Rekordní série Blackhawks skončila na 24 zápasech

Páteční porážka 2:6 v Denveru ukončila rekordní sérii Blackhawks v počtu zápasů bez porážky v základní hrací době od zahájení sezony. Chicago během první poloviny zkrácené sezony zvítězilo v 21 střetnutích a 3 zápasy prohrálo po nájezdech. Stávající rekord držel se 16 zápasy Anaheim, který výborně nastartovanou sezonu před několik lety dotáhl až k vítězství ve Stanley Cupu.

Spolu s dalšími šesti zápasy z konce minulé základní části Hawks bodovali ve 30 duelech v řadě, což je v historických tabulkách druhý nejlepší počin za 35zápasovou šňůrou Philadelphie v sezoně 1979/1980. Porovnávat obě úspěšné série je obtížné, Flyers ve své době ani jednou neprohráli, chicagské porážky v prodloužení a na nájezdy ale odpovídají dřívějším remízám.

Během první poloviny tohoto ročníku dosáhli Blackhawks na několik dalších rekordů. Porážka s Coloradem ukončila sérii 11 vítězství, což je nejlepší výsledek v bohaté historii tradičního klubu. Náhradní brankář Ray Emery pak zvítězil v 10 svých zápasech od začátku sezony, což je také nový rekord NHL.

Chicago zahájilo sezonu 19. ledna na ledě vítěze Stanley Cupu v Los Angeles, Patrick Kane vstřelil v přesilovce první gól a Hawks vyhráli 5:2. Po vítězství ve Phoenixu si Chicago poradilo s dobře rozjetým St. Louis a v prodloužení přehrálo Dallas. O několik dní později skóroval v prodloužení proti Detroitu Nick Leddy a následující tři zápasy rozhodly nájezdy. Chicago proti Minnesotě ani Vancouveru neuspělo a poprvé po 6 výhrách prohrálo. Následující den v Calgary byly Blackhawks asi nejblíž porážce v základní hrací době, Flames je výrazně přestříleli, své šance ale nedokázali využít a skvělý Emery tak v nájezdech vychytal další výhru.

V San José čekal Chicago další tým s vynikajícím vstupem do sezony, Hawks si ale poradili a po výhrách ve Phoenixu a, po dlouhé době s čistým kontem, v Nashvillu dorazili domů. Z prvních 12 duelů odehrálo Chicago 10 venku, každoroční výjezd kvůli příjezdu cirkusu do United Center ale zvládlo na výbornou. Doma však Hawks po návratu zaznamenali druhou porážku, v nájezdech získal bod navíc Anaheimu Corey Perry. V následujících zápasech vrátilo Chicago Vancouveru porážku v nájezdech, dvakrát si poradilo se San José, s nulou zvítězilo nad Columbusem a v St. Louis. Proti Columbusu pak rozhodl v prodloužení Brent Seabrook a o dva dny později Patrick Kane v Detroitu vyrovnal dvě minuty před koncem, aby poté rozhodl v nájezdech. Ještě před dvojzápasem proti Coloradu zvládli Hawks odvetu proti Minnesotě.

Už v Chicagu byli Avalanche blízko úspěchu, v poslední minutě však rozhodl Dan Carcillo. 8. března, téměř po dvou měsících, ale 24zápasová šnůra Hawks skončila. V Denveru na domácí nestačili, Colorado bylo živější a po zásluze bralo dva body. Hawks tentokrát tolik nepodržel jinak vynikající brankář Crawford, který dal ve dvojici s Emerym zapomenout na nejisté výkony z minulého ročníku.

Hawks se během série mohli spolehnout na příspěvěk všech hráčů sestavy. Čtvrtá formace s Krügerem a Frolíkem je běžně nasazována do klíčových situací a jmenovaní hráči patří letos k elitním hráčům na oslabení. V prvním útoku se zabydlel nováček Brandon Saad, který nahradil v úvodním utkání zraněného Carcilla. Hawks se jinak vážnější zranění vyhnula, s drobnými potížemi byli chvíli mimo Bolland, Hossa, Frolík, Seabrook nebo Crawford.

Chicagu hodně pomohl příchod obránců Rozsívala a Brookbanka, kteří se střídají ve třetí dvojici s Nickem Leddym. Rozložená zátež v obraně se projevila zlepšenými výkony snad všech zadáků Blackhawks. Ve vynikající formě pak hraje Kane, jemuž zřejmě pomohlo rozehrání ve švýcarském Bielu.

V první polovině sezony Hawks přehrávali své soupeře hlavně rychlou ofenzivní hrou nahoru dolů a největší problémy měli s agresivním forčekingem, který jim znemožňoval pohotovou rozehrávku z vlastní třetiny. Během podařené série prokázalo Chicago trpělivost a odolnost, několikrát otáčelo nepříznivé skóre a 10 zápasů vyhrálo o jeden gól (z toho 4 v prodloužení). Celkem 13 hráčů se podělilo o 21 vítězných branek.

Blackhawks získali 45 ze 48 možných bodů a své soupeře přestříleli v poměru 75:43. Blackhawks naposledy nezískali ani bod při utkání mimo domácí led před 367 dny, když prohráli 6. března 2012 v St. Louis 5:1. Na 1. místě západní konference mají Hawks náskok 8 bodů na Anaheim (2 zápasy k dobru), třetí Vancouver ztrácí už 17 (také má dva zápasy k dobru).

„Řekl jsem hráčům po zápase, že mohou být pyšní na to, co dokázali,“ pověděl novinářům trenér Joel Quenneville. „Dokázali jsme vyhrávat různými způsoby, každý přispěl svým dílem k něčemu výjimečnému. Je to skvělý úspěch, ale musíme se teď dívat dopředu. Až do dnešního dne jsme se tím ale skvěle bavili. Všichni se na nás teď chtěli ukázat. Když se podíváte do tabulky, tak je každý zápas důležitý, ale na nás se teď chtěl každý vytáhnout. Byla to pro nás vítaná výzva.“

„Je to ohromné, něco výjimečného,“ ocenil útočník Colorada Paul Stastny. „Je to skvělé pro naši soutěž, hodně se o tom mluví a zaslouženě. Myslím, že se dlouho, dlouho něco takového nikomu nepovede. Je trochu legrační, že jsme se s Gabrielem Landeskogem bavili po sedmi, osmi zápasech, kdy s nimi budeme hrát. Povídal jsem mu, ať si nědělá starosti, že proti nám už bez porážky nebudou. No a vidíte, o měsíc a půl později jsou tady.“

„Teď je to asi náročnější, liga je vyrovnaná,“ ocenil výkon Blackhawks GM Philadelphie Paul Holmgren, který se jako hráč podílel na rekordní sérii Flyers. „Tenkrát jsme hráli s týmy, které nebyly moc dobré. Je to jiná doba. Hlavně mají skvělé mužstvo. Vyhla se jim zranění a na začátku se jim povedl dlouhý výjezd, to tým nakopne.“