Na Draftu 2024 budou Blackhawks vybírat z druhého místa

Loterii o volbu z 1. místa na Draftu 2024 vyhrálo San José a protože v následné loterii o volbu z 2. příčky uspělo Chicago, zůstalo pořadí na předních pozicích beze změny, tak jak jej určilo umístění jednotlivých týmů v konečné tabulce po základní části. Blackhawks skončili předposlední a proto měli jistotu, že budou v 1. kole volit nejhůře jako čtvrtí, nakonec si ale výhrou ve druhé loterii podrželi své 2. místo.

„Hodně lidí mi asi nebude věřit, ale vnímám to jako výhru. To, že jsme se nepropadli a zůstali na svém, z toho mám velkou radost. Půjdu na večeři a oslavím to,“ řekl GM Kyle Davidson.

Jedničkou bude nepochybně kanadský útočník Macklin Celebrini z Boston University, kterého získají Sharks. GM Davidson měl ve stejné pozici před rokem snadnou práci, když si vybral Connora Bedarda, tentokrát jej ale čeká o trochu složitější úkol. Zdá se, že na druhém místě se Chicagu nabízejí především dvě možnosti: útočník Ivan Demidov z Petrohradu a obránce Artyom Levshunov z Michigan State University.

V tuto chvíli mají Blackhawks v 1. kole nadcházejícího draftu ještě jednu volbu, 20. celkově od Tampy Bay, kterou dostali při trejdu Brandona Hagela. Pro úplnost dodejme, že přestože Chicago v jedné z letošních loterií zvítězilo, může stále teoreticky vybírat z 1. místa příští rok. Podle současných pravidel může jeden tým přeskočit na 1. místo draftu díky loterii jen dvakrát během pětiletého období a Chicagu se to podařilo loni, zatímco letos Hawks díky loterii zůstali na své 2. příčce.

Ivan Demidov v letošní sezoně dominoval ruské juniorské lize MHL (23+37 ve 30 zápasech základní části a 11+17 v 17 utkáních playoff) a vedle Celebriniho je asi nejtalentovanějším hráčem na draftu. Chicago by v něm získalo skvělé pravé křídlo a produktivního hokejistu, jakých mezi svými nadějemi mnoho nemá. Ať už by Demidov nastupoval v jednom útoku s Bedardem nebo by se kolem něho stavěla druhá formace, pro Chicago je možnost získat hráče takových kvalit jistě velmi lákavá.

Loni si ve 2. kole Chicago vybralo ze stejné soutěže šikovného útočníka Romana Kantserova, který letos v Magnitogorsku prožil podařenou sezonu, když v 53 zápasech nasbíral 15 bodů (8+7) a ve 23 utkáních pomohl svému týmu vybojovat Gagarinův pohár 13 dalšími body (4+9). Blackhawks tak ukázali, že se rizikům spojenými s výběrem ruského mladíka obecně vzato nebrání, přesto je to faktor, který musíme brát v potaz. S výškou 180 cm nepatří Demidov mezi nejvyšší hráče (a mladí útočníci Hawks jsou jako celek spíše menšího vzrůstu) a nedávné zranění kolene ho na dva měsíce vyřadí z tréninkového procesu, to by však nemělo jeho šance na draftu nikterak mařit. Složitější je to právě s jeho působením v Rusku, nejen s ohledem ne geopolitickou situaci a válku, kterou Rusko vede na Ukrajině.

Smlouva s Petrohradem mu vyprší v létě 2025 a jeho agent tvrdí, že Demidov má v úmyslu v tu chvíli odejít do NHL. Jednoduché to ale nebude, v nedávné době jsme viděli, že ruští hokejisté mají starosti s vízem (Kaprizov) či základní vojenskou službou (Fedotov) a ne vždy projevují o zámoří velký zájem. Chicagu se takto nepodařilo přivést třeba Artura Kayumova z Kazaně, kterého draftovalo ve 2. kole v roce 2016, nebo zpátky Maxima Shalunova (nyní Jaroslavl), který v KHL podává dlouhodobě velmi dobré výkony. Nadaného brankáře Ivana Nalimova přivedli do Ameriky zřejmě příliš pozdě a jeho slibně rozjetá kariéra vzápětí zkolabovala. Zdá se, že jiné kluby (např. Arizona/Utah, Buffalo, Columbus, Philadelphia) mají v Rusku lepší zkušenosti a konexe, zatímco Blackhawks mohou jen vzpomínat na v 1. kole draftované Yakubova, Vorobieva a Babchuka, kteří v NHL pohořeli. Ani jinak nemá Chicago dosud s čestnou výjimkou Artemiho Panarina štěstí na ruské hvězdy ve svém kádru. Alexei Zhamnov podával dobré výkony, jenže po výměně za Jeremyho Roenicka to měl složité, a od Nikolaie Khabibulina i Borise Mironova se čekalo víc. V Chicagu mimo to působili spíš hráči druhého sledu typu Anisimova, Krivokrasova, Koroleva nebo Karpovtseva. Změnit by to mohl právě Ivan Demidov…

