Jonathan Toews mezi nominovanými na Selke Trophy

Kapitán Jonathan Toews je spolu s Patricem Bergeronem a Pavlem Datsyukem nominován na Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka soutěže. Toews byl v hlasování o stejnou trofej druhý v roce 2011, před ním ji za Blackjawks získali Dirk Graham a Troy Murray.

Toews byl letos jediným hráčem, který vstřelil více jak 20 branek (23) a zaznamenal více jak 20 kladných bodů (28) do hodnocení plus/minus. Jeho +21 z utkání venku je nejlepší výkon v NHL vůbec od sezony 2009/2010.

Kapitán Blackhawks, který je jedním z hráčů, kterým se podařilo získat jak Stanley Cup, tak zlatou medaili z Olympijských her, Mistrovství světa a juniorského šampionátu, vedl letos společně s Datsyukem statistiky získaných puků (56) a byl druhý za Bergeronem v úspěšnosti na vhazování (59,9%).

Patrice Bergeron z Bostonu, loňský vítěz Selke Trophy a stejně jako Toews člen Triple Gold Clubu, byl letos nejlepší v NHL na vhazování, zaznamenal +24 (lídr mužstva) a patřil do jedné z nejlepších čtveřic na oslabení v soutěži.

Pavel Datsyuk z Detroitu by mohl svým vítězstvím získat už čtvrtou Selke Trophy a vyrovnat tak rekord Guy Carboneaua. Letos strávil na ledě v průměru přes 20 minut, nasbíral +21 a dělil se s Toewsem o první místo v počtu získaných puků (56).

V roce 1986 získal Selke Trophy centr Blackhawks Troy Murray, v současné době expert radio přenosů chicagských zápasů. O pět let později trofej obdržel kapitán Hawks, pravý křídelní útočník Dirk Graham.