Američané prohráli ve čtvrtfinále s Českem 0:1

V ostravské skupině skončili Američané na druhém místě a s vizitkou nejproduktivnějšího týmu základní části (37 gólů v sedmi zápasech) zamířili do Prahy ke čtvrtfinálovému duelu s domácím Českem. V utkání, které tradičně rozhoduje o tom, jestli bude turnaj považován za úspěšný nebo nikoliv, nakonec padla jediná branka a postaral se o ni Pavel Zacha. Ten spolu s Pastrňákem posílil české mužstvo jen před několika dny poté, co Boston vypadl ve druhém kole playoff s Floridou. Zacha v minulosti několikrát reprezentaci odmítl, nastupuje proto nyní na svém prvním šampionátu, a před víkendovými boji o medaile je jedním z hrdinů pořádajícího celku. Lukáš Dostál (Anaheim) vynuloval americkou ofenzívu 36 zákroky, nutno však podotknut, že jeho jistému a sebevědomému výkonu vydatně pomáhala poctivá defenzíva celého týmu, stejně jako hlasitá podpora domácího publika. Snaha USA o vyrovnání byla ve třetí třetině vcelku jalová a česká reprezentace dramatický závěr zvládla připravená a poměrně v klidu, o postupu tudíž rozhodla jediná relativně šťastná trefa, když se Špačkova (Minnesota) střela v přesilovce odrazila do sítě od Zachova těla. Američané Seth Jones (0+5) s Alexem Vlašičem (0+2) se s turnajem loučí na 5. místě.

Do semifinále naopak prošel druhý zámořský celek. Kanaďané porazili Slovensko 6:3 a Connor Bedard si kromě hezké přihrávky na gól Paula (Tampa) připsal další menší trest, tentokrát za nesportovní chování, kvůli kterému měl slovenský národní tým v závěru výhodu dlouhé přesilovky proti třem. Úprava skóre na konečných 6:3 pro Javorové listy už však nic nezměnila na tom, že o medaile si zahraje právě kanadský celek.

V dalším čtvrtfinále přehrálo Švýcarsko německou reprezentaci 3:1. Philipp Kurashev do utkání nenastoupil a Lukas Reichel se během necelých 20 minut do statistik nezapsal. Na turnaji nasbíral celkem 7 bodů (3+4) v šesti zápasech a se šampionátem se loučí na 6. místě. Posledním semifinalistou je Švédsko, které v severském derby porazilo Finsko až brankou v přesilovce v prodloužení 2:1, přestože po skupinové fázi vstupovalo do utkání v roli velkého favorita.