GM Tallon: Trejd obránce je na spadnutí

GM Dale Tallon řekl včera večer novinářům, že brzy by mohlo dojít k výměně, při které by Chicago získalo zkušeného obránce. Dnes hrají Blackhawks doma s Minnesotou a k žádnému trejdu dosud nedošlo. Blafuje Tallon anebo má v ruce esa?

Tallon měl včera perný den, když prodloužil smlouvu s obránce Brentem Sopelem (7 milionů za 3 roky) a dalšího zadáka Magnuse Johanssona uklidil na Floridu.

Blackhawks mají řadu starostí, vedle problémů se zraněními se stále vypořádávají se změnami po příchodu Rockyho Wirtze a musí brát ohledy na to, jaký tým mají momentálně k dispozici (dvě vysoce placené hvězdy Martin Havlát a Nikolai Khabibulin nejsou zrovna přínosem, zatímco jeden má časté zdravotní potíže, druhý podává slabé výkony častěji než dobré). Volání po kvalitní a prověřeném obránci je dlouhodobé a poté, co se GM Tallon zaměřil na získávání talentovaných a dobře bruslících útočníků, je na čase podívat se i na obranu.

Před sezonou Hawks buď prováhali nebo měli smůlu a tak z přebraného trhu s volnými hráči nakonec na poslední chvíli vyfoukli konkurenčnímu Detroitu Brenta Sopela. Příchod před pár dny jedenatřicetiletého zadáka se ukázal být dobrou volbou.

Obavy z přehnaně ofenzivního pojetí jeho hry se ukázaly jako liché a Sopel vedle solidní rozehrávky přinesl i potřebnou jistotu a zkušenosti do zadních řad Chicaga. Ačkoliv původně znouzectnost, pro Blackhawks se brzy stal důležitým a vysloužil si novou, poměrně slušnou smlouvu (3letý kontrakt může považovat za úspěch).

Naopak experiment se čtyřiatřicetiletým nováčkem Magnusem Johanssonem nevyšel. Hvězda švédské ligy v NHL díru do světa zatím neudělala a stále si zvyká na jiný styl a vyšší rychlost. Občas sice ukázal svůj přehled a šikovnost, v defenzivní činnosti byl ale hodně slabý. Chicago za něj včera získalo výběr v 7. kole draftu a Johansson má druhou šanci, tentokrát na Floridě.

S příchodem Cama Barkera, který hrál na farmě velice dobře a v NHL je letos zatím možná až příliš opatrný, mají Blackhawks v sestavě čtveřici mladých obránců, zraněného Jamese Wisniewskiho nepočítaje. Duncan Keith, čerstvě nominovaný na Utkání hvězd, a Brent Seabrook jsou již ostřílení, ale potřebovali by vedle sebe zkušenějšího obránce, od kterého se mohou dál učit. Podobně je na tom Dustin Byfuglien, který na sebe už letos několikrát výrazně upozornil, jeho výkonnost je ale zatím hodně nevyrovnaná.

Je jisté, že obrana Blackhawks potřebuje posílit a podle GM Dalea Tallona je trejd, který by toto měl vyřešit, na spadnutí.

„Je velká šance, že brzy dojde k výměně,“ řekl včera pozdě večer deníku Chicago Tribune. „Poohlížíme se spíš po zkušenějším hráči, který by pomohl našim mladíkům a zároveň se nám hodil do systému.“

Blackhawks dosud žádný trejd nezveřejnilo, na předzápasovém tréninku se objevili všichni hráči ze sestavy a tak bují spekulace. Dojde k výměně ještě před zápasem s Minnesotou? Asi ne, nový hráč by nestihl nastoupit, Rockford také dnes v noci hraje (i když na domácím ledě, nedaleko Chicaga) a na soupisce by tak někdo zbytečně chyběl.

Hlavní otázkou ale je, kdo, jaký typ hráče přijde, odkud a za jakou cenu? Do herního systému, jakým se letos prezentují, by se hodil ofenzivnější obránce, schopný pomoci v rozehrávce a hlavně bezzubé přesilovce. Dvě nejvýraznější jména ve hře jsou Wade Redden z Ottawy a Brian Campbell z Buffala. Oba jsou za určitých podmínek k dispozici, oběma končí v létě smlouva. Přesto se zdá být nepravděpodobné, že právě jeden z nich Chicago posílí. Redden má ve smlouvě zaručeno, že nebude vyměněn bez svého souhlasu a pravděpodobně by výměnu do Windy City neposvětil (údajně už dvě plánované výměny své osoby zastavil). Buffalo by sice mohlo Campbella postrádat, pořád je ale příliš kvalitní hráč na to, aby bylo jednoduché, a levné, ho získat.

Z přijatelnějších ofenzivních obránců padají jména jako Dick Tarnström (Edmonton), Christian Backman (St. Louis) nebo Paul Mara (Rangers). Všichni již byli letos několikrát zmiňováni v souvislosti se stěhováním do jiného klubu.

Ani defenzivněji orientovaný zadák by se v Chicagu neztratil. V takovém případě je třeba zmínit Francois Beauchemina z Anaheimu. Ducks si uvolnili finance pro návrat Scotta Niedermayera a předpokládané prodloužení smlouvy s Coreym Perrym trejdem Andyho McDonalda, pokud by se ale měl vrátit také Teemu Selanne, budou muset měnit dále. Beauchemin je schopný a relativně levný obránce. Jako takový má pro Anaheim velkou cenu a stejně tak je hlavním předmětem zájmu ostatních klubů, kteří na situaci chtějí vydělat.

Vedle Beauchemina je zcela jistě k dispozici např. Barret Jackman (St. Louis). Ve hře jsou možná i někteří obránci Montrealu.

„Jsme nadšení ze směru, jakým se ubíráme, a každý den se snažíme zlepšit,“ řekl novináčům Tallon. „to je hlavní. Nebudeme jen tak sedět a čekat. Zvažujeme možnosti, jestli to bude velká výměna nebo ne, musí nám dávat smysl. Tvoříme tým s ohledem na budoucnost.“

Tallon musí najít odpověď na zásadní otázku: Pokusit se posílit tým natolik, aby letos postoupil do playoff? Vše naznačuje tomu, že Hawks zkusí jít touto cestou. Majitel Rocky Wirtzi i sám Tallon nejednou vyjádřili přesvědčení, že playoff je letošním cílem a ve vyřazovacích bojích se pak může stát cokoliv. Včera takto mluvil s novináři také hlavní trenér Denis Savard. Cíle pro playoff si Hawks mohou dát za rok, dva nebo tři, letos ale je cílem se do nadstavbové části vůbec propracovat.

Série zranění Tallonovi trochu zúžila možnosti, přesto se zdá, že je otevřený případné výměně, kdy Chicago posílí zkušený hráč a na oplátku odejde některý z mladíků. Byfuglien, Barker nebo někdo z farmy, těžko soudit.

V klidu nemůže být útočník Tuomo Ruutu a opět se objevují spekulace, že se živě jedná o výměně Nikolaie Khabibulina. To není žádná novinka, trejd ruského brankáře se ale zdá být natolik složitý, že k němu asi opět nedojde. Podobně se začíná hovořit o Martinu Havlátovi, Chicago zajímavou nabídku neodmítne. Tím spíš, že na veřejnost prosakují kusé informace o neshodách v kabině, kdy naposledy měl mít Havlát menší slovní přestřelku s nejmenovaným kapitánem Martym Lapointem.

Prohlášení GM Tallona nebylo nepromyšlené, ale možná ukvapené. Těžko soudit, zda-li blafuje nebo má v ruce esa. Chystá se menší trejd, velká výměna anebo bublina splaskne? To zjistíme velice brzy.