Blackhawks podepsali smlouvu se Shawem a povolali jej k týmu

Blackhawks podepsali 4. hráče z draftu 2011, když se v úterý rozhodli podepsat nováčkovskou smlouvu s útočníkem Andrew Shawem. O den později jej povolali do hlavního týmu a spolu s ním i obránce Dylana Olsena. Oba hráči mohou nastoupit ke své premiéře v NHL ve čtvrtek na ledě Philadelphie. Dále pak Blackhawks zapsali na listinu zraněných útočníka Marcuse Krugera a obránce Steva Montadora.

Dvacetiletý Shaw byl draftován až v 5. kole draftu (139. celkově), ale již na kempu nadějí ukázal, že si Blackhawks vybrali dobře. V srpnu pak podepsal smlouvu s Rockfordem a zahájil profesionální kariéru. Po pomalejším rozjezdu je nyní s 12 brankami 3. nejlepším střelcem IceHogs a celkem má na kontě 21 bodů ve 33 utkáních. Mezi nováčky v AHL je 6. nejlepší střelec. Kromě bodů sbírá i trestné minuty a s 80 TM je 2. nejtrestanější hráč IceHogs.

Trenér Quenneville řekl na jeho adresu: "Líbil se nám od příchodu do organizace. Je to jeden z hráčů, který dokáže vždy najít správnou cestu k úspěchu." Dále Quenneville řekl, že podpis Shawa nesouvisí s nejistým stavem Carcilla, i když Shaw hraje podobným stylem. Podle trenéra Hawks se na smlouvě pracovalo už dříve.

Před příchodem do AHL hrál v OHL za Niagaru a Owen Sound, kde během 3 let odehrál 190 utkání a nasbíral 107 bodů (41+66) a 361 TM.

Olsen (21) byl 1. volbou Blackhawks (celkově 28.) v roce 2009. Po draftu byl rok a půl na univerzitě Minnesota-Duluth, kde v 53 utkáních nasbíral 24 bodů (2+22) a 71 TM. Loni na MS juniorů pak získal s Kanadou stříbrnou medaili. Po MSJ se ovšem nevrátil na univerzitu, ale podepsal smlouvu s Blackhawks a zbytek sezony dohrál v Rockfordu. Letos má na kontě 30 utkání s 2 body (1+1) a 38 TM.

Kruger utrpěl otřes mozku a jeho návrat na led v této sezoně je nejistý. V případě obránce Steva Montadora Blackhawks nezveřejnili k zranění vůbec žádné podrobnosti.