Krátký výhled na Draft 2023

Již za několik dní přivítá Chicago útočníka Connora Bedarda, když si kanadského supertalenta zcela jistě vybere jako jedničku nadcházejícího Draftu NHL. Zatímco hvězdy Patrick Kane s Jonathanem Toewsem z klubu odešly a symbolicky se tak uzavřela jedna mimořádně úspěšná éra v bohaté historii klubu, s Bedardem Blackhawks doufají v rychlý začátek nové etapy, ve které bude Chicago brzy znovu bojovat o další Stanleyho poháry. Bedard má za sebou fantastickou sezonu a přestože Chicagu snaha skončit na posledním místě v ligové tabulce nevyšla, nakonec se na klub usmálo štěstí, když v loterii získal právo prvního výběru. Letošní draft ale z pohledu Blackhawks nebude jen o Bedardovi, GM Kyle Davidson má hodně dalších vysokých voleb a dá se předpokládat, že snadným úkolem při výběru jedničky jeho práce zdaleka nekončí. Od Tampy mají Hawks volbu na 19. místě a hned čtyřikrát přijdou na řadu ve 2. kole. Davidson má proto dost prostoru k tomu, aby se buď z 19. pozice posunul trochu výše anebo aby stejně jako loni získal třetí volbu v 1. kole. Mimo to GM Chicaga avizoval, že se nebrání tomu, aby některému ze soupeřů pomohl výměnou za draftové volby s platovým stropem. Přestože je tedy pravděpodobné, že se konkrétní příčky budou měnit, v článku se podíváme podrobněji na to, jaké hráče by mohli Blackhawks v úvodních dvou kolech získat.

Kromě Bedarda na pozici jedničky je téměř jisté, že první pětku letošního silného ročníku s ním vytvoří útočníci Adam Fantilli, Matvei Michkov, Leo Carlsson a Will Smith. Další hranu lze vysledovat někde kolem 9. a 16. místa, ačkoliv stejně jako loňský rok visí velký otazník nad ruskými hokejisty. Kromě geopolitické situace a ruské války v Ukrajině vnímají kluby NHL riziko hlavně v tom, že mají ruští hráči platné kontrakty v KHL – Michkov v Petrohradu až do roku 2026 a útočník Daniil But s obránci Dmitrim Simashevem (oba Yaroslavl) a Mikhailem Gulyayevem (Omsk) do roku 2025. Jmenovaná trojice by si jinak mohla dělat ambice na umístění v první desítce, takto těžko odhadovat, jak to kluby v NHL vnímají. V loňském roce bylo draftováno 23 Rusů a přestože se zdálo, že Blackhawks patří mezi ty, kteří si žádného ruského hokejistu určitě nevyberou, letos může být situace jiná. Jednak má Chicago určitě dobrý přehled o jaroslavské dvojici, neboť v Lokomotivu působí také Artur Kayumov (s Maximem Shalunovem), a v nadějném kontaktu je klub s Ilyou Safonovem, 22letým útočníkem Kazaně, kterého si Hawks vybrali v 6. kole draftu před dvěma lety a který prožil v KHL velmi povedenou sezonu. Na 19. místě by tedy Hawks mohli získat talentovaného hráče, který by za jiných okolností přišel na řadu dříve, možností bude ale i tak víc a loňská strategie naznačuje, že Chicago půjde i tak spíš jinou cestou.

Na desítku mohou pohlížet útočníci Ryan Leonard, Zach Benson a Dalibor Dvorský nebo rakouský obránce David Reinbacher a vysoko patrně přijdou na řadu také centři Nate Danielson a Oliver Moore, křídla Matthew Wood, Gabe Perreault a Colby Barlow nebo švédští obránci Alex Sandin Pellikka s Tomem Willanderem. Perreault, který Chicago dobře zná ze svého působení v mládežnických týmech a jehož otec Yanic u Blackhawks dlouhou dobu pracuje jako vývojový trenér, prožil nebývale produktivní sezonu, když v dresu americké osmnáctky nasbíral 132 bodů (53+79) v 63 zápasech a na zlatém MS přidal v sedmi utkáních dalších 18 bodů (5+13). Stejně jako Danielson si na špičce konečného žebříčku CSS výrazně polepšil a je zřejmé, že na 19. příčce už nebude k dispozici.

