Blackhawks s nabídkami pro Parisého a Sutera neuspěli

Podle GM Bowmana se Chicago nesnaží o příchod další hvězdy za každou cenu, bylo by ale hloupé, pokud by se na ty nejlepší hráče na trhu neobrátili. Útočník Zach Parisé a obránce Ryan Suter se ve středu po důkladném zvážení rozhodli, že společně posílí Minnesotu, Martin Brodeur se nakonec brzy vrátil do New Jersey.

„Dali jsme Zachovi velmi lákavou nabídku,“ řekl Bowman novinářům poté, co Parisé a Suter oznámili svou volbu. „Nakonec rozhodly rodinné důvody, to musíme pochopit. Každý rád hraje ve městě, odkud pochází, navíc berme ohledy na rodinu a manželku. Pokud jsou tohle rozhodující faktory, tak nám nezbývá než popřát jim mnoho štěstí a jít dál. Udělali jsme jim vynikající nabídku, alespoň takové máme zprávy od agenta.“

Podle zámořských novinářů nebyli Blackhawks hlavními favority v souboji o podpis Sutera nebo Parisého, přesto patřili mezi nejaktivnější zájemce. GM Nashvillu David Poilé nyní vyjádřil velké zklamání nad odchodem Sutera, který mu údajně během sezony potvrdil, že chce u Predators zůstat. Sám hráč ale přiznal po podpisu s Minnesotou, že se rozhodoval mezi Wild, Red Wings a návratem do Nashvillu. Detroit přišel o končícího Nicklase Lidströma, Brad Stuart jde do San José a loni tým opustil Brian Rafalski, Rudá křídla se tak hodně snaží získat posily do obrany. Za Suterem odcestovali přednést nabídku osobně nejem GM Ken Holland, ale také majitel týmu Mike Illitch a trenér Mike Babcock. Wings se nyní zřejmě zaměří na výměnu Keitha Yandlea z Phoenixu nebo Jaye Bouwmeestera z Calgary.

Chicago má neoficálně ze Suterova rozhodnutí také špatný dojem, Hawks údajně brzy z jednání s americkým reprezentantem odstoupili. Po intervenci Suterovy rodiny a zejména jeho strýce Garyho, bývalého hráče Blackhawks, se ale vrátili do hry, nakonec ale získali pocit, že je hráč jen využil k tomu, aby vyšponoval finanční nabídky ostatních mužstev, což je ale ostatně v době podepisování volných hráčů běžnou věcí. Chicago si každopádně víc věřilo pokud jde o kapitána New Jersey Parisého. Ten novinářům ve středu řekl, že nakonec se rozhodoval jen mezi Wild a návratem k Devils. GM Lou Lamoriello se zdál být se situací smířen, neváhal ale médiím sdělit, že nabídka Ďáblů byla finančně srovnatelná s tou, kterou nakonec hráč od Wild přijal.

Oba hokejisté se domluvili v Minnesotě na shodných kontraktech, které jim zajistí 98 milionů dolarů během 13 sezon, přičemž 25 milionů mají jistých v rámci podpisového bonusu (10 milionů hned, dalších 10 za rok a 5 pak v létě 2014). Z rozpočtu do platového stropu tak společně ukousnou málo přes 15 milionů. Mimo Detroitu, Chicaga a svých bývalých týmů pak odmítli Philadelphii, Pittsburgh, Carolinu a možná další neupřesné zájemce.

V podobné roli bylo Chicago také pokud jde o brankáře Martina Brodeura. Jeden z nejlepších gólmanů v historii sice zažívá lehký propad ze slávy, přesto by zřejmě pro Blackhawks znamenal posilu. Oproti očekávání se před příchodem července na prodloužení smlouvy s Devils nedohodl a nezvykle si zaplatil služby agenta, kterého při jednání o minulých smlouvách nepotřeboval. V New Jersey dlouho na jeho touhu po dvouleté smlouvě nereflektovali, teprve poté, co s ním začali jednat zástupci Blackhawks a San José, však GM Lamoriello ustoupil a svou brankářskou jedničku udržel na další dvě sezony. Obě strany tedy došly k žádoucímu výsledku a Hawks, Sharks a/nebo další mužstva jen posloužila k urychlení procesu.

Blackhawks věděli, že v případě všech tří zmíněných hvězd stojí proti silné konkurenci. Mimo velkého zájmu jejich stávajících zaměstnavatelů se přihlásila celá řada dalších zájemců, přičemž někteří byli ochotni zaplatit a nebo v jiném smyslu nabídnout víc. Narozdíl od New Jersey a Nashvillu, kteří o své hráče přišli, nebo od Detroitu, který někde posilu do zadních řad sehnat musí, však Hawks nemají proč zažívat zklamání. Všichni tři by sice byli posilou, ale mužstvo je bez nich dost silné a nutně jejich příchod nepotřebuje. Brankář Corey Crawford má důveru, útok je na papíře silný a s obranou se dá pracovat spíš na méně důležitých postech, než kde by měl hrát výborně placený Suter. Hawks jsou v pozici, kdy si volné hráče těchto kvalit mohou dovolit, a byla by škoda takové šance nevyužít. O to přesně se také pokusili, respektive takové zprávy se dostaly na veřejnost.

Hawks tímto neskončili, GM Bowman se jistě pokusí ještě přivést nějakou posilu do útoku a bude se dál snažit pracovat se svými možnostmi v obraně. Nyní se spekuluje např. O Shanu Doanovi z Phoenixu nebo Alexanderu Seminovi z Washingtonu, nadějněji ale vypadá spíš podpis smlouvy s levnějším hráčem typu Daniela Winnika ze San José nebo Petera Muellera z Colorada. Pokud jde o výměny, o své budoucnosti nemohou být přesvědčení třeba Niklas Hjalmarsson, Nick Leddy, Steve Montador, Michael Frolík a Viktor Stalberg.

„Nesnažíme se ohromit za každou cenu. Naším cílem je vyhrávat zápasy a s naší sestavou jsme spokojení,“ dodává Bowman. „Chceme dát dohromady nejlepší sestavu, jakou lze, tak abychom měli co největší šanci získat příští rok pohár. Není to tak, že potřebujeme sedm hráčů na zalepení děr v sestavě. Loni jsme nasbírali 101 bodů a mohlo to být ještě víc, můžeme být se stejnou sestavou lepší. Nezapomínejte, že někteří naši hráči se stále zlepšují, stejně tak se ale budeme snažit přivést posily odjinud.“