Tisková konference GM Tallona

Generální manažer Chicaga Blackhawks Dale Tallon se zúčastnil telefonické tiskové konference generálních manažerů před začátkem nové sezony NHL. Zde si můžete přecíst, co na ní řekl.

Otázka: Dale, udělal jste hodně práce, abyste posílil tým, jak během letní přestávky, tak vy výběry v draftu. Když se podíváme na Centrální divizy, Detroit je stále silný, St. Louis posílilo, ne tak Columbus, ale i ten má nějaký potenciál. Jak myslíte, že to v divizy bude vypadat? Bude Chicaga v závodě o playoff?

Tallon: Dobře, předpokládáme, že v závodě o playoff budeme. Líbí se nám směs mladých hráčů, co máme. Trhliny v sestavě jsme zacelili podpisy několika volných hráčů a výměnami. Jak víte, je to těžká divize. Myslím, že St. Louis se zlepšilo. Nashville má dobrý tým. Detroit je samozřejmě favorit. Ale my si myslíme, že můžeme soupeřit s kymkoliv. Samozřejmě to trochu času zabere, než všechno půjde, tak jak má. Máme dobrou ofenzivu. To je věc, kde jsme několik posledních sezon ztráceli. Patřili jsme k nejméně skórujícím týmům v lize, tak jsme zkoušeli zlepšit naší přesilovou hru, posilnit naši ofenzivní základnu a stejně tak dát nějaké zkušenosti mladým hráčům, které jsme získali v posldních 2 letech. Jsme opravdu šťastní, že máme takový tým. Nesmíme se však nechat uspokojit. Ovšem směr, který jsme nabrali vypadá mnohem lépe.

O: Hodně pozornosti bylo zaměřeno na Jonathana Toewse a Patricka Kanea. Také čekáme na Skilleho, Blundena a Bollanda. Vidíte jako možné, že se v kempu dostanou do týmu?

Tallon: Každému mladému hráči dáme příležitost, aby byl úspěšný. Díváme se na to jako na maraton. Dáme jim každou příležitost, aby se do týmu dostali. Myslím, že klíčem k úspěchu organizace, je mít širokou základnu pro všechny posty a soutěž o místa v týmu. Cím větší bude konkurence v boji o místa, tím lepší je to pro váš tým. Jsme velmi spokojení s naší základnou. Máme mladého švédského obránce, Niklase Hjalmarssona, a od něj čekáme velké věci. Také on dostane dobrou příležitost. Blunden, Bolland, Barker a všichni další mladíci, které jsme draftovali v posledních letech, dostanou rovnou příležitost být úspěšní a hrát letos za náš tým.

O: Můžete nám říct, jak to vypadá s Jonathanen Toewsem? Bude hned 1. centrem nebo to zabere nějaký čas?

Tallon: Máme ho zařazeného možná ve 2. nebo 3. lajně, možná s Havlátem. Pak to může být Kane s Ruutuem nebo Kane se Samsonovem. Oba měli dobrý kemp nadějí. Chceme mu jeho pozici ulehčit a zjistit, kde mu to půjde nejlíp. Ale samozřejmě postupem času očekáváme, že bude naším centrem číslo 1. Jak víte, má na to potenciál. Nechceme na něj však klást ihned takovýto tlak. Míme Perreaulta, Langa, Sharpa. Williams může rát centra. Adams také. Máme široký výběr na tomto postu a to pomůže Jonathanovi s jeho břemenem.

O: A co Patrick Kane? Je to vždy tíživá zodpovědnost, když jste první hráč vybraný na draftu a nebo 2. Předpokládám, že očekávání je takové, že se do týmu ltos probojuje. Sbírá hodně bodů, ale každý není Sidney Crosby.

