Blackhawks podepsali smlovu s McNeillem a Danaultem

I když informace o tom, že Blackhawks podepsali smlouvy se svými volbami draftu z prvního kola, oficiálně byla tato zpráva potvrzena až dnes. Blackhawks podepsali nováčkovské 3leté smlouvy s útočníky Markem McNeillem a Phillipem Danaultem, které si v červnu uplynulého roku vybrali v 1. kole vstupního draftu NHL. Obě smlouvy začnou být účinné od července.

Prvního si Blackhawks na draftu vybrali McNeilla, a to 18. příčce. V letošní sezoně WHL má na kontě 39 bodů (18+21) v 37 utkáních a dělí se o 2. místo v týmové produktivitě. Jeho forma se s postupem sezony stále zlepšuje, neboť získal alespoň bod v 18 utkáních z posledních 19. Nyní má aktivní sérii 9 utkání v řadě s body a v těchto 9 utkáních nasbíral 17 bodů (9+8). Během dosavadní kariéry ve WHL (3,5 sezony) nasbíral 155 bodů (59+85) v 179 utkáních a přidal 98 TM.

Danaulta si Blackhawks vybrali z 26. pozice. Kapitán týmu QMJHL Victoriaville je 2. v týmu s 28 asistencemi a celkem nasbíral 34 bodů v 33 utkáních. Danault patří k nejlepším hráčům v QMJHL na vhazovaní, je na 10. místě se 411 vyhranými vhazováními a úspěšností 52,6%. Doposud za Victoriaville odehrál během 2,5 sezon 158 utkání a nasbíral 129 bodů (39+90) a 158 trestných minut.

Oba hráči se zúčastnili přípravného kempu kanadské juniorské reprezentace pro právě probíhající MSJ, ale ani jeden se do závěrečné nominace neprobojoval.

V příští sezoně by se oba měli objevit v dresu Rockfordu, kde začnou sbírat zkušenosti s profesionálním hokejem, případně by mohli ještě jednu sezonu strávit mezi juniory. Trenér Joel Quenneville na jejich adresu řekl: "Oba mají urostlé postavy. Viděli jsme je v tréninkovém kempu a víme, že jejich budoucnost je světlá. Uvidíme, jak se budou vyvíjet dál. Jejich přítomnost posílí organizaci Blackhawks a budeme mít více možností na výběr."

Oba budou mít základní roční plat 925 tisíc dolarů. McNeill bude mít i s bonusy roční cap hit 1,175 milionu dolarů a Danault 1,025 milionu dolarů.