Stalberg se dohodl s Frölundou, Bickell už nastoupil za Znoj

Útočník Viktor Stalberg se dnes oficiálně domluvil s Frölundou na měsíční smlouvě. Týmu se nepovedl start do sezony a zužují jej zranění, proto se rozhodl jít proti nařízení Elitserien, které požaduje pro hráče z NHL jen kontrakty na celou sezonu. Forvard Bryan Bickell už stihl první utkání ve Znojmě, jednou přihrávkou ale k výhře nad Ljublaní nepomohl.

Frölunda je po 11 zápasech na 8 místě tabulky, má ale k dobru dvě utkání na 9. Timru. Indiáni se už minulý týden dohodli na příchodu centra Matta Duchena z Colorada, Stalberg je tak už jejich druhou zámořskou posilou. V týmu hrají mj. norský útočník Mathis Olimb, který se před dvěma lety zkoušel prosadit na farmě Hawks v Rockfordu, nebo urostlý obránce Viktor Svedberg, účastník letošního kempu nadějí.

Stalberg odehrál jednou vynikající sezonu na juniorský tým Indiánů před tím než po draftu NHL (v 6. kole 2006 si jej vybralo Toronto) odešel do Ameriky na Universitu ve Vermontu. Šestadvacetiletý hráč loni nastupoval za Chicago druhým rokem a prakticky zdvojnásobil svůj bodový příspěvěk, když v 79 zápasech vstřelil 22 gólů a na 21 přihrál. Na mistrovství světa poté, co Hawks vypadli z playoff po porážce s Phoenixem, zaznamenal 4 body (3+1) v 8 utkáních.

Stalberg, kterého Chicago přivedlo při výměně Krise Versteega po zisku Stanley Cupu v létě 2010, odcestoval domů do Švédska už dříve a deklaroval svůj zájem za hrát za Frölundu. Kvůli regulím však dosud trénoval s týmem Bäcken ze čtvrté ligy, Indiáni se ale nyní po nevydařeném vstupu do sezony rozhodli jít proti vůli soutěže a domluvili se se Stalbergem na měsíční spolupráci. Chicagský útočník by měl poprvé za klub nastoupit v sobotním duelu proti MODO.

„Frölunda je můj domovský tým, takže je to ideální řešení,“ řekl Stalberg novinářům. „Chci jen co nejdříve zase hrát. Tým měl sice těžký start do sezony, ale jsem rád, že se mohu k mužstvu připojit a doufám, že pomůžu k návratu na vítěznou vlnu. Raději bych začal zápasem v domácí hale, v sobotu večer proti MODO to bude obtížné. Nikdy jsem v jejich hale nehrál. V pondělí k nám přijede HV71 a to už bude pořádný začátek.“

„Vzhledem ke zdravotním potížím Magnuse Kahnberga, Dicka Axelssona a Mathise Olimba jsme rádi, že teď máme další alternativu, museli jsme tým doplnit dalším hráčem,“ vyjádřil se v tiskovém prohlášení klubu trenér Kent Johansson. „Stalberg je vynikající, výbušný bruslař a své rychlost umí chytře využít k tomu, aby se prosadil v útoku.“

Šestadvacetiletý útočník Bryan Bickell se domluvil na měsíčním kontraktu s týmem Znojma (s oboustrannou možností prodloužení po celou dobu výluky), hrajícím otevřenou rakouskou ligu EBEL. Tři dny po svém příletu do Evropy už za Orly odehrál první utkání, přihrál na jeden gól, Znojmo ale prohrálo s Ljublaní.

„Jsem rád za nabídnutou šanci. EBEL mě svou úrovní překvapila,“ řekl Bickell v rozhovoru pro klubový web. „V životě jsem nehrál na širším kluzišti a budu si na to muset zvyknout. Je to něco úplně jiného než v Americe. V dalších zápasech to snad bude lepší.“

Bickella si Hawks vybrali ve 2. kle na draftu 2004, o tři roky později v NHL debutoval. Krátce přispěl k zisku Stanley Cupu v roce 2010 a od následující sezony se naplno zabydlel v dresu Blackhawks. Loni nastřílel 9 branek a na 15 dalších přihrál, v 71 zápasech dále posbíral 48 trestných minut. Předchozí sezonu se mu dařilo víc, když zaznamenal 17 gólů a přidal 20 asistencí.

„Je to důrazný hráč, jak je pro NHL typické. Slibujeme si od něj kvalitu v zakončení, zvýšení důrazu před brankou a přínos v přesilových hrách,“ pověděl před týdnem trenér Orlů Martin Stloukal. „“

V kádru Znojma se sešel třeba s obráncem Burkem Henrym, který v letech 2002–2004 odehrál za Blackhawks 39 utkání, nebo s Kylem Whartonem, svým spoluhráčem z juniorského týmu Ottawa 67's v OHL.