Tallon: To ne, ale myslím si, že má na to, aby to dokázal. Po 10 zápasech uvidíme, jak mu to půjde. Nechceme ho zničit. Samozřejmě chceme pro něj speciální péči a ujistit se, že je připraven, nechceme ho přeceňovat, aby neztratil svou sebedůvěru nebo se zranil. Myslím, že překvapí hodně lidí. Měl skvělou letní přestávku. Skvěle si vedl v Lake Placid (na kempu americké juniorské reprezentace - pozn. překladatele). Odehrál dobré utkání za London minulý víkend, když vstřelil 5 gólů. Když ho postavíme ke správným hráčům, obklopíme správnými lidmi, myslím, že může uspět ihned. Dělá hráče kolem sebe lepšími. Budeme ho bedlivě v kempu pozorovat a rozhodně dostane šanci zahrát si se skvělými hráči a uvidíme, jestli to dokáže. Doufáme, že zůstane v týmu celou sezonu. Jak už jsem řekl, myslím, že je to maraton a musíme si být jistí, že ho nezničíme.

O: Když se nedostanete do playoff, vždy dostanete dobrý draft. Vím, že jako generální manažer volíte opatrnou cestu. Fanoušci a vedení možná říká: "Máme spoustu mladých hráčů, kdy konečně přemení svůj potenciál ve hru v NHL?" Vidíte to tak také?

Tallon: Myslím, že pro většinu našich nadějí to bude jejich 2. rok (mezi profesionály). Bolland, Blunden, Brouwer, je to teprve jejich 2. rok. Barkerův také. Během letní pauzy jsme získali nějaké hráče, kteří nám pomohou překlenout dobu, než naděje dorostou. Díky nim máme konkurenceschopný tým a tito mladíci mají stále šanci se rozvíjet a připravit se. Problém v minulém roce byl, že jsme během roku museli kvůli zraněním a dalším problémům použít 16 nováčků, kteří hráli první profesionální sezonu, a nebyli jsme na to připravení. Chceme si být jistí, že když mladí nastoupí, že to zvládnou, že budou více připravení. Myslím, že dobrý rok, další dobrý rok v nižších soutěžích, pro některé půl roku, hodně pomohl. Kane a Toews a Skille, Hjalmarsson, myslím, že mají potenciál. Díky novým pravidlům mohou být mladší hráči uspěšní mnohem dříve než při starých pravidlech. Viděli jste, co dokázal Pittsburgh se svými mladými hráči. Někteří z nich vynikli velmi rychle. Doufáme, že to samé se může stát s našimi mladíky.

O: S organizací jste spojen několik let. Jste obeznámem se situací na trhu a s tím jak je tým vnímán. Můžete říci, že mladí hráči vytvořili novou vlnu nadšení pro tým na vašem trhu?

Tallon: Ano, již teď to můžeme vidět. Prodej vstupenek začíná stoupat. Je tu trocha rozruchu kvůli Kaneovi a Toewsovi, Skillemu a dalším. Také se lidé zajímají o Havláta a v kombinaci s tím o získané Langa a Perreaulta a vyměněné Adamse a Samsonova. Přidali jsme nějakou čerstvou krev do týmu, hodně šikovnosti. Máme více možností. Začíná se hovořit o našich hráčích, kombinaci mládí, veteránů a šikovnosti. Je to stále lepší. Samozřejmě to musíme na ledě potvrdit. Musíme mít dobrý vstup do sezony, dobrou první půlku sezony a uvidíme, kam to povede. Ale myslím, že lidé jen čekají, až budeme úspěšní. Nyní vedí, že máme širokou základnu na všech postech. Vědí, že máme skvělé naděje. Je jen otázkou času, kdy tyto naděje budou připraveny na vstup do NHL a budou přínosem pro tým.

O: Jste netrpělivý v čekání na úspěch?

Tallon: Jsem netrpělivý, ale jsem také realista. Jsem velmi spokojený s budoucností a nechci zničit budoucnost, jen pro to, abychom rychle uspěli, což by mohlo některé lidi uspokojit. Chci si být jistý, že jsme připraveni na dlouho dobu být konkurence schopný tým. To je náš cíl.

O: Nemáte strach, že když tým ztratil v poslední době fanoušky, speciálně v Chicagu, že získání jich zpět bude těžké?

Tallon: Ano, víme v jaké jsme situaci. Myslím, že víme, jak hluboko jsme se propadli. Máme před sebou hodně práce. Zatím jsme spokojení s tím, co jsme vykonali. Zabere to, ale ještě hodně práce, hodně času a trpělivosti. Jsme připraveni to udělat. Těžká cesta. Musíme prokázat naši hodnotu.

O: Řekněte nám, prosím, něco o brankářích.

Tallon: Jsme velmi spokojení se základnou v naší organizaci. Khabi měl dobrý posldní rok. V polovině sezony měl sice pokles formy, ale na začátku a na konci byl vynikající. Patrick Lalime, když se uzdravil, tak na konci roku chytal dobře. Myslím, že oba dohromady budou skvělí. Myslím, že Patrick bude bojovat a bude schopný poskytnout Khabimu potřebný odpočinek. Na tomto postu jsme dobří. Myslím, že fakt, že nyní jsme schopní dát víc gólů. Budeme vyhrávat buly. Díky vetší ofezivní schopnosti pro nás nebude otázkou života a smrti, když dostaneme gól. Myslím, že v posledních několika letech byl příliš velký tlak na naši mladou obranu a brankáře, kteří věděli, že nedáme moc gólů, takže nesmí udělat chybu. je těžké hrát za takových okolností.

O: Mluvil jste o některých vašich mladých hráčích. Mnoho z nich nese otisk práce Mikea Havilanda. Jaké jsou Mikeovi kvality, které z něj udělali dobrého trenéra, který rozvíjí mladé hráče?

Tallon: Dobře, znalosti, nadšení jeho přístup. Je velmi pozitivní. Velmi dobrý učitel. Všechny tyto věci. je vynikající trenér. Má rád svou práci. Je naladěn na stejnou vlnu, jako všichni v organizaci. Je velikánským přínosem pro naši organizaci. V posledních 2 letech pro nás udělal skvělou práci. Teším se, že letos bude dělat stejné nebo lepší věci v Rockfordu. Dobře si rozumí se zbytkem našeho trenérského týmu. Jsou přátelé s Denisem. Všichni mají stejnou filosofii. Všichni zastávájí stejný systém hry. Je ochotný pomoci organizaci, ochotný udělat vše, aby pomohl mladým hráčům.

O: Mimo hráče, které jste již zmínil, je v týmu nějaký černý kůň, který si může vybojovat místo na soupisce Blackhawks?

Tallon: Jasně, tato příležitost tu je. Myslím, že Troy Brouwer, který něk loni 41 branek, tomu věřím. Zlepšil bruslení. Přes léto na něm pracoval s Danem Jansenem, naším trenérem bruslení. Myslím, že může překvapit. Myslím, že Parenteau hrál velmi dobře, když byl povolán. Měl dobrý rok a je dalším mladým hráčem, který zesílil. Vypadá, že je ve skvělé formě. A jistě, Versteeg, také umí dobře bruslit. Také má šanci. Všichni dostanou v kempu šanci. Na přípravném kempu budeme mít 54 hráčů. Říkám jim, nezáleží na věku, nezáleží na ničem, kdokoli chce hrát za náš tým, bude hrát.

O: Když přemýšlíme o obraně, kdybych byl jedním z vašich mladých obránců, byl bych asi nervózní z počtu obránců, které jste v letní přestávce přidali. Prosím, řekněte něco o Magnusovi Johanssonovi, 34letém možném nováčkovi. Dříve jste také zmínil Hjalmarssona. Také jste podepsali Prestina Ryan a přidali Zyuzina. Bude zde velká konkurence.

Tallon: To je to, co jsme chtěli. Chceme, aby naši mladíci věděli, že místo v týmu nedostanou zadarmo. Budou si právo hrát v týmu muset vybojovat. Máme, Duncana Keitha, Seabrooka, Vandermeera, Barkera, Wisniewskiho, Byfugliena, Hjalmarssona, Zyuzina. Johansson byl skvělý na Mistrovství světa. Umí dobře bruslit, může pomoci naší přesilovce, umí dostat puk rychle ze třetiny skvělými přihrávkami. Situace v obraně se mi líbí. A naši mladíci nyní musí soutěžit o tato místa a bude to zábava, sledovat, kdo si je dokáže vybojovat. Líbí se nám šíře základny a její věk na tomto postu.

(pozn. Podle Daily Herald trenér Denis Savard plánuje na začátek kempu dát dohromady obranné dvojice Keith-Seabrook a Vandermeer-Wisniewski, ostatní dvojice by pak měli vykrystalizovat během přípravy.)