Odchází Ruutu a Lapointe, přišel Ladd

Blackhawks před uzávěrkou přestupů provedli 2 výměny. Nejprve poslali Tuoma Ruutua do Caroliny výměnou za Adrewa Ladda a po té poslali Martina Lapointa do Ottawy za 6. volbu v draftu 2008. Blackhawks se také snažili ulovit "velkou rybu" Brada Richardse, ten se ale nakonec rozhodl pro Dallas.

Tuomo Ruutu nenaplnil očekávání vedení Blackhawks a tak se Blackhawks rozhodli rozdělit cesty se služebně nejstarším hráčem svého týmu. V posledních 32 zápasech se Ruutu nemohl radovat ze vstřeleného gólu a poslední utkání hrál až ve 4. formaci. Z Caroliny Blackhawks získali o 3 roky mladšího Ladda, který má prakticky stejný osud, jen se mu vyhýbali větší zranění, která přibrzdila kariéru Ruutua. Carolina si od Ladda také slibovala více, když ho v roce 2004 draftovala ze 4. místa.

Dvaadvacetiletý křídelník má ovšem od Ruutua nakročeno k zatím nejlepší sezoně v NHL, když ve 43 utkáních nasbíral 18 bodů (9+9) a je tak pouze 3 body za osobním maximem, které si vytvořil v minulé sezoně. V NHL Ladd působí 3. sezonu, zatím má na kontě 137 utkání s 50 body (26+24) a 81 TM. V roce 2006 byl součástí vítězného týmu ve Stanley Cupu, k jeho zisku přispěl 5 body (2+3) v 17 utkáních.

Ruutu je nyní ve své 4. sezoně v NHL. V současném kádru Blackhawks byl posledním hráčem, který za Blackhawks nastupoval ještě před výlukou v NHL. Za svou kariéru v dresu Blackhawks odehrál 228 utkání a nasbíral 108 bodů (48+60) a 259 TM.

"Ladd je opravdový levý křídelník, kterého jsme chtěli," řekl k trejdu GM Dale Tallon. "Carolina zase hledala univerzálního útočníka. Snad tento trejd pomůže obšma týmům. Výměna Ruutyho pro mě byla těžká věc. Opravdu ho respektuji, je to skvělý člověk. Tvrdě na sobě pracoval a musel projít i psychicky těžkými obdobími. Snad v Carolině opět získá svou sebedůvěru. Ladd je velmi dobrý mladý útočník, který jako dvacetiletý vyhrál s Carolinou Stanley Cup. Získali jsme v něm velmi dobrého mladého hráče a abychom toho mohli docílit museli jsme se vzdát dobrého mladého hráče v podobě Tuoma Ruutua."

"Není to pro mně lehké," řekl po výměně Ruutu. "V Chicagu jsem se měl skvěle posledních 5 let. Bude smutné to tu opustit, ale Carolina mě opravdu chtěla. Myslí si, že můžu hrát velkou roli, takže jsem jim vděčný, že mi nabízejí práci."

S Martinem Lapointem odchází zkušený veterán a vůdce týmu. Lapointe přišel do týmu Blackhawks v srpnu 2005 a od té doby odehrál všechna utkání Blackhawks až do 16. ledna, kdy jej vyřadila ze hry chřipka. V posledních 3 utkáních se ovšem nevešel na soupisku a utkání spoluhráčů sledoval z tribuny. Během své kariéry u Blackhawks odehrál 216 zápasů, ve kterých nasbíral 62 bodů (30+32) a 251 TM. Během celé kariéry v NHL pak má na kontě již 973 utkání s 375 body (178+197) a 1394 TM.