Také Jason Dickinson bude v Chicagu pokračovat další 2 roky

Krátce poté, co se s Chicagem dohodl na nové dvouleté smlouvě Nick Foligno, prodloužil s klubem o dva roky také centr Jason Dickinson (28). Blackhawks jej získali na začátku minulé sezony z Vancouveru, kde se Dickinson vůbec neprosadil a s ohledem na plat 2,65 milionu dolarů ještě Canucks přihodili vysokou volbu v draftu. Předtím ale několik let odváděl solidní práci v Dallasu a s větším prostorem na ledě postupně zaujal také v Chicagu.

Dickinson je typický centr do třetí lajny, zodpovědný a poctivý při práci v obraně a v nynější oslabené sestavě Hawks se projevuje jako lídr, který umí zužitkovat svoje zkušenosti. S jeho výkony a rolí v týmu panuje spokojenost o to víc, že letos prokazuje mimořádnou střeleckou formu. Nedlouho po polovině sezony už Dickinson nastřílel 14 branek (jeho osobním maximem bylo dosud 9 gólů) a navazuje tak na zajímavou produktivitu z minulého ročníku, kdy poprvé v kariéře dosáhl na hranici 30 bodů. Letos je zatím třetím nejproduktivnějším hráčem Blackhawks a v součtu proto nepřekvapuje, že se GM Kyle Davidson rozhodl jeho angažmá prodloužit. O Dickinsona by jistě byl zájem mezi týmy, které hledají posily pro playoff, předpokládaná cena nicméně neodpovídá tomu, jako hodnotu má tento dlouhodobě ve formě hrající hokejista pro omlazené Chicago. Nová smlouva s platem 4,25 milionu dolarů Blackhawks v tuto chvíli pod platovým stropem nepálí a její dvouletá délka zachovává klubu potřebnou flexibilitu.

„Nebudu lhát, líbilo by se mi pár let navíc, protože tu vidím potenciál,“ uvedl Dickinson, který má v NHL odehráno na čtyři stovky utkání, v nichž nastřílel 53 branek a na 72 přihrál. A před několik týdny novinářům sdělil, že otázku nového kontraktu příliš neřeší. „Upřímně, není to zrovna něco, co by mě trápilo. Vím, že když budu hrát svou hru a pokračovat v tom, co dělám, tak to nějak dopadne. Peníze jsou jen peníze, budu rád za cokoliv. Prostě chci akorát hrát, nic víc v tom není. Když budu dělat svou práci, tak novou smlouvu dostanu,“ řekl rodák z Ontaria.

„Je skvělé, pokud můžeme naše mladé nadějné hráče doplnit o tyhle zkušenější borce, kteří jsou zároveň dobří lidé a nejsou vyloženě na konci kariéry, kdy už to chtějí jenom dohrát. Pořád mají co nabídnout, ať už v kabině, na střídačce nebo v různých rolích při hře. Kromě toho, tady mají důležitou pozici a kdyby šli někam do týmu, který chce vyhrávat, a určitě by o ně nějaký takový měl zájem, tak tam se jejich úloha logicky změní. Někdy musíte popřemýšlet nad tím, co vám vlastně dělá radost, jestli chcete vítězit za každou cenu nebo jestli jste tu spokojení, chcete zkusit něco vybudovat, těšit se z větší zodpovědnosti a větší porce minut na ledě,“ uvažuje trenér Luke Richardson o působení Foligna s Dickinsonem v Chicagu.

  • Jason Dickinson

    Dickinson CAN

    28 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    22 gólů a 13 asistencí
  • Nick Foligno

    Foligno USA

    36 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    17 gólů a 19 asistencí