Blackhawks se rozloučili s Bollandem a Frolíkem

Chicago během nedělního draftu vyměnilo útočníky Davea Bollanda a Michaela Frolíka. Bolland zamířil do Toronta za tři volby v draftu, Winnipeg pak Chicagu přenechal dva své výběry za Frolíka.

Útočníci Dave Bolland a Michael Frolík se krátce poté, co v Chicagu získali Stanley Cup, budou stěhovat. Blackhawks se tak dále připravují na klesající hodnotu platového stropu. Prvním krokem bylo vyplacení Stevea Montadora a Rostislava Olesze ze smlouvy, nyní následující výměny hráčů, kteří pobírají větší plat než by mohl odpovídat jejich roli v mužstvu.

„Je to docela vtipné, že se vracím domů. Bude to zvláštní, když tam teď přijedu se Stanley Cupem,“ pověděl v rozhovoru pro TSN Dave Bolland. „Těším se. Toronto má dobrý tým, hrají playoff, je tam Kadri, Phaneuf a další. Je to náročné, ale chápu to, že tak to prostě ve sportu chodí.“

Sedmadvacetiletého Bollanda draftovali Blackhawks v roce 2004 ve 2. kole a šikovný útočník se o dva roky později, kdy v Londonu v OHL nasbíral 130 bodů v 59 zápasech, přesunul na farmu do Norfolku. Hned ve své první sezoně mezi profesionály v jednom utkání debutoval v NHL a od roku 2008 patřil mezi stále členy chicagské sestavy. V roce 2010 přispěl 16 body (8+8) k zisku Stanley Cupu a získal si skvělou pověst výtečného hráče do defenzivní třetí řady, když dokázal dokonale vyvést z rovnováhy zejména Joe Thorntona ze San José nebo hokejisty Vancouveru. Blackhawks poté Bollanda zkoušeli se střídavými úspěchy ve druhé formaci, dlouhodobě se ale v této roli neuchytil a s platem 3,375 milionu dolarů se stal postupně postradatelným. Oceňovaný bojovník se navíc poměrně často potýká se zraněními a Blackhawks mohou na jeho pozici postavit jiné, mladší a levnější hráče. V 35 utkáních v letošní sezoně nasbíral Bolland 14 bodů (7+7), v 18 duelech playoff přidal dalších 6 (3+3), přičemž postupně vytvořil společně s Michaelem Frolíkem a Marcusem Krügerem výborně fungující defenzivní řadu. Nakonec to byl právě Bolland, který svým gólem rozhodl o vítězství Blackhawks v šestém utkání finále proti Bostonu. Podle GM Toronta Davea Nonise dostane v Torontu Bolland větší prostor. O to se sice chvíle pokoušeli i v Chicagu, Bolland zde ale nedostal tolik šancí anebo svou příležitost nevyužil a prosadil se jako vynikající útočník do třetí řady.

Bolland končí v Chicagu s bilancí 168 bodů za 70 branek a 98 přihrávek ve 332 zápasech. Vyloučen byl na 211 minut. V playoff nasbíral 43 bodů (17+26) v 67 střetnutích.

Pětadvacetiletý Michael Frolík přišel do Chicaga v únoru 2011 z Floridy (výměnou za Jacka Skilleho) poté, co se mu skvelě nastartovaná kariéra trochu zadrhla. Kladenského odchovance si Panthers vybrali jako 10. celkově v roce 2006 a po dvou letech v juniorské lize v Rimouski naskočil Frolík do NHL. Ve svých dvou prvních sezonách mezi profesionály nastřílel pokaždé 21 branek, během svého třetího roku v NHL ale zažil dlouhou šňůru zápasu, kdy se nemohl trefit a nakonec jej měla vysvobodit výměna do Chicaga. Ani za Blackhawks se ale dlouho nemohl střelecky prosadit a v dalším ročníku těžko hledal svou roli v týmu. Před letošní zkrácenou sezonu se rozehrál v extraligovém Chomutově (24 bodů ve 32 zápasech) a v Chicagu pak konečně prorazil. Trenéři Blackhawks si pro něj připravili defenzivní úlohu a zejména ve spolupráci s Marcusem Krügerem jej často stavěli proti nejlepším hráčům soupeře a vždy na oslabení. Frolík, kterému se předpovídala budoucnost nového Jaromíra Jágra a který vzal NHL v začátku své kariéry útokem, tak najednou dostal úplně jiné úkoly, než by se dalo čekat. Popasoval se s tím ale výborně a patřil mezi důležité články sestavy Blackhawks v honu za Presidents Trophy a později Stanley Cupem. S platem 2,3 milionu dolarů se ale v této podobě stal příliš drahým a GM Stan Bowman se jej během draftu rozhodl vyměnit a pro další sezonu nahradit někým mladším a levnějším. Frolík během dvou a půl roku v Chicagu odehrál celkem 136 zápasů, ve kterých nasbíral 34 bodů (11+23), v playoff pak přidal 18 bodů během 34 zápasů. V letošním playoff se stal jediným hráčem, který proměnil trestné střílení, což se shodou okolností podařilo naposledy právě jemu, před dvěma lety proti Vancouveru.

Výměnou za Bollanda získalo Chicago volbu ve 2. (Carl Dählström) a 4. kole (Tyler Motte) letošního draftu + ve 4. kole 2014. Za Frolíka pak obdrželi letošní výběry ve 3. (John Hayden) a 5. kole (Luke Johnson).