Antti Raanta podepsal s Chicagem

Vedení Blackhawks oznámilo, že se dohodlo na roční smlouvě s finským brankářem Antti Raantou, velmi žádaným zbožím mezi kluby NHL. Blackhawks tak podruhé vypálili rybník svým konkurentům, když dokázali přesvědčit nadějného finského gólmana, že jsou pro něj tím správným týmem. Tím prvním byl před 5 lety Antti Niemi, který pak Blackhawks v roce 2010 dovedl až ke Stanley Cupu.

O čtyřiadvacetiletého Raantu se kromě Blackhawks zajímali i Edmonton, Columbus či Minnesota, ale nakonec se rozhodl právě pro Blackhawks. Vzhledem k věku je jeho nováčkovský kontrakt jednoletý a Raantovi nezaručuje, že nepoputuje na farmu. Stejným způsobem začínal i Niemi, který většinu prvního roku v zámoří chytal v Rockfordu, kde se navíc o chytání musel dělil s Corey Crawfordem. Další rok už ale Niemi začal na pozici dvojky v Chicagu a v průběhu sezony se vypracoval na jedničku a v playoff dovedl Blackhawks ke Stanley Cupu.

Raanta má letos za sebou sezonu snů, ve které dominoval finské SM-Liize. Za Assat Pori v základní části odchytal 45 zápasů s bilancí 21-10-11, 5 čistými konty, průměrem 1,85 branky na zápas a úspěšností zákroků 94,3%. V posledních 2 statistikách byl nejlepším brankářem SM-Liigy. V playoff své výborné výkony dokázal ještě vylepšit a stal se takřka neprůstřelným. V 16 zápasech vychytal 12 výher a dovedl Assat až k titulu. Při cestě za titulem měl průměr 1,33 branky na zápas, úspěšnost zákroků 95,5% a vychytal 4 čistá konta.

Za tyto výkony posbíral řadu ocenění. Byl vyhlášen nejlepším brankářem SM-Liigy, byl zařazen do All-Star týmu SM-Liigy a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem základní části i playoff.

Po sezoně byl ještě nominován do finské reprezentace pro Mistrovství světa ve Švédsku a ve Finsku, kde plnil funkci reprezentační jedničky. Z 10 zápasů nastoupil do 7 s bilancí 4-3 a pomohl Finům do semifinále, kde nestačili na Švédy a následně prohráli i utkání o bronz s USA. Raanta měl i přes 3 porážky velmi slušné statistky - průměr 2,09 branky na zápas, úspěšnost 92,8% a 1 čisté konto. Na konec turnaje byl vybrán mezi 3 nejlepší hráče svého týmu.

Výše zmíněné statistiky nejsou ovšem záležitostí jen této sezony, Raanta již v ročníku 2011-12 v Assatu předváděl jako jednička spolehlivé výkony a v 38 zápasech měl bilanci 21-4-10, průměr 2,23, úspěšnost 93,3% a 2 čistá konta. A ani v předešlých 2 sezonách kdy byl dvojka v Lukku nešel s úspěšností pod 91%.

Podle statistik a dosud dosažených výkonů by Raanta měl aspirovat u Blackhawks na post týmové dvojky, zvláště v situaci, kdy Blackhawks nyní nemají pod smlouvou pro příští sezonu, kromě Crawforda, žádného zkušeného gólmana. Po této sezoně se totiž Ray Emery, Carter Hutton i Henrik Karlsson stanou nechráněnými volnými hráči. Emery, vzhledem ke svým letošním výkonům, s největší pravděpodobností dostane od některého týmu nabídku, kterou si Blackhawks nebudou moci dovolit dorovnat a zbylí 2 brankáři v Rockfordu sice nezklamali, ale ani nepředvedli takové výkony, které by jim dávaly naději na post brankářské dvojky u Blackhawks.

Nutno je na tomto místě připomenout ještě českého brankáře Alexandra Saláka, který v roce 2011 přicházel k Blackhawks také jako hvězda z Evropy, i když ze švédské Elitserien a s jednocestnou smlouvu, ale šanci, snad i vinou zranění, nedostal, a v letošní sezoně opět zářil ve Švédsku.