Blackhawks přivedli Oduyu, Scott posílil Rangers

Chicago krátce před uzávěrkou získalo za volby ve 2. a 3. kole draftu 2013 švédského obránce Johnnyho Oduyu z Winnipegu. Tým naopak opustil bitkař John Scott, za kterého Hawks získali z New Yorku výběr v 5. kole.

Třicetiletý Oduya, rodák ze Stockholmu, byl údajně v hledáčku Blackhawks několik posledních týdnů. S blížící se uzávěrkou výměn bylo zřejmé, že Winnipeg, kde byl pátým nejvytěžovanějším obráncem, opustí, a to tím spíše, že Jets získali z listiny volných hráčů z Columbusu Granta Clitsoma. Oduya letos odehrál 63 utkání, ve kterých zaznamenal 13 bodů (2+11), 33 trestných minut a -9 do statistiky +/-. V létě mu vyprší smlouva, podle které pobírá plat 3,5 milionu dolarů.

Pro chicagské řady se jedná o vítanou posilu, Oduya by měl vnést do hry stabilitu a větší jistotu. Přestože je patrné, že je přeplacený a dopředu týmu tolik nepomůže, do herního systému se svým stylem hodí a trenéři se na něj budou moci spolehnout. Protihodnota v podobě dvou vysokých draftů se zdá být sice vysoká, pro Chicago však dává smysl. Posilu do obranných řad Hawks potřebovali a momentálně mají řadu nadějných hráčů, kteří si budou říkat o šanci. Oduya, který před příchodem do Atlanty v rámci trejdu Ilyi Kovalchuka, působil v New Jersey, by měl zaujmout roli ve třetí obraně, dá se ale čekat, že bude častěji nasazován na oslabení a ke konci utkání, kdy bude třeba udržet skóre.

Obrovitý Scott v Chicagu často seděl na tribuně, pokud se ale někdy dostal do zápasu, fanoušky potěšil vítěznou bitkou a jeho přítomnost byla znát. Herně sice neprokázal, že by si zasloužil více prostoru než jen na pár minut, důvěru trenéra Quennevilla v tomto směru nezískal. Chicago od Rangers získalo volbu v 5. kole, což se zdá být za málo vytěžovaného rváče dost, teprve se ale ukáže, jak moc budou Hawks Scotta, v mezi spoluhráči oblíbeného a veselého chlapíka, postrádat.

Devětedvacetiletý Scott letos odehrál 29 zápasů s bilancí 0+1 a 48 trestných minut. Loni nastoupil do 40 duelů, opět zaznamenal jedinou asistencí a přidal 72 trestných minut. Přestože je profesí obránce, v Chicagu často nastupoval na křídle čtvrtého útoku a jeho role v týmu byla na ledě značně omezená.

GM Stan Bowman byl údajně dost aktivní, podle různých zpráv však dostal za úkol nenavýšit stávající platové výdaje, čímž měl trochu svázané ruce. Dá se předpokládat, že sondoval terén pro výměnu brankářů nebo další posilu do obrany, důležitější ale byla snaha získat vytouženého centra do druhé formace. Cena za Dereka Roye z Buffala však měla být příliš vysoká, Mikhail Grabovski pak nikdy nebyl blízko odchodu z Toronta. Podle neověřených zpráv se většina možných větších obchodů zadrhla na požadavku protistrany na přestup Brandona Saada, útočníka, který válí v juniorské OHL za Saginaw a na začátku roku zaujal v několika zápasech za Blackhawks. Přestože měl být Bowman údajně ochotný měnit své naděje za momentální posily, k žádnému dalšímu obchodu, který by znamenal příchod šikovného útočníka, ovšem nedošlo.

„Je to zvláštní, zároveň se těším, ale také mám trochu pocit, že v tom spoluhráče nechávám,“ řekl krátce po výměně Johnny Oduya pro TSN. „Ale chápu to. Věřím, že když mě [v Chicagu] chtějí, že jsou přesvědčení, že něco umím, že jim budu schopný pomoci.“

Blackhawks dále povolali z Rockfordu Andrew Shawa, dá se tak očekávat, že buď Niklas Hjalmarsson nebo Jonathan Toews bude zapsán na listinu zraněných hráčů. U obou je po otřesu mozku zatím těžko odhadovat, jak dlouho budou mimo hru.