Vandermeer odchází do Philly výměnou za Eagera

Sedmadvacetiletý obránce Jim Vandermeer, kterého Blackhawks získali v únoru 2004 právě z Philadelphie, posílil Flyers výměnou za třiadvacetiletého útočníka do čtvrté formace, Bena Eagera. Eager letos odehrál 23 utkání, ve kterých nebodoval a připsal si 62 trestných minut.

Vandermeer je zkušený, defenzivně laděný obránce. Blackhawks ho získali před necelými 4 roky s Philadelphie při výměně Alexe Zhamnova. Letos odehrál 24 utkán, ve kterých vstřelil 2 branky a na 7 jich přihrál. Vyloučen byl na 42 minut. Na farmě v Norfolku vytvořil vynikající dvojici s Duncanem Keithem, když jistil jeho útočné výpady, poté, co se nastálo propracoval do NHL však už nedokázal svou výkonnost dostatečně přizpůsobil.

Několik nepříjemných zranění ho nyní limituje v tvrdé hře, která byla jeho nejsilnější stránkou. Zatímco dříve byl důrazný, ale hrál jeho zákroky byly často v rámci pravidel, v současnosti už se drží zkrátka a někdy hloupě fauluje. Oproti minulé sezoně zlepšil svou hru, nedělá tolik chyb v rozehrávce a je spolehlivnější, nicméně důraz ze z jeho hry prakticky vytratil a pro Blackhawks se tak stal víceméně přebytečným, ačkoliv není z obránců nejslabší.

Na konci sezony mu vyprší smlouva, kterou Blackhawks neměli dle GM Dalea Tallona v úmyslu prodloužit a proto za něj alespoň něco získali.

Levé křídlo Eager je známý více jako průměrný bitkař než kreativní hokejista. Philly ho získala v únoru 2004 z Phoenixu při výměně Mikea Comrieho; Coyotes ho o dva roky dříve draftovali už na konci prvního kola. Eager se loni natrvalo prosadil do NHL, ovšem jeho schopnosti a bruslení mu nezaručují příliš velkou roli v týmu a hodně času na ledě. Letos odehrál 23 utkání bez bodu a nasbíral 62 trestných minut. Jako bitkař není vynikající, ale pověst má solidní, dokáže se o sebe postarat. Otázkou je, zda-li se dokáže hře v NHL přizpůsobit natolik, aby byl víc než jen bitkařem a týmu nabídl víc. Pokud zlepší svůj pohyb, mohl se propracovat do třetí formace, v tuto chvíli je ale jeho role omezená.

Eager má prakticky stejný plat jako Vandermeer, ale jeho smlouva vyprší až v létě 2008. Oba hráči ztratili hodně ze svého příslibu a ačkoliv je Vandermeer v tuto chvíli zavedenější a užitečnější, Chicago by ho v létě tak jako tak ztratilo. David Kočí tak získal v týmu konkurenci a je nepravděpodobné, že by dlouhodobě hráli v NHL jak on, tak Eager. Na druhou stranu, na farmě mají Hawks řadu hráčů podobných a nadějších, než je čerstvá posila z Philadelphie.

„Hledali jsme důrazného hráče do 4. útoku a tím Ben je,“ prohlásil GM Tallon. „Je mu jen 23 let, umí bruslit a hraje hodně tvrdě.“

„Vždy, když máte možnost získat zkušeného obránce, který umí hrát v různých herních situacích, musíte toho využít,“ řekl Tallonův protejšek na straně Flyers Paul Holmgren. „Máme nějaké potíže se zraněními, před tím nemůžeme zavírat oči a nalhávat si, že budeme celý rok všichni zdraví. Jimmy nám v tomhle pomůže. Poslední dobou máme s obranou problémy a Jimmy je charakterní hráč, který může hrát hodně minut. Ben je také charakterní hráč, který byl jednou v sestavě a jindy na tribuně. Je to pro nás velká vzpruha.“

„Chci se dostat do Chicaga a pracovat na svém stylu. Mohl bych hrát lépe,“ řekl Eager. „Obě strany jdou dál, takový je hokej. Pro hokej je to tady [ve Philly] skvělé místo, chovají se k Vám pěkně a já o nich [Flyers] můžu říct jen to nejlepší.“