Jonathan Toews získal Selke Trophy

Kapitán Blackhawks Jonathan Toews vyhrál Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka NHL. Cena byla jednou z těch, jejíchž vítěz byl oznámen už během pátečního večera. Joel Quenneville, Patrick Kane a znovu Toews v dalších kategoriích neuspěli, dnes má ještě šanci Brandon Saad.

Pětadvacetiletý rodák z Winnipegu získal již druhou individuální trofej v NHL, v roce 2010 totiž převzal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče playoff, když dovedl Chicago k prvnímu vítězství ve Stanley Cupu po 49 letech. Toews se tak zároveň stal nejmladším hráčem, který se zařadil do Triple Gold Clubu, v roce 2007 ještě jako hráč University of North Dakota vyhrál s Kanadou zlato na světovém šampionátu a o tři později přidal zlatou medaili Olympijských her, jejichž byl nejlepším útočníkem. V letech 2006 a 2007 také vyhrál mistrovství světa hráčů do 20 let.

Toewse draftovali Blackhawks jako třeítho celkově v roce 2006, do NHL pak naskočil o rok později společně s jedničkou následujícího draftu Patrickem Kanem. Oba byli po sezoně 2007/2008 nominováni na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka soutěže a ocenění si odnesl domů Kane. Toews byl mezi trojicí nominovaných také na letošní Mark Messier Leadership Award, které však dostal švédský kapitán Ottawy Daniel Alfredsson.

Spolu s Toewsem se o Selke Trophy letos ucházeli její dřívější vítězové: Pavel Datsyuk z Detroitu a Toewsův soupeř ve finále Stanley Cupu Patrice Bergeron z Bostonu. Toews byl v této sezoně jediným hráčem, který vstřelil zároveň víc jak 20 branek (23) a připsal si více jak 20 kladných bodů do hodnocení +/- (+28). Jeho +21 na ledě soupeřů je pak nejlepším výsledkem vůbec za poslední tři roky. Toews dále letos spolu s Datsyukem vedl v počtu získaných puků (56) a v úspěšnosti na vhazování byl druhý za Bergeronem (56,6%).

Toews je třetím hráčem Blackhawks, který tuto trofej získal. Před ním se radovali v roce 1986 Troy Murray a v roce 1991 Dirk Graham.

Ostatní zástupci Chicaga v pátek neuspěli. Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče získal Martin St. Louis z Tampy Bay (nominovaný Patrick Kane), nejproduktivnějšího hráč letošního ročníku. Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra získal Paul MacLean z Ottawy (nominovaný Joel Quenneville). Brandon Saad je nominovaný na Calder Trophy pro nejlepčího nováčka, která najde svého vítěze v sobotu, jejím držitelem by se ale podle předpokladů měl stát Jonathan Huberdeau z Floridy.