Bollig, Smith a Hutton mají nové smlouvy, Salák v Chicagu sk

Blackhawks podepsali nové dvouleté kontrakty s útočníky Brandonem Bolligem a Benem Smithem a jednoletou smlouvu s brankářem Carterem Huttonem. Další brankář Alexander Salák byl naopak ze smlouvy propuštěn a v Chicagu pokračovat nebude.

Bollig, Smith a Hutton byli po sezoně chráněnými volnými hráči a pokud by podepsali smlouvu s jiným týmem NHL, Blackhawks by získali náhradu v podobě voleb v draftu podle výše konktraktu. Chicago má stejné přednostní právo také na Chrise DiDomenica a Simona Danise-Pepina, dá se tedy ale předpokládat, že v plánech Hawks příliš nefigurují.

Pětadvacetiletý bitkař Brandon Bollig letos v NHL debutoval, když v základní části nastoupil do 18 duelů. V playoff pak odehrál 4 zápasy v sérii proti Phoenixu a zaznamenal svou první branku v soutěži. Bollig nebyl draftován a na jaře 2010 posílil farmu v Rockfordu ze St. Lawrence University. V týmu IceHogs zaujal, během 111 zápasů nasbíral 15 bodů (8+7) a 285 trestných minut. Chicago si jej vytáhlo do prvního týmu poté, co byl během uzávěrky přestupů vyměněn John Scott do New Yorku Rangers a Bollig v nové úloze nezklamal. Jeho nová smlouva je dvouletá, během prvního roku dvoucestná, ve druhé sezoně pak jednocestná (zaručuje mu stejný plat v AHL i NHL). Finanční okolnosti kontraktu tradičně nebyly zveřejněny, podle Jesseho Rogerse z ESPN Chicago si ale Bollig vydělá ročně 575 tisíc dolarů.

Třiadvacetiletý Ben Smith odehrál první utkání v NHL už předminulou sezonu, v playoff pak odehrál celou sedmizápasovou sérii s Vancouverem, přičemž se 3x zapsal mezi střelce. Loni odehrál za Blackhawks jen 13 střetnutí, v nichž vstřelil dvě branky, většinu sezony ale strávil na farmě v Rockfordu, kde ho trápila zranění. Ve 38 zápasech za IceHogs nasbíral bývalý hráč Boston College, kterého si Hawks vybrali v 6. kole draftu 2008, celkem 31 bodů (16+15) a 10 trestných minut. Také jeho nová smlouva vyprší v létě 2014.

Šestadvacetiletý brankář Carter Hutton podepsal v létě smlouvu s Rockfordem a za dvojicí Alec Richards, Alexander Salák si musel počkat na svou šanci, 14 utkání tak odchytal v ECHL za Toledo. V průběhu roku se ale propracoval na pozici rockfordské jedničky a po sezoně byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem týmu. Ve 43 duelech zaznamenal 22 výher (3x s čistm štítem), průměrně inkasoval 2,35 branky na zápas a kryl 91,7 % střel. Ještě v probíhajícím ročníku tak podepsal roční smlouvu s Chicagem, kterou nyní prodloužil o další sezonu. V září by se měl vrátit do Rockfordu znovu jako jednička, krýt záda by mu měl jeden z dvojice nováčků z juniorské WHL Kent Simpson, Mac Carruth. Nedraftovaný Hutton zaujal po skončení univerzitní kariéry v Massachusetts-Lowellu během krátkého působení na farmě Philadelphie a sezonu 2010–2011 pak strávil v záložním mužstvu San José ve Worcesteru. Během několika zápasů pak seděl na střídačce Sharks, stejně jako o rok později v Chicagu se ale nakonec na led v NHL ještě nepodíval. U Blackhawks tak bude mít šanci další sezonu.

Pětadvacetiletý gólman Alexander Salák nebude na minulou sezonu v Chicagu vzpomínat v dobrém a nyní si může hledat nové mužstvo. Rodák ze Strakonic si vynikajícími výkony v TPS Turku vychytal kontrakt v NHL, když v létě 2009 podepsal s Floridou. V následující m roce nepříliš úspěšně debutoval ve 2 zápasech, daleko lépe se mu ale vedlo na farmě Panthers v Rochesteru. Po sezoně se ale rozhodl k návratu do Evropy a ve Färjestadu zářil (ve 32 zápasech stáhl průměr inkasovaných gólů po 2 na utkání). Na jaře 2011 se tak v rámci výměny Jacka Skilleho za Michaela Frolík stěhoval do Chicaga (Panthers dále získali Hugh Jessimana a Davida Pacana), které s ním podepsalo dvouletý jednocestný konktrakt na 600 tisíc dolarů ročně.

Se Salákem se tak předběžně počítalo na pozici dvojky za Coreym Crawfordem, mnohé naznačovala právě jednocestná smlouva, která českému brankáři zajistila stejný plat v NHL i na farmě. Do kempu ale pro jistotu Blackhawks pozvali zkušenějšího Raye Emeryho, který sice v přípravných zápasech nepřesvědčil tolik jako Salák, v hlavním týmu se ale udržel a získal smlouvu. Zklamaný Salák tak putoval na farmu do Rockfordu, kde už špatně nastartovanou sezonu nezachránil. Limitovaly ho zdravotní potíže, na chvilku ho z kolotoče zápasu vytrhla šťastná událost, když se mu narodil potomek, definitivně si ale v Chicagu zavřel dveře 18. února během utkání v Hamiltonu. IceHogs vedli pět minut před koncem 2:1, rezerva Montréalu ale za 38 vteřin otočila na 4:2. Salák se dostal do sporu se spoluhráči, nechal se vystřídat a od té doby už ho Carter Hutton do branky prakticky nepustil.

Před rokem vypadala Salákova pozice nadějně, od příchodu Emeryho do předsezonního kempu už šlo ale všechno z kopce. Podle očekávání tak Blackhawks s českým brankářem dále nepočítají a rozvázali s ním smlouvu, sám Salák je asi také rád, že v Chicagu nebude dál pokračovat. Dá se očekávát, že se znovu vrátí do Evropy a bude se snažit navázat na úspěchy, které měl ve Skandinávii.