Přípravný kemp 2013

V neděli začal přípravný kemp Blackhawks před zkrácenou sezonou, která začne již v sobotu. Vzhledem ke krátkému času se kempu účastní jen 25 aktivních hráčů. Steve Montador neprošel fyzickými testy a kvůli novému otřesu mozku, který si přivodil při bruslení se spoluhráči v Chicagu minulý týden, je vyřazen na neurčito. Stejně tak je vyřazen i Rostislav Olesz, který se zranil na konci minulé sezony v AHL a v létě musel podstoupit operaci. Oproti loňskému kempu jsou v týmu pouze 2 nové tváře – obránci Sheldon Brookbank a Michal Rozsíval.

Vzhledem ke krátkému času na přípravu na novou sezonu Blackhawks povolali z rozjeté AHL jen 7 hráčů a ani nedošlo na žádné juniory jako jsou třeba Mark McNeill nebo Phillip Danault. Z povolaných hráčů z Rockfordu si loni za Blackhawks nezahrál akorát obránce Ryan Stanton, který ani letos nemá příliš velké šance, že by se do sestavy prosadil. Ostatní hráči povolaní z AHL buď za Blackhawks loni odehráli celou sezonu (Krüger, Leddy) anebo její podstatnou část (Shaw, Bollig). Jen Saad a Pirri mají na kontě pouze 2, resp. 5 zápasů. V AHL tak zůstali Jimmy Hayes (loni 31 zápasů za Blackhawks), Dylan Olsen (28z), či Ben Smith (13z, ale ten je nyní zraněný a nehraje ani v AHL). Do kempu nebyl povolán ani Kyle Beach, bývalá první volba Blackhawks v draftu 2008, a zdá se, že po letošní sezoně u organizace Blackhawks skončí.

Pokud jde tedy o úplně nové tváře v týmu Blackhawks, jsou jimi jen obránci Brookbank a Rozsíval. Oba by se měli do sestavy prosadit, ale Brookbank zůstane nejspíš 7. obráncem, který bude do hry nasazován hlavně v případě, že Blackhawks bude čekat fyzicky silnější soupeř. Rozsíval by pak měl být 4./5. bekem a měl by dostat prostor především při hře v početní výhodě, kterou by měl dirigovat a pokusit se pomoci zlepšit loňské tragické výkony Blackhawks (v úspěšnosti proměňování přesilovek byli Blackhawks na 26. místě v NHL).

Koho naopak již oproti loňské sestavě z playoff v týmu neuvidíme? Nejvýraznějším hráčem, který během léta Blackhawks opustil, je Andrew Brunette, který loni nasbíral 27 bodů (12+15) v 78 zápasech. Následuje nejstarší obránce, který kdy hrál v sestavě Blackhawks, Sean O'Donnell (51z, 0+7), další obránce Sami Lepistö (26z, 1+2, nová posila pražského Lva v KHL) a nakonec nevýrazný centr Brendan Morrison, který přišel při uzávěrce přestupů, ale vůbec nenaplnil očekávání (11z, 0+0). Blackhawks tak přišli o hráče, kteří jsou snadno nahraditelní. Brunetta by mohl při zlepšení výkonů snadno nahradit například Michael Frolík.

Pokud jde o předpokládanou sestavu, tak nejjednodušší situace je v brankovišti, vzhledem k tomu, že v kempu jsou jen 2 gólmani. Role jsou na začátku také jasně určeny, jedničkou bude Corey Crawford, od kterého Blackhawks čekají, že se oklepe po své druhé sezoně, která nevychází spoustě mladých hráčů, a naváže na svůj nováčkovský ročník. Ray Emery pak bude zkušená dvojka, v případě potřeby připravená nastoupit a případně i převzít roli jedničky, kterou již zastával v Ottawě a při některých příležitostech už loni v Chicagu. Hawks ale stále údajně patří mezi několik zájemců o Roberta Luonga, který očekává výměnu z Vancouveru spíše dříve než později. Dá se snad s jistotou říci, že trpělivost chicagského vedení s Crawfordem není bezedná.

