Blackhawks získali z Calgary centra Morrisona

Blackhawks získali první z avizovaných posil pro zbytek sezony. Na pozici centra přivedl GM Stan Bowman zkušeného veterána Brendana Morrisona z Calgary výměnou za obránce Briana Connellyho. Do uzávěrky přestupů zbývá ještě měsíc a Blackhawks stále shánějí obránce a GM Bowman nevyloučil ani ještě dalšího útočníka do první 2 řad.

Morrison je v 36 již velmi zkušený veterán, který má na kontě od roku 1997 923 zápasů NHL s 601 body (200+401) a 446 TM. Kariéru zahájil v New Jersey. V průběhu sezony 1999-2000 byl vyměněn do Vancouveru, kde zůstal až do roku 2008. Pak rychle vystřídal Anaheim, Dallas a Washington a poslední 2 sezony hrál v Calgary.

V sestavě Blackhawks alespoň ze začátku zaujme pravděpodobně místo 2. centra za Jonathanem Toewsem. Když bude mít po boku hráče kalibru Mariána Hossy mohl by pookřát. V minulosti hrával vedle elitních útočníků, jakými byli např. Eliáš, Naslund nebo Iginla, a dokázal být celkem produktivní. V letošní sezoně má na kontě zatím 11 bodů (4+7) v 28 utkáních, neboť začátek sezony zameškal se zraněním kolena z předchozí sezony a i v této sezoně měl s tímto kolenem problém a podstoupil operaci. Podle jeho slov je ovšem již na 100% v pořádku.

V uplynulé sezoně utrpěl zranění kolene při utkání v Chicagu po hitu Niklase Hjalmarssona. Po utkání si pak stěžoval, že se mu někdo z lavičky Blackhawks vysmíval, když musel opustit led za pomoci spoluhráčů. Na otázku novinářů, jak se k tomu nyní postaví odpověděl: "Pro mně je to uzavřená otázka. Otočíte list a už se k tomu nehodlám vracet."

GM Stan Bowman řekl k akvizici Morrisona následující: "Myslím, že je zde hodně vlastností, které Brendan do našeho týmu přináší, které jsme pro tým hledali. Je to centr, dokázal, že umí být produktivním útočníkem. Myslím, že takové zkušenosti a schopnosti nám dávají dostatek možností a bude záležet na Joelovi, kde ho bude chtít použít. Také je vůdcovským typem. Respektují ho jak spoluhráči, tak i protihráči. Takových hráčů není v šatně nikdy dost."

Sám Morrison k tomu řekl: "Cokoliv bude po mně tým chtít, to udělám. Myslím, si, že stále mohu být přínosem v ofenzivě i pro tým jako je Chicago. Ale také jsem hrál v obranné úloze a při oslabení. Cokoli po mně tento tým bude chtít, to budu hrát."

Obránce Brian Connelly (25) byl v systému Blackhawks od roku 2009, kdy s nimi podepsal smlouvu jako volný hráč. Celé 4 sezony strávil v Rockfordu v AHL a, i když patřil mezi nejproduktivnější obránce AHL, nikdy nedostal šanci v hlavním týmu. V 211 utkáních za IceHogs nasbíral 126 bodů (21+105). Letos a loni byl zařazen na soupisku pro AHL All-Star Game. V žebříčku Blackhawks ho všem během jeho působení v organizaci přeskočili Leddy a Olsen a navíc několik dalších výtečných nadějí působí v juniorech (Clendening, Johns).

Toto byla první výměna a minimálně ještě jedna Blackhawks do 27. února, kdy bude uzávěrka přestupů ještě čeká. Blackhawks stále shánějí obránce do top 5, který bude umět hrát dobře do těla. Bowman nevyloučil ani možnost přivést na vylepšení ofenzívy ještě jednoho útočníka do první 2 řad, ale nejprve chce zjistit, jak se podaří zapracování Morrisona do týmu.