Kouč Kompon slavil se Stanley Cupem

Jamie Kompon, nový asistent trenéra v Chicagu, si v pondělí užil svůj den se Stanley Cupem, který letos získal na stejné pozici v Los Angeles. Pohár za ním přiletěl do St. Louis, kde v roce 1997 svou trenérskou kariéru v NHL pod Joelem Quennevillem začínal.

Kompon, který pochází z Thunder Bay v Ontariu v Kanadě, se nejprve potěšil se Stanley Cupem společně se širší rodinou a dětem z něho nabízel müsli k snídani. Později přivezl pohár na charitativní akci kapitána Blues Davida Backese, na které americký hokejista získaval finance pro zvířecí útulek. Večer pak Kompon s trofejí zakončil na party ve své oblíbené restauraci, kde hostil více jak 200 přátel a příbuzných.

„Narodil jsem se sice v Thunder Bay, ale rodiče už tam nebydlí,“ vysvětluje Kompon, proč slavil v St. Louis a doplňuje: „Když jsem v roce 1997 přijel do St. Louis, neznal jsem tu ani živáčka. A pak v roce 2006, když jsem odcházel do Los Angeles, přišlo 200 lidí na mou oslavu na rozloučenou. Netušil jsem, že mám tolik přátel, ale každého kdo ten den prošel dveřmi, jsem znal. Takže ano, pro St. Louis mám vždycky místo v srdci a 6. srpna tam strávím svůj den se Stanley Cupem.“

K LA Kings přišel Kompon v roce 2006, v době kdy ze současného kádru působili v týmu jen Dustin Brown a Anže Kopitar. Krátce po zisku Stanley Cupu se s ním ale v LA, kde měl na starosti přesilové hry, rozloučili a neprodloužili mu smlouvu. Přibližně o měsíc později se pak připojil v Chicagu ke Quennevillovi, se kterým spolupracoval už dříve v St. Louis. Společně zde oba působili s dalším členem trenérské sestavy Blackhawks Mikem Kitchenem.

„Joel mi dal první šanci, takže mu budu navždy vděčný za to, že mi pomohl dostat se tam, kde teď jsem,“ řekl Kompon novinářům. „A Mike Kitchen je úžasný člověk. Od obou jsem se hodně naučil. Vzali mě pod svá křídla a ukázali mi, jak věci chodí. Teď se k nim vracím a mám možnost jim ukázat, co jsem se mezitím naučil.“

Shodnou okolností připadlo poslední utkání letošního playoff na výročí svatby Komponových, kteří se brali v roce 1999. „V den, kdy jsme pohár získali, bylo naše 13 výročí,“ pověděl novinářům. „Byl jsem ale tak zaujatý, že jsem si vzpomněl až po obědě a manželce se už nedovolal. Na ledě po utkání jsem ji řekl, že to je ten nejlepší dárek k výročí, jaký jsem jí pomohl dát. Na naše výročí nikdy nezapomenu, tím jsem si teď jistý. Když jsme pak přijeli domů, náš dům byl ověšený fialovými, černými a bílými stužkami. Netušil jsem, že naši sousedé vědí, čím se živím, ale byly to skvělé chvíle.“

S pohárem slavili mj. někteří další hráči, kteří dříve působili v Chicagu. Colin Fraser je první z hráčů, kteří vyhráli v roce 2010 s Blackhawks, který dokázal Stanley Cupu získat znovu. Před dvěma lety přivezl pohár k rodičům do Surrey na západě Kanady, kde si s kamarády zahrál hokejbal a pak se zúčastnil oficiální oslavy ve městě. Tentokrát útočník, který do LA přišel z Edmontonu v zajímavé výměně, která byla málem zrušena pro jeho zdravotní potíže, slavil v polovině července v Sylvan Lake v kanadské Albertě, kde žijí rodiče jeho manželky. Nejprve se Stanley Cupem procházel v průvodu městem a na místě, kde se tradičně konají farmářské trhy, jej pak ukázal fanouškům. Po večerním soukromé oslavě s nejbližšími už pohár putoval do nedalekého Red Deeru, kde Fraser působil během své juniorské kariéry a kde si trofej převzal trenér Darryl Sutter.

Na přelomu prázdninových měsíců se pak s pohárem radovali třeba Nelson Emerson a Bernie Nicholls, útočníci, kteří v minulosti hrávali také v Chicagu. Emerson se Stanley Cupem těšil nedaleko Toronta ve Waterfordu v kanadském Ontariu, kde platí za legendu. Mládežnickými týmy v tomto městě prošlo už celkem asi 12000 kluků, pouze Emerson to ale dotáhl až do NHL. Po třech sezonách na pozici asistenta trenéra v LA byl Emerson v roce 2009 jmenován na místo ředitele pro hráčský vývoj a jeho práce přinesla letos na jaře úspěchy. S pohárem nejprve projel městem na hasičském autě ze základy k zimnímu stadionu, kde se podělil o svou radost s místními fanoušky a bývalými spoluhráči, se kterými v roce 1984 vyhrál místí žákovskou ligu.

Bernie Nicholls, konzultant trenérů Kings, přivezl Stanley Cup do jednoho z nejmenších míst, kam kdy pohár zavítal. Ve West Guilfordu v kanadském Ontariu žije asi 100 lidí a pozdější produktivní útočník zde vyrůstal na farmě v lovecké rodině, která pořádá hony na medvědy a vysokou zvěř už 50 let. Právě na lov do divočiny pak Nicholls vzal pohár s sebou. Jeden z nejproduktivnějším hráčů v historii mužstva Kings si tak nakonec splnil sen, v jehož naplnění již nedoufal. Po 20 letech hráčské kariéry se mu nepodařilo získat nějakou pozici ve vedení týmu v Los Angeles a účastnil se jen tradičních oslav dřívějších hrdinů. Nicholls se zapojil do trenérské činnosti teprve poté, co tým převzal Darryl Sutter, který jej před lety koučoval právě v Chicagu. A letos na jaře se tak v Los Angeles mohl konečně radovat ze zisku Stanley Cupu.