Zdravých obránců je v kempu 8. Za předpokladu, že do sezony Blackhawks vstoupí se 7 obránci na soupisce, zůstane Černý Petr jednoznačně Ryanu Stantonovi. Jak se poskládá ostatních 7 beků do sestavy je otázkou. Na začátku sezony by měla zůstat pohromadě obranná dvojice Keith-Seabrook, jedna z nejlepších v NHL. Spolu hrají lépe, než když jsou rozdělení, což se projevilo v loňské sezoně. V druhé dvojici by měl být Niklas Hjalmarsson, defenzivně velmi spolehlivý bek, který zblokuje nejvíc střel z obrany Blackhawks, a doplnit by jej měl někdo ofenzivnější, ale zkušený, tedy buď Rozsíval anebo Johnny Oduya. Ve 3. dvojici pak bude Leddy a buď Rozsíval/Oduya anebo v případě potřeby Brookbank. Jako pravděpodobnější se nyní jeví dvojice Oduya-Hjalmarsson a Leddy-Rozsíval, vzhledem k tomu, že Hawks počítají s Hjalmarssonem a Rozsívalem spíš napravo a Oduya s Leddym jsou typově podobní hokejisté.

Největší konkurence bude asi v útoku, kde je 15 zdravých útočníků na 12, resp. 13 míst. Při prvním pobytu na ledě vypadali útočné řady takto: 1. Carcillo-Toews-Hossa, 2. Sharp-Bolland-Kane, 3. Stalberg-Shaw-Bickell, 4. Bollig-Kruger-Frolík. Mimo tak zůstali Mayers, Saad a Pirri. Je tak velký předpoklad, že Saad a Pirri se nakonec podívají zpět do AHL a budou tam pokračovat ve svém rozvoji a přípravě pro další sezonu, kdy by se do sestavy již vejít měli.

Blackhawks se tak snaží vyřešit nedostatek na pozici 2. centra v klubu povýšením Bollanda ze 3. řady, kde se mnohdy ukázal jako velmi efektivní. Ačkoliv je Bolland v Chicagu již dlouho zafixovaný jako 3. centr, tedy vedoucí defenzivní řady, jistě má i ofenzivní schopnosti, vždyť v poslední juniorské sezoně dokázal nasbírat 130 bodů v 59 zápasech. Navíc náhradu, co se týká bojovnosti a schopnosti naštvat soupeře, bude mít ve 3. řadě velmi dobrou, neboť tam Blackhawks tam zkouší Andrew Shawa. Shaw jako junior hrával v centru, ale po přechodu mezi profesionály se přesunul na křídlo. Trenér Quenneville jej teď zkouší zpět uprostřed útoku a věří jeho univerzálnosti.

Je otázkou, jak dlouho vydrží Bolland a Shaw na svých místech, ale pár zápasů na začátku sezony to jistě bude. Otazník je též nad Carcillem v 1. formaci. Během sezony se na jeho místě jistě vystřídají i jiní hráči, jako třeba Viktor Stalberg, Michael Frolík anebo třeba Brandon Saad. Frolík dovednost na to hrát první řadu s Toewsem a Hossou jistě má, ale pokud nebude proměňovat šance jako v uplynulé sezoně, může skončit opět až na tribuně. Výhodu oproti většině ostatních hráčů bude mít, neboť odehrál 32 zápasů v extralize (14+10), ale i tam střídal světlá období s těmi méně povedenými provázenými především pálením dobrý příležitostí.

Na zkrácené sezoně by si pak měli dát hodně záležet útočníci Bryan Bickell a Viktor Stalberg, kterým na konci června skončí smlouvy a jistě by rádi dostali nové a s vyšší částkou než doposud (600 resp. 850 tisíc dolarů). Oba pro to zatím udělali maximum, protože by měli být rozehraní z Evropy. Na druhou stranu, Chicago má řadu nadějných hráčů na farmě nebo mezi juniory a některá místa pro ně bude chtít uvolnit.

Příprava na zkrácenou sezonu je tak v plném proudu, ale letos nelze čekat žádná velká překvapení v úvodní sestavě a ta se od té loňské bude lišit prakticky jen v kosmetických úpravách. Generální manažer Stan Bowman navíc v neděli prohlásil, že do startu sezony nepředpokládá, že by se do sestavy Blackhawks mohla dostat ještě nová tvář, ať už by Blackhawks podepsali volného hráče anebo provedli nějakou výměnu. Vedení týmu je spokojeno se současnou šířkou kádru a s hráči, kteří nyní bojují v AHL a v případě potřeby budou připravení naskočit.