Z Ottawy přichází obránce Zaitsev, Slavin míří do Anaheimu

Týden před uzávěrkou přestupů provedl GM Kyle Davidson několik změn na soupisce. Ještě před zápasem v Dallasu získali Blackhawks výměnou za budoucí vyrovnání z Ottawy obránce Nikitu Zaitseva a dvě volby v draftu: letos ve 2. kole a ve 4. kole za tři roky. Následně Chicago uzavřelo dvouletou smlouvu s útočníkem Davidem Gustem, který dosud hrál na farmě v Rockfordu, a čerstvě 29letého hokejistu povolalo do hlavního týmu. A ve čtvrtek přišla ještě jedna změna, když si Hawks prohodili s Anaheimem dva hráče z nižší soutěže. Do Rockfordu míří Hunter Drew a San Diego posílí Josiah Slavin. Zaitsev (31) je juniorský Mistr světa a účastník čtyř turnajů MS dospělých. Do zámoří odešel před sedmi lety po úspěšném působení v CSKA Moskva, když podepsal smlouvu s Torontem. V první sezoně se Zaitsevovi dařilo výtečně, později už ale na své výkony nenavázal a nevedlo se mu ani po přestupu do Ottawy, kde se postupně propadal sestavou. S platem 4,5 milionu byl pro Senators zátěží a přestože se letos krátce představil i na farmě v Belleville, ve třetí obraně Hawks by pro něj mělo být místo. Za Ottawu letos Zaitsev nastoupil do 28 zápasů (0+5, osm trestných minut a -5), celkem má v NHL na kontě přes čtyři stovky utkání (19+89, 171 trestných minut a -45) a protože má smlouvu ještě na příští sezonu, zaplatil klub z kanadského hlavního města vysokou daň: volby ve 2. kole letošního draftu a ve 4. kole draftu 2026.

„Přivedli jsme hráče, který patří do NHL, a zároveň jsme získali velice důležité volby v draftu, jak v tom nadcházejícím, tak později. Díky Nikitovi budeme na pravé straně obrany silnější a očekáváme, že se brzy připojí k týmu,“ těšil se GM Davidson. Často se spekuluje, že by Blackhawks mohli před uzávěrkou vyměnit obránce Jakea McCabea a/nebo Jacka Johnsona a složitou pozici má Ian Mitchell. Zaitsev tak může sloužit jako přijatelná záplata pro případ, že by některý ze jmenovaných skutečně v nejbližších dnech z Chicaga odešel.

Josiah Slavin (24) byl draftovaný ve 4. kole před pěti lety a po dvou sezonách na Colorado College zamířil z univerzitní ligy do Rockfordu. Loňský ročník se mu u IceHogs povedl (18+14 ve 49 zápasech) a v 15 utkáních debutoval v NHL, jenže pro letošek se na soupisku Blackhawks nevešel a mezi novými posilami do útoku nezískal výraznou roli ani na farmě. V 51 zápasech v Rockfordu si Slavin letos připsal jen tři branky a za IceHogs nasbíral celkem 50 bodů (24+26) ve 115 střetnutích.

Hunter Drew (24) je silový hráč, který málem skončil s hokejem ještě před tím než na zkoušce zaujal juniorský tým Charlottetownu (QMJHL). Postupně se vypracoval, v 6. kole draftu si ho vybral Anaheim, na jehož farmě strávil Drew čtyři roky a ve dvou zápasech si vyzkoušel i NHL. Dobře ho znají fanoušci Banské Bystrice, kde během covidové sezony odehrál 20 utkání (9+7 a 111 trestných minut). Letos v San Diegu nastoupil do 44 zápasů, v nichž nasbíral 11 bodů (5+6), 92 trestných minut a -14. V lednu a únoru byl Drew dvakrát suspendovaný (jedno a pak dvě utkání) a zdá se, že pro tvrdý zákrok nejde rodák z Kingstonu v Ontariu daleko. V juniorské lize hrával jako obránce, nyní je zpravidla uváděný na pozici pravého křídla. Tak jako se Slavin bude hlásit v San Diegu, také Drew zůstane v AHL a posílí Rockford.

IceHogs se alespoň v nejbližší době budou naopak muset obejít bez Davida Gusta (29). Šikovný útočník je jednou z letních posil Rockfordu, kde prožívá výbornou sezonu. Poslední vítěz Calderova poháru s Chicagem Wolves dal v noci na čtvrtek dvě branky při porážce IceHogs s Texasem 3:5 a zakulatil tak svůj letošní bodový zisk na rovných 50 (24+26). Jednu chvíli byl Gust nejproduktivnějším hráčem soutěže a zatímco jeho spoluhráči Reichel, Seney, Philp a naposledy Guttman už dostali šanci v NHL, na místního rodáka ze státu Illinois přichází řada až nyní. V létě totiž Gust neuzavřel smlouvu s Chicagem, ale pouze s Rockfordem v rámci AHL. IceHogs pro něj jsou už čtvrtou zastávkou v lize, když před tím působil v Bakersfieldu, Charlotte a Chicagu, a ve třech stovkách utkání nastřílel dohromady 84 gólů, ke kterým přidal 94 asistencí. S Blackhawks podepsal Gust dvoucestnou smlouvu do roku 2024, s platem 762500 dolarů.

  • Hunter Drew

    Drew CAN

    25 let, Pravé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • David Gust

    Gust USA

    30 let, Pravé křídlo
    Rockford v této sezoně:
    16 gólů a 26 asistencí
  • Cole Guttman

    Guttman USA

    25 let, Střední útočník
    Rockford v této sezoně:
    16 gólů a 23 asistencí
  • Luke Philp

    Philp CAN

    28 let, Střední útočník
    Rockford v této sezoně:
    2 góly a 4 asistence
  • Lukas Reichel

    Reichel GER

    21 let, Levé křídlo
    Rockford v této sezoně:
    1 gól a 7 asistencí
  • Brett Seney

    Seney CAN

    28 let, Levé křídlo
    Rockford v této sezoně:
    23 gólů a 40 asistencí
  • Nikita Zaitsev

    Zaitsev RUS

    32 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 5 asistencí
  • Jack Johnson

    Johnson USA

    37 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Jake McCabe

    McCabe USA

    30 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ian Mitchell

    Mitchell CAN

    25 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Josiah Slavin

    Slavin USA

    25 let, Levé křídlo
    Členem klubu: