Výluka pomohla Toewsovi k uzdravení

Kapitán Blackhawks Jonathan Toews řekl deníku Chicago Tribune, že u něj následky otřesu mozku přetrvávaly až do pětidenního pobytu ve speciálním neurologickém centru, který absolvoval minulý týden. Více se dozvíte z překladu článku Chrise Kuce, reportéra deníku Chicago Tribune.

Jonathan Toews nebyl úplně zotaven z otřesu mozku, když na konci minulé sezony hrál v playoff. Kapitán Blackhawks nebyl 100% zdravý ani v červenci nebo v říjnu. Ve skutečnosti nebyl v pořádku až do konce minulého týdne, kdy se přesvědčil, že je úplně zotaven po otřesu mozku, kvůli kterému musel vynechat poslední 2 měsíce základní části, než naskočil do playoff proti Coyotes.

I když Toews neměl žádné příznaky otřesu mozku a prošel všemi předepsanými testy NHL, než se mohl vrátit do sestavy Blackhawks, přesto u něj přetrvávaly následky, které čtyřiadvacetiletého centra ovlivňovaly, i když si to ani neuvědomoval. Patřily mezi ně i problémy s rovnováhou a zrakem. Tyto problémy byly odhaleny a také odstraněny během pětidenního pobytu v neurologickém centru v Atlantě minulý týden.

"I přesto, že něco necítíte a nemáte příznaky, pravděpodobně stále může být něco, co vás omezuje a ovlivňuje mozek při jeho práci," řekl Toews deníku Chicago Tribune tuto středu. "Bylo to hodně věcí týkajících se pohybu očí. Moje oči se nepohybovaly příliš dobře. Špatně přecházely z jednoho předmětu na jiný. Moje rovnováha se zavřenýma očima a s hlavou natočenou určitým směrem byla hrozná. Byly tu pak další drobné věci, které jsem mohl považovat za normální, protože jsem nic ve své hlavě necítil."

"Neurologové mě ovšem dostali opět do stavu před otřesem mozku a cítím se skvěle. Když jsem odtamtud odcházel, byl jsem opravdu hodně unavený, protože děláte hodně cvičení, která vás vyčerpají, ale opravdu to byla dobrá věc."

Toews se do Chicaga vrátil v sobotu po čase, který strávil podstupováním sestav testů a nápravných metod v Carrickově Institutu na Univerzivě v Mariettě ve státu Georgia. Institut je spojován s řadou špičkových sportovců, včetně kapitána Penguins Sydneyho Crosbyho, který měl doposud svou kariéru provázenou častými otřesy mozku. Jestli je tedy nějaká světlejší stránka na výluce, která začala 15. září a její konec je v nedohlednu, tak ta, že spor mezi stranami dal Toewsovi potřebný čas k tomu se plně zotavit.

"Cítím se teď opravdu dobře," řekl Toews. "Jedinou věcí na výluce, která je pro mně výhodou, je, že jsem se mohl v první řadě soustředit na mé zranění. Byl jsem v Atlantě, abych se vyléčil. Neříkám, že jsem měl nějaké příznaky po otřesu - cítil jsem se 100% zdravý. Ale pokaždé, když dostanete zásah do hlavy, mohou přetrvávat určité věci, které možná ani nepostřehnete. Všechno, co jsem tam dělal mě posunulo opět na začátek a dostal jsem se do stavu, ve kterém jsem byl, než jsem prodělal první otřes mozku. Cítím se opravdu dobře a jsem si jistý, že pokud inkasuji znovu takový hit nebude to už tak velký problém."

Nyní, když Toews odstranil tuto překážku, a výluka pokračuje, je připraven vstoupit do další fáze jeho hokejové kariéry. Začal vážně uvažovat o přesunu do Evropy do doby než bude dosažena dohoda na nové kolektivní smlouvě. "Pořád na to myslím, zvláště teď když jsem se z toho dostal a vím, že jsem 100% zdravý," řekl. "Uvidíme, co se stane v příštích několika týdnech. Opravdu se dostáváme do bodu, kdy už toho bylo dost a pokud se nic nestane budu se muset rozhodnout. Patová situace trvá už příliš dlouho."