Teräväinen, Saad a Clendening zaujali na kempu nadějí

Letošní chicagská volba v 1. kole, finský útočník Teuvo Teräväinen, sice ještě neoslavila 18. narozeniny, na kempu nadějí v Chicagu ale zanechala vydařený dojem. Hráč Jokeritu Helsinki projevil svou šikovnost a v konkurenci řady dalších mladíků naznačil své možnosti. Brandon Saad na ledě ukázal, že se znovu popere o místo v hlavním týmu, a bez šance na debut v NHL není v příští sezoně ani obránce Adam Clendening.

Teräväinen nasbíral během tří modelových utkání 4 body za dvě branky a dvě přihrávky. Jak zástupce managmentu, tak fanoušky, kteří se přišli na zápolení nadějí podívat, zaujal podle předpokladů svou šikovností a kreativitou. K tomu navíc přidal výtečný přehled o hře a Chicago se může těšit, že jim na draftu snad spadl do klína klenot. Přes svou menší postavu neměl Teräväinen problém se mezi ostatními hráči prosadit, přesto se v nejbližší době v zámoří neukáže a minimálně rok stráví v SM-liize v dresu Jokeritu Helsinki.

Z dalších letos draftovaných hráčů zaujali hlavně Vince Hinostroza a Brandon Whitney. Hinostroza mezi jinými vynikal svým menším vzrůstem, přesto podával slibné výkony. Rodák z Chicaga odehraje příští sezonu ve Waterloo (USHL) a příští podzim posílí Univerzitu v Notre Dame.

Brankář Brandon Whitney se na draftu překvapivě propadl až do sedmého kola, kde si jej vytáhli Blackhawks. Během kempu nadějí stihl v brankovišti jen 20 minut, přesto svým výkonem potěšil. Whitney je vysoký gólman a i když byl na ledě jen krátce, působil mrštně a jistě. Při závěrečném focení všech letos draftovaných hráčů je na snímku s dlahou na noze, o jeho zranění ale nejsou žádné podrobnosti. Na podzim bude pokračovat ve Victoriaville (QMJHL).

Garret Ross a Chris Calnan pak zaujali tím, že během modelového zápasu nastoupili s mikrofony a baví tak fanoušky, kteří si jejich vystoupení mohou pustit na videu na oficiálních stránkách.

Útočník Brandon Saad, kterého si Blackhawks vybrali loni ve druhém kole, překvapivě naskočil do NHL hned v říjnu, brzy se ale vrátil do juniorské ligy do Saginaw. V OHL patřil k nejlepším hráčům, pravidelně bodoval a i podle vyjádření GM Stana Bowmana bude opět ve velice dobré pozici na to, aby působil od začátku sezony v NHL. Pokud se do hlavního týmu neprosadí, Hawks mají možnost odeslat ho znovu do juniorů, což vzhledem k jeho výkonnosti nemá příliš význam, nebo na farmu do AHL. Saad na kempu nadějí sice herně vyloženě nezářil, před posledním duelem si ale řekl o pozici centra, na kterou není zvyklý, ale kterou si chtěl vyzkoušet. Chicagské vedení tak nadále přesvědčuje o tom, že pro místo v týmu je vždy připraven udělat něco navíc. I tak ale po celou dobu kempu prokazoval, že by měl být fyzicky i herně ze všech přítomných na NHL připravený nejlépe.

Mimo Saada si asi těžko může někdo jiný dělat naději na místo v NHL pro začátek sezony. Během roku by ale alespoň jeden hráč debutovat v nejslavnější hokejové lize světa mohl. Obránce Adam Clendening odešel po dvou letech z Boston University a od podzimu bude hrát na farmě v Rockfordu. Nyní těžko soudit, jak rychle přivykne hře mezi profesionály, v NCAA a na mezinárodním poli ale prokázal, že je to velice schopný ofenzivní obránce. Stejně se projevoval i na kempu nadějí, kde šikovně rozehrával ze zadních pozic a dobře vyvážel kotouče. Se svým stylem se ale nevyhne chybám a přestože podle vlastních slov pracuje na hře dozadu, v defenzivní činnosti má před sebou ještě dost práce. Na farmě by měl pomoci bývalý zadák Steve Poapst a pokud bude prostor, 19letý Clendening má dobrou možnost, že si během sezony NHL zahraje. Chicago sice obránce v jejich vývoji netlačí a na farmě je mimo Dylana Olsena hned několik hráčů, kteří vypadají slibně, Clendeningovi se ale uvolní místo tím spíše, pokud se Blackhawks rozloučí s typově podobným Nickem Leddym, jak se v posledních týdnech spekuluje.

Z dalších hráčů, kteří za sebou mají povedený týden jmenujme útočníky Marka McNeilla, Phillipa Danaulta, Kevina Hayese, Terryho Broadhursta a obránce Sama Jardina, Joea Gleasona a Klase Dahlbecka. McNeill s Danaultem, oba draftovaní loni v 1. kole, si letos po skončení juniorské sezony vyzkoušeli AHL, na podzim se ale vrátí do Prince Albert (WHL), respektive Victoriaville (QMJHL). McNeill prožil vydařený kemp nadějí, těžko ale nyní soudit, jestli má v budoucnu na to, aby zaujal pozici druhého centra. Danault typově potvrdil dojem ze svého krátkého vystoupení v Rockfordu (stejně jako hodnocení skautů před draftem), a v Chicagu by měl za několik let hrát na místě lídra třetího útoku. Kevin Hayes, draftovaný v 1. kole 2010, by měl na podzim dostat větší roli v týmu Boston College. Chicago je v jeho případě trpělivé, silný a šikovný útočník ale ukazuje, že se na něho můžeme do budoucna těšit. Třiadvacetiletý Terry Broadhurst, jeden ze zkušenějších hráčů v kempu, zamířil na jaře z University of Nebraska-Omaha do Rockfordu, kde by měl pokračovat v další sezoně. V Nebrasce jej ale nahradí jeho mladší bratr Alex, na kterého si Hawks ukázali loni v 7. kole, a který zakončil svou kariéru v Green Bay titulem v USHL a místem v 1. All-Stars týmu soutěže.

V srpnu 19letý obránce Sam Jardine sice často mezi nadějemi Hawks pozornost nepoutá, na kempu ale sympaticky podporoval útok a nebál se shodit rukavice. Kanaďan, draftovaný loni v 6. kole, zakočnil své působení v Camrose (AJHL) úspěšnou sezonou a od podzimu se bude snažit prosazovat na University of Ohio State. Joe Gleason loni zvládl výraznější roli v týmu University of North Dakota a na kempu nadějí svým výkonem zaujal. Ve 22 letech zde patřil mezi starší hráče a je otázkou jestli maličkému zadákovi z Minnesoty dají Blackhawks šanci prosadit se na farmě v Rockfordu. Tuto příležitost naopak už dostal Klas Dahlbeck, 21letý švédský obránce z Linköpingu, kterého si Hawks vzali ve 3. kole na draftu 2011. Dahlbeck po dvou sezonách v Elitserien letos odcestoval do zámoří a bude nastupovat za IceHogs. Na kempu nadějí podával dobré výkony a Hawks doufají, že napodobí spíš Niklase Hjalmarssona než Jonathana Carlssona, který se za Atlantikem neprosadil a vrátil se před dvěma lety po jediné sezoně zpátky do Brynäs. Do Ameriky letos ze Švédska kromě Dahlbecka míří také centr Joakim Nördström, dosud hráč AIK Stockholm, kterého Hawks draftovali ve 3. kole v roce 2010.

O výkonech Denise Hollensteina, Mikse Indrasise, Mikhaila Plotnikova, Viktora Svedberga nebo Jakea Cheliose zatím není více informací, nicméně dá se předpokládat, že i kdyby mělo Chicago o Cheliose zájem, domluví se s ním na kontraktu až poté, co dostuduje na Michigan State University. Zda-li si některý z hráčů pozvaných na zkoušků z Evropy vyslouží smlouvu nebo pozvánku do hlavního kempu, to zatím jasné není.