Dalibor Dvorský působí již řadu let ve Švédsku, přesto je šikovný útočník z AIK, který zaujal výbornými výkony na MS hráčů do 18 let a nevedl si špatně ani na juniorském šampionátu, hlavní postavou dalšího silného ročníku Slovenska. Mezi nejlepší brankáře na draftu patří Adam Gajan, na draft se mohou těšit také obránce Maxim Štrbák a útočníci Alex Čiernik s Jurajem Pekarčíkem a v prvním kole Dvorského zřejmě doplní Samuel Honzek. Rodák z Trenčína zvládl výborně svou první sezonu v zámořské juniorce (ve 43 zápasech zaznamenal 56 bodů a byl jedním z lídrů Vancouveru Giants) a na 19. příčce by mohl být pro Chicago zajímavou variantou. Honzek je urostlé levé křídlo s dobrým pohybem, umí si pokrýt puk i tvořit hru a hraje s přehledem a nasazením.

Kolem 19. místa by mohl přijít na řadu kapitán švédské reprezentace do 18 let Otto Stenberg nebo čtveřice hráčů, která v sezoně sice nepotvrdila vysoká očekávání skautů, přesto ale disponuje nepochybnými talenty. Stenberg byl s 16 body v sedmi utkáních (7+9) jedním z nejproduktivnějších hokejistů na MS 18, kde pomohl Švédsku ke stříbru (loni získal na turnaji zlatou medaili), a v dresu Frölundy v 21 zápasech debutoval ve švédské nejvyšší soutěži. Jedná se o útočníka s šikovnýma rukama, který umí dávat góly.

Quentin Musty je urostlé, produktivní křídlo ze Sudbury (OHL), které možná trochu limituje bruslení. Brayden Yager se v konečném hodnocení CSS propadl z 5. na 11. místo, ale je to vynikající střelec, kterému se v Moose Jaw (WHL) povedlo playoff WHL a na Hlinka/Gretzky memoriálu byl s 9 body (5+4) v pěti zápasech jedním z lídrů ofenzívy Javorových listů. Centr Calum Ritchie si na stejném turnaji připsal ještě o bod více (4+6) a přestože v Oshawě (OHL) sbíral bod na zápas, stejně jako od Yagera se od něj očekávalo víc. Zdá se, že Ritchie je typickým příkladem, kdy má hráč všechny předpoklady pro to, aby byl na ledě rozdílovou osobností, a v hlavě to má dobře srovnané, trápí ho však nevyrovnanost výkonů a svůj potenciál (alespoň na této úrovni) zatím nedokázal plně rozvinout. Do podobné skupiny lze zařadit i očekávánou českou jedničku na draftu, brněnského útočníka Eduarda Šalého. Talentovaný křídelník strávil celou sezonu v A-týmu Komety a ve 43 zápasech nasbíral 14 bodů (7+7). V dresu české reprezentace do 18 patřil Šalé ke špičce a neztratil se ani v juniorském národním týmu, kterému 6 body (1+5) přispěl k zisku stříbrné medaile na MS. Kritici mu nicméně vytýkají slabší nasazení a nevyrovnanou výkonnost.

Dá se očekávat, že i druhý hráč, kterého si Blackhawks v 1. kole draftu vyberou, bude útočník, patrně někdo vyšší a silovější. Kolem 19. místa sice už hodně záleží na tom, jak budou probíhat předchozí volby a jestli Hawks cílí na někoho konkrétního (tak jako tomu bylo loni s obráncem Samem Rinzelem), zároveň si ale mohou dovolit zariskovat a zvolit hokejistu s větším potenciálem a větším rizikem, jestli toho potenciálu skutečně dosáhne.

Ve druhém kolem pak Chicago disponuje svou vlastní volbou na 35. místě a třemi dalšími výběry: 44. (Ottawa), 51. (Tampa Bay) a 55. (New York Rangers). Pokud by se Chicago chtělo z 19. pozice posunout výše, nabízí se třeba rivalové z Detroitu a Nashvillu. Predators mají kromě 15. volby celkově také drafty na 24., 46. a 47. místě a Detroit má vedle 17. příčky tři volby hned po sobě, na 41., 42. a 43. pozici.

