Draft 2008: Zach Boychuk

V prvním dílu našeho seriálu miniportrétů hráčů, které by Blackhawks mohli vybrat z 11. příčky letošního draftu, si představíme útočníka Lethbridge (WHL) Zacha Boychuka.

Osmnáctiletý forvard je sice ve statistikách vedený jako centr, stejně tak dobře ale umí zahrát na levém křídle. Postavou nevelký hráč (175 centimetrů) má za sebou úspěšnou sezonu, přestože letos nasbíral méně bodů než v minulém ročníku. Letos odehrál 61 utkání, ve kterých vstřelil 33 branek a na 39 přihrál. Do statistiky +/- si připsal 26 kladných bodů a přidal 80 trestných minut. V playoff nastřílel 13 branek v 18 utkáních, na 8 dalších přihrál a se svým mužstvem se dostal do finále playoff.

Kanadu reprezentoval v této sezoně jak na MS 18, tak na MS 20 a v sérii utkání mezi juniorským výběrem Ruska a týmy kanadských juniorských soutěží. Z MS dvacítek si přivezl zlato, ale mnoho prostoru na ledě nedostal. Na CHL Top Prospects Game (utkání mezi hráči kanadských junirských lig, kde se střetnou nejlepší hráči pro nadcházející draft NHL) vstřelil dvě branky a v útoku s Codym Hodgsonem a Joshem Baileym podal velmi dobrý výkon.

V minulém ročníku, svém druhém ve WHL, překonal hranici 90 bodů (31+60). Dosud nehrál za jiné mužstvo než Lethbridge Hurricanes, kde nastupovali např. Brent Seabrook nebo Chris Phillips.

Boychuk je velice šikovný s pukem, má skvělý přehled o hře, ale jeho nejsilnější stránkou je vynikající bruslení. Má ohromné zrychlení a své rychlosti a pohotovosti umí využít. Je otázkou zda-li dokáže svou produktivitu a herní styl přenést i mezi profesionály. V juniorské reprezentaci ale prokázal, že se umí vypořádat i s méně výraznou a defenzivněší rolí. Ve WHL navíc nastupuje proti velice silným a poměrně schopným obráncům, což napovídá, že by měl mít solidní šanci se prosadit i na další úrovni.

Jeho hokejovým vzorem je Daniel Briere, protože hraje podobným stylem. Oblíbeným hráčem v NHL je Sidney Crosby a oblíbeným mužstvem Calgary Flames.

Z trojice útočníků, které si představíme, bude asi Boychuk vybrán nejníže. Colin Wilson měl výborné výsledky na fyzickým testech a potvrdil tak výbornou sezonu. Řadu skautů tak přesvědčil, že bude schopný hrát už brzy v NHL a tím pádem si zřejmě zajistil lepší umístění na draftu. Hodgson je komplexnejší hokejista a přestože Boychuk není zdaleka jen ofenzivní hráč, je u něj vyšší šance, že se nakonec mezi profesionály neprosadí. Na druhou stranu Hodgson zřejmě nebude hráčem do první formace, což se naopak Boychukovi v ideálním scénáři může podařit.

Zájem o Boychuka mají údajně ve Vancouveru, který draftuje z 10. příčky. Těžko však předpovídat, nakolik skauty jednotlivých týmů odradí jeho malý vzrůst. Potenciál je však vysoký a ofenzivní talent nesporný. Pro Blackhawks je jedna jistota: je dost dobře možné, že na 11. příčce už nebude k dispozici.

Proč by ho Blackhawks mohli draftovat: Má na vynikající úrovni schopnosti, které se dají těžko naučit: zrychlení a přehled kombinuje s výbušností a šikovností. Na MS juniorů a v soubojích s obránci WHL prokazuje, že by se mohl prosadit i mezi profesionály. Jeho hra není jen čistě ofenzivní, zvládá i jiné herní dovednosti. Umí hrát na centru i na levém křídle, kde by se Blackhawks hodil hráč s potenciálem hrát možná jednou v prvním útoku.

Proč by ho Chicago získat nemuselo: Na 11. místě by už mohl být vybraný. Malá postava a s tím související riziko, že na vyšší úrovni nebude schopný podávat tak dobré výkony.

Další miniportrét: obránce Michael Del Zotto