S čím půjdou Blackhawks do draftu?

Za necelé 3 týdny se uskuteční Draft 2008 v Ottawě a Chicago bude vybírat z 11. příčky. Řekněme, že Blackhawks by mohli mít tendenci volit obránce, přesto bude k dispozici několik velice talentovaných útočníků a brankářů. Letošní ročník je považován za silný a Blackhawks nemají volbu ve 2. kole…

Na 11. příčce získají Blackhawks velice nadějného hráče, přesto mohou být svolní lehce slevit a trejdem získat výběr ve 2. kole, který již dříve vyměnili do Ottawy. Ačkoliv z pozdějších příček v 1. kole mohou stále draftovat slibného hokejistu, zdá se být 11. pozice celkem v letošním silném ročníku dost dobrá na to, aby se jí Blackhawks zbavili.

GM Dale Tallon se bezpochyby bude snažit získat volbu ve 2. kole, cena ale bude možná příliš vysoká. Kolem 11. místa bude skupina asi 10 hráčů, z které budou mít Hawks na výběr a pokud se jim jeden nebo dva z nich zamlouvají vydatně více než ostatní, sestup na nižší příčku nelze vyloučit.

Chicago má jednoznačně mezi svými nadějemi díru v obraně. Obrana Blackhawks je sice dost mladá na to, aby bylo potřeba mít v organizaci 18letého talentovaného obránce, přesto je asi na místě zalovit v těchto vodách. Tím spíše, že letošní draft skýtá množství kvalitních zadáků.

Předpokládejme, že do 11. místa bude 100% zabraná osmička hráčů: útočník Sarnie Sting Steven Stamkos bude jedničkou a na podzim s největší pravděpodobností rovnou naskočí do NHL v dresu Tampy Bay. Ruský křídelník Nikita Filatov je natolik talentovaný, že ani problematická dohoda o odchodu hráčů do zámoří mu nezabrání být draftován vysoko. Stejně tak bude do 11. příčky vybrán Mikkel Boedker, dánský forvard Kitcheneru. I v jeho případě hovoří nadání a šikovnost jasně hlasitěji než kritizované defenzivní (ne)schopnosti.

Do 11. příčky budou vybráni komplexní obránci Drew Doughty (Guelph), Zach Boghosian (Peterborough) a Alex Pietrangelo (Niagara), stejně jako defenzivní zadáci a spoluhráči z Kelowny Luke Schenn a Tyler Myers.

Na dvě místa, která budou před volbou Blackhawks, připadá řada zajímavých hráčů. Z útočníků Zach Boychuk (Lethbridge), Cody Hodgson (Brampton), Colin Wilson (Boston University) nebo Švéd Mattias Tedenby (HV71) a Rusové Viktor Tikhonov (Cherepovets) s Kirillem Petrovem (Kazaň). Mimo hru určitě nebude Kyle Beach (Everett), kterému ale nevyšel závěr sezony a o lepší umístění na draftu ho zřejmě připraví dva otřesy mozku. Poněkud vzadu jsou Joshua Bailey (Windsor) a Zac Dalpe (Penticton).

Mezi obránci by pak mohli být k dispozici Švýcar Luca Sbisa (Lethbridge), dále Colby Robak (Brandon), John Carlson (Indiana), tvrdý Colton Teubert (Regina) nebo ofenzivní Michael Del Zotto (Oshawa).

Z gólmanů stojí na tomto místě za zmínku trojice Thomas McCollum (Guelph), Chet Pickard (Tri-City) a Jacob Markström (Brynas).

GM Tallon měl nedávno prohlásit, že by Blackhawks chtěli vybírat hráče podle pozice (tedy asi zadáka) a takového hráče, který by mohl hrát NHL ihned (poněkud překvapivě, Chicago má mladé mužstvo a víc než dost hráčů, kteří potřebují prostor dokázat, na co mají… pokud by skutečně měli Hawks draftovat s ohledem na okamžitou připravenost hráče na NHL, zřejmě by se museli poohlédnout v Evropě, což pro ně poslední dobou není typické).

V následujících dvou týdnech přineseme krátké profily 7 hráčů, z nichž dle našeho mínění Blackhawks zvolí svou letošní jedničku. Dva z nich s největší pravděpodobností doplní zmiňovanou osmičku, která asi Draft 2008 zahájí. Do pořadí mohou však teoreticky promluvit brankáři nebo Evropané (konkrétně Rusové) a výběr Blackhawks tak rozšířit.

Do skupiny, které se budeme blíže věnovat, jsme zahrnuli obránce Lucu Sbisu, Michaela Del Zotta, Colbyho Robaka a Coltona Teuberta a dalé útočníky Zacha Boychuka, Codyho Hodgsona a Colina Wilsona.

Nemyslím si, že by Blackhawks raději vybrali hráče z Evropy, brankáře nebo Kylea Beache, nad kterým je příliš mnoho otazníků.

Do dalších kol je pak z našeho pohledu zajímavá trojice hráčů: talentovaný třinecký obránce Tomáš Kundrátek, bratr Jonathana Toewse David (79. v žebříčku CSS) a poslední z hokejové rodiny Staalů, křídelník Jared.