Možnost výluky nutí hráče pokukovat po zahraničí

Výluka v NHL se zdá být čím dál tím reálnější, a tak hráči začínají řešit, v jakých dresech by mohli nepopulární období bez aktivní nejlepší hokejové ligy na světě přečkat. Stejné starosti mají samozřejmě i hokejisté Chicaga.

Aktuální kolektivní smlouvě vyprší platnost 15. září. Momentálně jsou jednání mezi ligou a hráčskou asociací přerušena. Nevypadá to přitom, že by k dohodě mělo do zmíněného data dojít, proto není divu, že hráči pokukují po angažmá v zahraničí. Jedno z možností je třeba hraní v Evropě. Na Starém kontinentu by se mohlo objevit mnoho zvučných jmen napříč celou ligou. A své umění by fanouškům v Evropě mohli předvést i Jestřábi.

„Jo, to by mohla být jedna z možností,“ řekl hráč Chicaga Patrick Sharp na otázku, zda by si dokázal představit, že výluku překlene v Evropě. „Vyrůstal jsem se snem o hraní NHL a miluju hraní za Hawks, takže to je samozřejmě první volba, ale když na to přijde, pak je i tahle možnost reálná.“

Nikdo zároveň neví, jak dlouho by výluka mohla trvat. Může se jednat o týdny, o měsíce. V nejhorším případě může být opět ztracena celá sezona. „Hraní v Evropě máte někde v podvědomí. Je vždycky úžasné hrát v NHL, ale musíte zůstat aktivní a připraven,“ uvedl Dave Bolland.

Veterán Jamal Mayers už prošel výlukou v sezoně 2004/2005. „Odešel jsem do Švédska a hrál tam několik měsíců,“ řekl Mayers, jenž odehrál devatenáct zápasů za Hammarby IF. „Byla to skvělá zkušenost. Mnoho Švédů navíc mluví anglicky, takže ten přechod nebyl tak těžký.“ Mayers dodal, že se svým agentem zatím nedojednali žádnou práci v Evropě, ale pokud bude stávka, pak tuto možnost nevylučuje.

„Jsem už starší chlap a nemyslím, že by pro mne bylo dobré, abych jen tak seděl,“ pokračoval sedmatřicetiletý útočník. „Potřebuji hrát a chci zůstat připraven. Pokud to znamená jít někam do Evropy, pak jsem této možnosti nakloněn. Teď je potřeba se dál připravovat na kemp s Hawks. A pokud se nebude konat, tak poté myslet na krok B.“

Dočasný odchod do Evropy není vyloučený ani u Jonathana Toewse nebo Patricka Kanea. Přesto Jestřábi nepřestávají doufat, že dojde víceméně k zázraku, a dohoda bude na stole v potřebném termínu. Všichni si přejí, aby liga začala 13. října. Jinak se může Evropa těšit na příliv hráčů. „Mám takový pocit, že je potřeba někde hrát. Ale teď se stále soustředím na Hawks a podporu mé asociace,“ uzavřel Sharp.