Blackhawks získali brankáře Karlssona z Calgary

Brankář Henrik Karlsson byl dnes vyměněn z Calgary do Chicaga. Flames získali za 29letého hokejistu volbu v 7. kole draftu, kterou původně vlastnila Ottawa. Karlsson doplatil na přetlak v brankovišti Flames, nyní bude bojovat o šanci na farmě Chicaga v Rockfordu.

Calgary před několika dny překvapilo, když zapsalo na listinu volných hráčů jak Karlssona, tak jeho konkurenta v boji o post dvojky Lelanda Irvinga. Flames mají jasnou jedničku v Miikkovi Kiprusoffovi, na farmě v Abbotsfordu pak chytají skvěle Danny Taylor a Barry Brust. A to mají Plameny ještě v záloze finskou dvojici Karri Rämö, Joni Ortio, která působí v Evropě.

Karlssona si však nikdo nevybral, nyní se ale stěhuje do Chicaga, které jej obratem poslalo na farmu. Nyní lze jen spekulovat o tom, jestli se Blackhawks rozhodli pro angažování 29letého brankáře na základě včerejšího výkonu Raye Emeryho v duelu s Phoenixem nebo jen poskytli Calgary volbu v 7. kole kvůli tomu, aby Karlssona bez obav mohli poslat do AHL. Těžko předpokládat, že by Emery ztratil důvěru vedení hned po svém prvním vystoupení v nové sezoně po dlouhém volnu, Karlsson ale spolu s jedničkou IceHogs Carterem Huttonem přináší slušnou pojistku pro všechny případy. Těžko soudit, jak do situace promluvil fakt, že Hutton nenastoupil snad kvůli disciplinárnímu trestu za bitku s Petrem Mrázkem z Grand Rapids do pondělního duelu s Texasem. Proti Stars hájil branku Rockfordu mladý Kent Simpson.

Karlsson dosud v NHL neoslnil, za Calgary odchytal dohromady 26 zápasů s úspěšností zásahů lehce nad 90 %. V zámoří ovšem působí teprve od léta 2010, předtím na sebe po letech v nižších švédských soutěžích upozornil během krátkého povedeného angažmá v Södertälje a sezonu 2009–2010 odchytal ve výborné formě ve Färjestadu. Rychle se pak dostal do Ameriky, kde od té doby bojoval o šanci v dresu Calgary. Nyní je dalším z řady evropských brankářů, kteří budou doufat v šanci v organizaci Blackhawks.