Pokud se Chicagu zamlouvá spíš příležitost získat vynikajícího zadáka a tím spolu s Vlašićem, Korchinskim, Rinzelem a dalšími vyřešit svou obranu na dlouhé roky dopředu, nabízí se především Artyom Levshunov. Běloruský hokejista už v zámoří působí a na Michigan State University si v prvním roce vedl skvěle, když v 38 zápasech nasbíral 35 bodů (9+26), 44 trestných minut a +27 a byl nominován na Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče v univerzitní lize. Levshunov má fantastické předpoklady: je silný a urostlý, výborně bruslí a rád se zapojuje do útočení. Má před sebou ještě hodně práce, ale v už tak slibné obraně Hawks by mohl jednou zastávat vedoucí úlohu, také proto, že hraje s holí napravo, zatímco na druhé straně má Chicago mezi nadějemi přetlak.

Mimo jmenované dvojice, která si může dělat největší ambice na druhé a třetí místo na draftu, pro Blackhawks připadají v úvahu snad jen kanadští útočníci Cayden Lindstrom a Barkly Catton. Vysoko bude letos draftováno víc obránců než je obvyklé, jenže Buium, Dickinson i vysoký Silayev jsou leváci, Parekh je velmi ofenzivní a pro Yakemchuka je druhé místo asi přehnaně brzy. Z chicagského hlediska se Levshunov jeví jako jasná volba, pokud by klub hledal obránce.

V útoku je alternativ k Demidovovi více. Lindstrom vynechal MS18 a v playoff WHL neměl moc příležitostí zaujmout kvůli zranění zad, v základní části se ale jevil výtečně. Ve 32 zápasech zaznamenal 46 bodů (27+19) a 66 trestných minut a pro skauty je lákavá jeho kombinace urostlé postavy, silového pojetí hry, šikovnosti na malém prostoru a dobrého pohybu. Jako centr do druhé formace za Bedardem by byl Lindstrom papírově perfektní, splňuje všechny atributy. Catton je sice menší postavy, ale vyvažuje to šikovností, vynikajícím bruslením a produktivitou, když ve WHL letos nasbíral 116 bodů (54+62) v 68 zápasech. Druhé místo na draftu je ale i v jeho případě asi trochu brzy a Chicagu by se na jeho pozici hodil víc hokejista typu Lindstroma.

Kolem první desítky, resp. dříve než přijdou Hawks na řadu na 20. místě, budou na draftu třeba střelec Cole Eiserman, syn Jarome Iginly Tij nebo dvojice útočníků, kteří se stejně jako Celebrini (Celebrini a Adam Fantilli se z Evropy vrátili domů, v sestavě Kanady je nahradili Dubois, Paul a Hagel) představí také na MS v Praze a Ostravě – za Finsko nastoupí Konsta Helenius a za Norsko bude hrát Michael Brandsegg-Nygård.

Kolem 20. příčky by měl být Chicagu k dispozici třeba český obránce Adam Jiříček, jehož sezonu poznamenalo dlouhodobé zranění kolene, případně jiní dva zadáci s holí napravo: Kanaďan Henry Mews nebo Američan E.J. Emery. Z útočníků by mohli Hawks zaujmout třeba produktivní křídelník Terik Parascak, centr Chicaga Steel v USHL Michael Hage nebo komplexní centr Sacha Boisvert, který na podzim nastoupí na University of North Dakota.

Z českých hokejistů by měli být vedle Jiříčka vysoko draftovaní útočník Adam Jecho (Edmonton, WHL) a obránce Dominik Badinka (Malmö, Švédsko) a na juniorském šampionátu na sebe upozornili útočníci Ondřej Becher s Matyášem Melovským.

Celkem mají Hawks letos na draftu 9 voleb: dvě v 1. kole, tři ve 2. kole (kromě své ještě ty od LA a od Vancouveru), dvě ve 3. kole a po jedné v 5. a 6. kole.

  • Connor Bedard

    Bedard CAN

    18 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    22 gólů a 39 asistencí
  • Roman Kantserov

    Kantserov RUS

    19 let, Levé křídlo
    Metallurg Magnitogorsk (MHL)
    Draft 2023, 44. celkem
  • Kevin Korchinski

    Korchinski CAN

    19 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    5 gólů a 10 asistencí
  • Ivan Nalimov

    Nalimov RUS

    29 let, Brankář
    Admiral Vladivostok (KHL)
    Draft 2014, 179. celkem
  • Sam Rinzel

    Rinzel USA

    19 let, Obránce
    Waterloo Black Hawks (USHL)
    Draft 2022, 25. celkem
  • Maxim Shalunov

    Shalunov RUS

    31 let, Pravé křídlo
    CSKA Moskva (KHL)
    Draft 2011, 109. celkem
  • Alex Vlašić

    Vlašić USA

    22 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 14 asistencí
  • Artem Anisimov

    Anisimov RUS

    35 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Brandon Hagel

    Hagel CAN

    25 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Nikolai Khabibulin

    Khabibulin RUS

    51 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Artemi Panarin

    Panarin RUS

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Pavel Vorobiev

    Vorobiev RUS

    42 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: