Blackhawks podepsali roční smlouvu s obráncem Rozsívalem

Ačkoliv se výluka v NHL nezadržitelně blíží a pokud se nastane zázrak, tak za 4 dny opravdu nastane, Blackhawks přidali zkušeného obránce do již tak naplněné defenzivy. Na roční spolupráci se dohodli s Čechem Michalem Rozsívalem, kterému bylo minulé pondělí 34 let, a podle zatím nepotvrzených informací by měl mít plat 2 miliony dolarů. Blackhawks tak nyní mají včetně Rozsívala 8 obránců, kteří loni pravidelně nastupovali v NHL a některý z nich tak zřejmě bude do začátku sezony vyměněn. Doplněno.

Rozsíval v uplynulé sezoně odehrál 54 zápasů za Phoenix, ve kterých nasbíral 13 bodů (1+12) a 34 trestných minut. V playoff pak pomohl Phoenixu v 1. kole vyřadit Chicago a s Coyotes se poprvé v historii klubu podíval až do finále Západní konference. Rozsíval přišel hned na začátku sezony o 3 měsíce kvůli zranění hlavy (otřes mozku?).

Rodák z Vlašimi nastoupil cestu do NHL v roce 1996, kdy si ho v draftu vybral ve 4. kole (celkově jako 105. hráče) Pittsburgh. V létě odcestoval do zámoří, kde dva roky hrál v juniorské WHL a v letech 1999 až 2003 pak nastupoval za Penguins. V sezoně 2003-04 odehrál jen jediné utkání v AHL. Během výluky posílil nejprve Třinec, ale v průběhu sezony odešel do Pardubic, se kterými získal extraligový titul.

Po výluce se usadil v týmu New Yorku Rangers, kde po třech povedených sezonách podepsal čtyřletou smlouvu na 20 milionů dolarů. Jeho výkony ale od té doby nebyly ideální, v týmu Rangers ztratil svou pozici a stal se nechtěným. V lednu 2011 byl nakonec vyměněn za Wojteka Wolskiho do Phoenixu, kde mu letos vysoká smlouva vypršela. Celkem během kariéry doposud v NHL odehrál 756 zápasů, ve kterých nasbíral 260 bodů (64+196) a 589 trestných minut. V sezoně 2005-06 byl nejlepším hráčem v NHL v +/- statistice s +35 body.

V reprezentaci se představil dvakrát na mistrovství světa v letech 2008 a 2010 a z šmapionátu si před dvěma lety odvezl zlatou medaili.

Rozsíval si podle zatím neověřených informací vydělá 2 miliony dolarů (částka bude poměrově snížena o zápasy, které budou kvůlu výluce zrušeny). Mimo Blackhawks se o něj údajně zajímali hlavně Rangers, kde již v minulosti působil. V Chicagu by měl zřejmě hrát ve třetí obraně a dá se očekávat, že na něho budou trenéři hodně spoléhat při hře v oslabení.

Čtyřiatřicetiletý veterán má možná nejlepší roky své kariéry za sebou, Blackhawks v něm ale získali velmi užitečného hokejistu. Zkušený obránce je spolehlivý při hře dozadu, zároveň je ale platný v rozehrávce a v případě potřeby může naskočit do přesilovky. Rozsíval by tedy měl být platným článek chicagské defenzívy.

S příchodem českého hráče se ovšem situace v zadních řadách dále komplikuje. Duncan Keith sice neodehrál skvělou sezonu a Brent Seabrook nemá železné zdraví (což je částečně způsobeno také tím, že mu mnoho spoluhráčů s hrou do těla nepomáhá), oba jsou ale nezpochybnitelnými pilíři obrany Blackhawks. Johnny Oduya se sice projevil jako Jekyll a Hyde, když po přestupu z Winnipegu zaujal vynikajícími výkony v závěru základní části, v playoff ale nedokázal formu udržet a v sérii s Phoenixem v podstatě vyhořel. GM Stan Bowman ale neváhal a Oduyovi nabídl poměrně štědrý kontrakt. V nové sezoně, ať už bude zahájena kdykoli, tak doufejme uvidíme sebevědomě hrajícího Oduyu. Švédský zadák tak snad vyvrátí dohady, že se s ním Bowman dohodl na nové smlouvě jen proto, aby dvě volby v draftu, které za něj přenechal Jets, nebyly vyhozeny nadarmo.

S Michalem Rozsívalem určitě Blackahwks také napevno počítají a ani Sheldona Brookbanka Bowman nepřivedl proto, aby vysedával na tribuně, i když sám hráč po podpisu své smlouvu v podstatě potvrdil, že neočekává, že odehraje všech 82 zápasů. Na jedno nebo možná dvě místa v základní šestici tak zbývají Nick Leddy, Niklas Hjalmarsson a Steve Montador, což znamená, že alespoň jeden z Chicaga odejde.