Na začátku druhého kola by Chicago mohli zaujmout např. šikovní a pracovití forvardi Ethan Gauthier (Sherbrooke, QMJHL) s Davidem Edströmem (Frölunda), produktivní útočník drobné postavy Gavin Brindley, který má za sebou parádní nováčkovskou sezonu na University of Michigan, nebo střelec Bradly Nadeau, který zářil v Pentictonu v nižší juniorské soutěži BCHL. Díky tomu, že v Seattlu (WHL) působila ve druhé polovině sezony trojice největších nadějí Hawks Kevin Korchinski, Nolan Allan a Colton Dach, mají skauti určitě dobře nastudované útočníky Gracyna Sawchyna a Nica Myatovice. Oba v konečném žebříčku CSS poskočili o 20 míst na 24., resp. 26. pozici a přestože v silné sestavě Thunderbirds nedostávali úplně velký prostor, jejich výkony nešlo přehlédnout.

Mezi obránci není letošní ročník zrovna silný, z pohledu československého fanouška Hawks je nicméně pěkné, že na hraně prvního a druhého kola je hned trojice zajímavých hráčů. Oliver Bonk sice reprezentuje Kanadu, jeho otec Radek Bonk ale pomohl české reprezentaci vybojovat zlato na památném MS 1996 ve Vídni, v NHL odehrál téměř tisícovku utkání za Ottawu, Montréal a Nashville a v závěru své aktivní kariéru zanechal výraznou stopu v Třinci. Oliver Bonk patřil ve své první celé sezoně mezi důležité postavy obrany Londonu a jako silný, spolehlivý obránce, který je dobrý na puku, určitě nebude čekat na draftu dlouho.

Maxim Štrbák odešel před sezonou z Finska do Sioux Falls (USHL) a na podzim nastupuje na Michigan State University. Pro slovenskou reprezentaci je to klíčový obránce, který se soustředí především na defenzívu a stejně jako Bonk drží hůl napravo. Jakub Dvořák z Liberce je také typem defenzivního obránce, hodně ho ale brzdí zranění a ze zdravotních důvodů zmeškal i poslední MSJ. Jak Štrbák, tak Dvořák jsou pro NHL slibní hráči, těžko od nich ale očekávat velkou produktivitu. Přednost před nimi zřejmě dostane třeba Etienne Morin z Monctonu (QMJHL), který k solidní práci v obraně přidává také dobrý pohyb, přehled a užitečnou podporu útoku.

Kromě Šalého a Dvořáka by měl na draftu přijít na řadu také vysoký útočník Växjö Jakub Štancl, větší ambice na vyšší umístění na draftu si však může dělat především brankář Michael Hrabal. Vedle Štancla mají malou naději třeba útočníci Gabriel Szturc (Kelowna, WHL), Jan Šprynar (Rimouski, QMJHL), Lukáš Heš (Zlín), Samuel Fiala (Liberec) a Dominik Petr (Lukko), obránci Matteo Kočí (Karlovy Vary) s Alešem Čechem (Mladá Boleslav) nebo brankáři Tomáš Suchánek (Tri-City, WHL) s Janem Špunarem (Portland, WHL), kteří oba prožili povedené sezony v zámořské juniorce.

Hrabal odešel před rokem ze Sparty do Omahy (USHL) a na podzim půjde na University of Massachussetts. V dresu reprezentační osmnáctky si nevedl vůbec špatně a i díky své obrovité postavě by mohl být prvním brankářem, který na draftu uslyší své jméno. Kromě Hrabala a výše zmíněného slovenského brankáře Gajana jsou k dispozici Kanaďan Carson Bjarnason, Američan Trey Augustine a možná se dostane i na Thomase Milice ze Seattlu, gólmana menší postavy, který byl letos jedničkou v brankovišti kanadské juniorské reprezentace. Lze předpokládat, že jednu z vyšších voleb na draftu by letos Chicago mohlo na brankáře využít.

Tak jako tak čeká Chicago velmi důležitý draft, ve kterém má kromě superhvězdy Bedarda hodně dalších příležitostí získat schopné a potenciálně rozdílové hráče. Právě letošní ročník proto hraje zásadní roli v tom, jestli a kdy budou Blackhawks znovu bojovat o nejvyšší příčky – a sedmý Stanleyho pohár v historii klubu.

  • Kevin Korchinski

    Korchinski CAN

    19 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    5 gólů a 10 asistencí
  • Frank Nazar

    Nazar USA

    20 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    1 gól a 0 asistencí
  • Sam Rinzel

    Rinzel USA

    19 let, Obránce
    Waterloo Black Hawks (USHL)
    Draft 2022, 25. celkem
  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    36 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: