Blackhawks podepsali Campbella a Hueta

Chicago bylo první den truh s volnými hráči ve světle lamp, poté, co pozornost strhli hlavně Tampa a Edmonton, Blackhawks oznámili podpis smlouvy s brankářem Cristobalem Huetem a o pár hodin později také s obráncem Brianem Campbellem. Ještě dříve Hawks poslali do Calgary Rene Bourquea. Doplněno.

Devětadvacetiletý obránce Brian Campbell se stal jednou z hvězd NHL až po výluce. Ofenzivně laděný hokejista dříve měl jen obyčejnou roli v sestavě Buffala, během výluky ale sehrál velice vydařený rok v týmu Jokeritu Helsinki a po návratu poté naplno projevil svůj talent.

Během letošní uzávěrky přestupů o něj byl veliký zájem, nakonec zvítězili s nabídkou Stevea Berniera a volby v 1. kole draftu San José Sharks. Campbell odehrál za Buffalo a San José v této sezoně celkem 83 utkání, během který vstřelil 8 branek a na 54 přihrál. V playoff přidal 7 bodů ve 13 střetnutích, ale tolik už se mu nedařilo.

V NHL celkem nastoupil ke 411 zápasům, nasbíral 195 bodů (35+160) a 121 trestných minut.

Blackhawks údajně na dálku soupeřili hlavně s Atlantou, spekulovalo se, že během večera dorovnali nabídku Thrashers na 8,5 milionu dolarů za sezonu. Platově nakonec získal Campbell méně než se čekalo, ústředním bodem smlouvy s Chicagem tak asi byla hlavně délka kontraktu. Ten nakonec zní na 8 let a 56,8 milionu dolarů, tj. průměrně 7,1 dolarů na sezonu. Blackhawks očekávají, že Campbell pozvedne přesilovky a přinese do zadních řad tolik potřebnou chytrou a přesnou rozehrávku.

Do obrany tedy GM Dale Tallon získal svého muže číslo jedna, na záložní plány v podobě Wadea Reddena, Marka Streita nebo Michala Rozsívala nedošlo.

V krátkém rozhovoru pro TSN pár okamžiků po zveřejnění smlouvy zněl Campbell šťastněji než při přestupu do San José, v jeho rozhodování hrál důležitou roli fakt, že je nyní výrazně blíž svému domovu ve východní Kanadě. Sharks sice velmi chválit, přesto zamířil zpátky blíže k východnímu pobřeží, jak prohlašoval v minulých dnech.

Hawks dnes dále podepsali smlouvu s brankářem Cristobalem Huetem. Dvaatřicetiletý Francouz stejně jako Campbell měnil letos na jaře dres, Montréal ho vyměnil za druhé kolo do Washingtonu, aby uvolnil místo nadějnému Carey Priceovi. Huet byl jedním ze skupiny lepších brankářů mezi volnými hráči, ale Capitals měli zájem na jeho setrvání v hlavním městě. Huet údajně požadoval tříletý kontrakt na 15 milionů dolarů, poté co mu byl Washington ochoten vyhovět, Huet změnil svůj názor a odhodlal se nejprve porovnat nabídky ostatních týmů. Nakonec se potvrdili spekulace médií ve Washingtonu a Huet zamířil do Chicaga.

Smlouva je čtyřletá, celkem na 22,5 milionů, tj. v průměru celkem vysokých 5,625 milionu na sezonu (a 6,1 v prvním roce? Zatím nepotvrzená informace). Huet prý nabídl Washingtonu dorovnání kontraktu, Caps ale dle očekávání tentokrát odmítli. Očekává se, že Blackhawks se nyní tak nebo onak zbaví stávající jedničky Nikolaie Khabibulina, který pobírá ještě o milion a kousek vyšší plat. GM Dale Tallon sice měl Darrenu Pangovi z TSN říci, že do sezony vstoupí s touto brankářskou dvojicí, tomu se ale nechce moc věřit. Nehledě na obtížnou finanční situaci mají Blackhawks ještě v záloze mladého Corey Crawforda a finskou posilu Antti Niemiho. Oba dva jmenovaní mají své zastánce i kritiky, těžko ale předpokládat, že se budou ochotni jen dělit o post v nižší soutěži.

Huet za Montreal letos odchytal 39 zápasů s průměrem 2,56 branky na utkání a úspěšnoastí 91,6 procenta. Ve Washingtonu své statistiky ve 13 střetnutích zlepšil na 1,63 gólu a 93,6 procent pochytaných střel. Přesto se zdá, že Blackhawks ve smlouvě s bývalým brankářem Lugana nebo Los Angeles nejsou úplně bez rizika.

Třetí dnešní akcí GM Tallona byla výměna přebytečného útočníka Rene Bourquea do Calgary. Nepodepsaný chráněný volný hráč zamířil do kanadského týmu výměnou za volbu ve 2. kole. Specialista na oslabení potvrdil, že v NHL má své místo, přesto v sestavě Chicaga musel uvolnit místo mladším a zřejmě talentovanějším útočníkům z farmy v Rockfordu.

Šestadvacetileté křídlo si Hawks vytáhli z University of Wisconsin, po podařené sezoně v Norfolku v AHL se mu dařilo i první rok v Chicagu. Později jeho aktivita i produktivita upadly a zřejmě vinou vážného zranění, kdy byl zasažen bruslí do krku, už není na ledě tak viditelný. Stále má v NHL svou pozici, ale jeho role postupně upadla do bodu, kdy v Chicagu jen drží místo někomu snad schopnějšímu.

V letošním ročníku odehrál Bourque za Chicago 62 utkání, vsítil 12 branek a u dalších 14 asistoval. Vyloučen byl na 42 minut.

Doplněno. GM Tallon se k čerstvým podpisům vyjádřil v radiu ESPN. Blackhawks podle něho získali hráče, které chtěli s tím, že starosti s následky si budou dělat později. Nyní mají celé léto dostat se zpátky pod hranici platového stropu. Chicago sice vypadlo z boje o Mariána Hossu, ale i vzhledem k příchodu Campbella a Hueta se chce držet teorie o výstavbě týmu ze vnitř, na vlastních mladých hráčích.