Dvaatřicetiletý Montador je v komplikované situaci. V minulé sezoně stihl vinou zranění jen 52 zápasů, v nichž toho navíc mnoho neodehrál. Fanoušky mohl zaujmout povedenými momenty, když na chvíli zaskakoval v přesilovce, jinak ale nebyl moc vidět a v podstatě na ledě nescházel. Svou první sezonu po příchodu z Buffala si jistě představoval jinak a nyní je kvůli otřesu mozku jeho zdravotní stav nejasný. Podle nových tváří se zdá, že se na Montadora zapomnělo, smlouvu má ale až do léta 2015 a s platem 2,75 milionu bude jen obtížně vyměnitelný. Blackhawks s ním možná počítají na místo sedmého obránce, kde by alternoval s Brookbankem, možná jej uklidí na farmu, pokud se nenajde jiný zájemce, a vyloučit nemůžeme ani jeho setrvání na listině dlouhodobě zraněných hráčů. Montador se nicméně za Chicago aktivně účastní vyjednání o nové kolektivní smlouvě a vzhledem k posledním dvěma sezonám, které se mu v Buffalu vydařily, snad ještě najde u Hawks uplatnění také na ledě.

Pětadvacetiletý Hjalmarsson byl před dvěma lety důležitým článkem týmu, který získal Stanley Cup, v létě ale Blackhawks dorovnali nabídku, kterou jako chráněný volný hráč podepsal se San José, a od té doby to jde s jeho kariérou z kopce. Chicago následně nepřijalo rozhodnutí arbitrážního soudu o výši nové smlouvy pro brankáře Antti Niemiho, a byl to tak právě on, kdo nakonec zamířil do Kalifornie k Sharks. Hjalmarssonovy výkony nebyly v posledních dvou sezonách příliš dobré, švédský hokejista ztratil částěčně na důrazu, častěji chyboval a nedokázal lépe podporovat ofenzívu, jak se očekávalo. Těžko soudit, zda-li na jeho hru nebo obecně pozici v týmu mělo vliv to, že se dohodl s jiným mužstvem, každopádně se již delší dobu zdá, že ve Větrném městě dlouho nezůstane. Slibná výkonnost z úspěšného tažení playoff 2010 je minulostí a pokud má Hjalmarssonova kariéra opět získat na lesku, bude tomu tak nejspíš už na jiném místě. Je však nutno podotknout, že přes časté spekulace v posledních měsících je Hjalmarsson nadále hráčem Blackhawks a k žadné údajně chystané výměně nedošlo.

Jednadvacetiletý Nick Leddy platí za velkou naději obrany Blackhawks, přesto se přes léto objevily zprávy, že by mohl Chicago opustit. Tomu nasvědčuje zejména to, že mu za rok končí nováčkovská smlouva a že má stejného agenta jako Ryan Suter. Ten před otevřením trhu s volnými hráči vyjednával s Chicagem, nakonec se ale zdá, že zástupce Hawks jen vodil za nos, aby získal lepší pozici pro námluvy s Minnesotou, případně Detroitem a jinými zájemci. V profesionálním sportu sice možná na sympatie není místo, proslýchá se ale, že Neil Sheehy není v Chicagu vítaný. Mimo těchto trochu bulvárních zpráv je Leddyho pozice celkem jasná: mladý a šikovný obránce dělá řadu chyb, které jsou ale logickým vyústěním jeho tvořivého stylu hry, přičemž díky skvělému bruslení je velmi platný při základání útoku. Vcelku podobně se před lety představil v chicagském dresu Duncan Keith, později jeden z hlavních strůjců zisku Stanley Cupu a vítěz olympijského turnaje ve Vancouveru. Dá se tedy očekávat, že Leddy vybrousí své dovednosti a na nedostatcích zapracuje. Přesto ale údajně panuje u Blackhawks jistá nervozita a mladého Američana, kterého získali z Minnesoty spolu s Kimem Johnssonem výměnou za Cama Barkera, by mohli slušně využít při trejdu. A je také důležité připomenout, že vedení Hawks v čele GM Bowmanem vidí v Johnnym Oduyovi spíše kreativnějšího obránce, podobného ražení jako je právě Leddy. Na druhou stranu byl to právě Bowman, kdo si Leddyho jako ústřední postavu Barkerovy výměny v Minnesotě vyhlédl, a pokud by jej chtěl pustit do jiného týmu, během léta k tomu měl jistě dostatek prostoru.

Na papíře se tedy zdá jasné, že Blackhawks opustí jeden z dvojice Leddy, Hjalmarsson (o jehož odchodu se vytrvale mluví už delší dobu). Montadorova situace je hodně zamlžená, pokud by ale jeho dny v Chicagu byly sečteny, mají Blackhawks v zásobě několik solidních zástupců. Dylan Olsen sice během 28 zápasů v minulé sezoně nezářil, v NHL by ale brzy mohl získat stálé místo. Joe Lavin odehrál na farmě v Rockford povedený ročník a bude zajímavé jej sledovat v přípravném kempu, pokud tedy nějaký letos na podzim proběhne. Ze Švédska pak dorazil po dvou letech v Linköpingu v Elitserien Klas Dahlbeck, draftovaný Blackhawks v minulém roce. Poté, co si zvykne na zámořský herní styl, by jistě rád usiloval o šanci zahrát si V NHL. V tu ovšem doufají i Shawn Lalonde a Ryan Stanton.