře zaujal energický útočník Adam Sýkora. Mezi jinými můžeme jmenovat zadáky Davida Moravce (Mladá Boleslav) a Davida Špačka (Sherbrooke, QMJHL) nebo centra Serváce Petrovského (Owen Sound, OHL). Poslední dva na sebe upozornili po odchodu do zámořských juniorských soutěží a přestup pomohl také brankáři Nicku Malíkovi, který prožil výtečnou sezonu ve finském KooKoo a s odstupem by se na draftu mohl dočkat i on, tím spíše, že letošní ročník mezi gólmany nenabízí mnoho alternativ.

Paul Ludwinski (© Robert Lefebvre, OHL Images)
Paul Ludwinski (© Robert Lefebvre, OHL Images)

Přestože má Chicago ve 2. kole dvě volby a ve 3. kole bude vybírat hned třikrát, s výjimkou 38. místa jsou to všechno pozdější příčky. Těžko odhadovat, kteří hokejisté budou v danou chvíli k dispozici, několik jmen si ale přesto představme. Někde v polovině prvního kola se zřejmě dočkají výteční bruslaři Frank Nazar a Brad Lambert, útočníci americké reprezentace Ruther McGroarty s Jimmym Snuggerudem nebo ofenzivní obránce Denton Mateychuk, blíže 38. příčce nebo podle předpokladů ve druhém kole pak chicagské požadavky dobře splňují třeba centr Noah Östlund, vysoký obránce Sam Rinzel, centři David Goyette, Jordan Gustafson a Paul Ludwinski, pravé křídlo Jagger Firkus nebo německý forvard Julian Lutz. Zmínku si zaslouží také útočník Chicago Steel Nicholas Moldenhauer, rakouský útočník Vinzenz Rohrer nebo obránci Simon Forsmark (Örebro) s Matsem Lindgrenem (Kamloops).

Lane Hutson (© Jeane Anderson, The Hockey Writers)
Lane Hutson (© Jeane Anderson, The Hockey Writers)

Mimo měřítka a kategorie je obránce Lane Hutson. Rodák z Chicaga měří pouze 173 cm, jedná se ale o skvělého bruslaře s vynikajícím citem pro hru a přehledem v rozehrávce. Často je v těchto ohledech považován za jednoho z vůbec nejlepších na draftu a právě Blackhawks udělali relativně čerstvě skvělou zkušenost s Alexem DeBrincatem. Ten dokazuje, že „správná“ výška není nutnou podmínkou k tomu, aby byl hokejista v NHL úspěšný, a takové najdeme i mezi obránci, byť jich není mnoho (nabízí se Torey Krug v St. Louis).

První kolo draftu začíná v noci na pátek v 1.00 středoevropského času a draft pak pokračuje 2.–7. kolem v pátek od 17.00.

  • Nolan Allan

    Allan CAN

    20 let, Obránce
    Rockford v této sezoně:
    5 gólů a 12 asistencí
  • Seth Jones

    Jones USA

    29 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    8 gólů a 23 asistencí
  • Alex DeBrincat

    DeBrincat USA

    26 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Marc-André Fleury

    Fleury CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Brandon Hagel

    Hagel CAN

    25 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Mattias Janmark

    Janmark SWE

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Duncan Keith

    Keith CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Dominik Kubalík

    Kubalík CZE

    28 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Dylan Strome

    Strome CAN

    27 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Nikita Zadorov

    Zadorov RUS

    29 let, Obránce
    Členem klubu: