Blackhawks jsou s draftem spokojeni

GM Tallon a jeho skauti hodnotí ze svého pohledu letošní draft jako velmi úspěšný. Chicago získalo 4 ze svého seznamu 60 nejlepších hráčů, o které mělo zájem. Vedle Beache jsou Hawks nadšeni hlavně z Lalondea (3. kolo) a Smitha (6. kolo).

V pátečním prvním kole měli Hawks podle GM Tallona vyhlédnuté 2 hráče, z nichž jeden už byl na 11. příčce draftovaný (Hodgson nebo Wilson?), vzápětí se v rozhovoru pro oficiální webové stránky opravil, že ze špičky je zajímala vlastně trojice hráčů, což naznačuje, že v tu dobu se Hawks rozhodovali mezi Beachem a ještě jedním hráčem (Myers nebo Boychuk?).

Osmnáctiletý útočník Everettu Kyle Beach prošel všemi lékařskými testy a měl by být plně zdráv (v druhé polovině sezony hrál s tzv. „tříselnou kýlou“ a na přelomu roku utrpěl dva otřesy mozku). Stejně tak úspěšně prošel psychologickými testy a v rozhovoru se zástupci Blackhawks udělal dobrý dojem. Veškeré dřívější prohřešky tak buďto uznal nebo jsou prostě jen zapomenuty jako mladická nerožváznost (na letním kempu kanadské reprezentace si přes dres přetáhl trikot Teamu Ontario a nikdo tento vtip nepochopil, od Memoriálu Ivana Hlinky 2007 tak v reprezentaci nemá místo a MS18 se proto nezúčastnil).

Blackhawks předpokládají, že na podzim bude mít slušnou šanci prosadit se do kádru hlavního týmu a předběžně s ním do budoucna počítají na levé křídlo Toewsova útoku. Beach je důrazný hokejista, známý provokatér a rváč, ale také šikovný s pukem a schopný střelec. Takového hráče Blackhawks chtějí a přestože je jejich volba všeobecně považována za riskantní, Tallon a spol. jsou z Beache nadšeni.

V sobotu Chicago uskutečnilo dvě výměny. Nejprve se sice snažilo získat volbu ve 2. kole, to se ale nakonec nepodařilo. Blackhawks šli podle skauta Mark Kelleyho do druhého dne s tím, že chtějí získat obránce Belleville Shawna Lalondea, který podle jejich hodnocení měl být vybrán už v 1. kole. Na začátku třetího kola se tak výměnou dostali o pár míst výše (72. volbu poslali spolu se 4. kolem do NY Islanders na oplátku za jejich výběr na 68. příčce). Lalonde dle vlastních slov v tu chvíli doufal, že si ho Hawks vyberou, v rozhovorech před draftem prý projevili největší zájem.

„Snažili jsme se posunout do druhého kola a Shawn byl tím hráčem, kterého jsme chtěli,“ řekl Kelley. „Naše nabídky byly stále odmítány, když jsme chtěli vyměnit volby, ale nakonec jsme se trochu posunuli ve třetím kole. Shawn je typem hráče, kterého jsme hodnotili na první kolo. Takže v tu chvíli jsme měli dojem, že je třeba být agresivní a snažit se ho získat. Dobře přihrává a je jedním z 10 nejlépe bruslících hráčů na draftu.“

Lalonde má však problémy s obrannou činností, potřebuje zesílit a zlepšit výběr místa. Blackhawks přesto sázejí na to, že jeho bruslení je excelentní a ostatní herní činnosti se postupem doby zlepší alespoň tak, jako mezi letošní a předminulou sezonou, kdy byl nováčkem v OHL. Podle koučů Belleville se ale Lalonde postupně mění v komplexního zadáka a zvlášť je těší, že své chyby okamžitě napraví vydařenou akcí v útoku nebo povedeným obranným zákrokem.

V Belleville hraje v silném týmu, zahrál si i na Memorial Cupu. Skaut Kelley předpokládá, že jeho produktivita se zlepší s tím, jak by se měl posunout z druhé přesilovkové formace do první a v Belleville získat výraznější roli. Lalonde se zná s hráči IceHogs Mikem Blundenem a Martinem St. Pierre, mj. s kterými společně přes léto trénuje v Ottawě.

Ve čtvrtém kole Blackhawks díky výměně s Ostrovany opět nevybírali a tak přišli na řadu až v 5. kole. Jako 132. celkově si vybrali důrazného obránce Saskatoonu Teigana Zahna. V mladé obraně Blades plné ostrých hochů sice nijak nevyčnívá, přesto nelze přehlédnout, že proti starším soupeřům hraje ve dvojici s dalším letos draftovaným hráčem Jyrim Niemim rovnocennou partii. V Saskatoonu by měl mít stále důležitější pozici a postupně by měl být lídrem zadních řad tohoto mužstva na ledě i mimo něj. Blackhawks v jeho osobě získali typově naprosto odlišného hráče než byl o ve 3. kole Lalonde.

V šestém kole si Chicago zajistilo trojici hráčů, v závěru kola totiž získalo výběr od Dallasu. Výměnou putuje do texaského mužstva volba v 6. kole v příštím draftu. Blackhawks postupně draftovali obránce Jonathana Carlssona, křídelníka Bena Smitha a obránce Bradena Birche. Devatenáctiletý Carlsson letos odehrál první celou sezonu za A-tým Brynas. Je to všestranný obránce bez výraznějších silných stránek i slabin, který prošel všemi mládežnickými reprezentacemi Švédskan a upozornil na sebe hlavně na letošním MS juniorů.

Smith, také devatenáctiletý, útočník Boston College (tým Dana Bertrama a Mikea Brennana) s dobrou postavou, má za sebou vynikající sezonu. Ve 44 utkáních zaznamenal 50 bodů za 25 gólů a 25 přihrávek. „Smith sbíral na univerzitě bod na zápas,“ řekl GM Tallon. „Líbí se nám jeho důraz a hra kolem branky.“

Birch, vysoký a nesmlouvaný obránce, na podzim zamíří do univerzity v Cornellu.

V 6. kole byl mj. vybrán také norský obránce Jonas Holös, účastník letošního MS v Kanadě. Blackhawks o něj měli před několik týdny zájem a chtěli, aby se zúčastnil kempu nadějí. Nicméně Holös se letos stěhuje z Norska do Farjestadu a jeho nový tým mu účast na kempu v zámoří zatrhl. Otázkou je jestli ho Chicago mělo v úmyslu vůbec draftovat nebo nikoli, pokud však ano, vyfouklo jim ho v právě v 6. kole Colorado.

V 7. kole Hawks uzavřeli letošní draft volbou dalšího obránce, malého, ale velice šikovného a výborného bruslaře Joea Gleasona. Ten se chystá na Univerity of North Dakota, kam na podzim přijdou další letos draftovaní hráči Danny Kristo a David Toews. Pokud se Gleason neprosadí už letos, posílí Dakotu za rok a jednu sezonu odehrajě v Omaze (USHL).

Blackhawks potvrdli svá slova z týdne před draftem. V prvním kole zariskovali a pokud Beach zkrotí svůj temperament a bude zdravotně v pořádku, získali vynikajícího hráče, který jim v kádru schází. V sobotu pak vedle Bena Smitha, kterého dobře znají ze zápasů BC (a jak moc mají Boston College prověřenou, o tom hovoří i podpis smlouvy s volným hráčem Mikem Brennanem), posbírali pětici obránců. Chicagu chyběly naděje do zadních řad a letos se s tím skauti snad vypořádali dostatečně. Vedle Lalondea Hawks nezískali sice žádné extraslibné hokejisty, síla je ale v počtu a snad alespoň jeden bude úspěšný mezi profesionály. Birch a Zahn přinášejí tvdost a bojovnost, Lalonde a Gleason zase ofenzivní hru se skvělým pohybem. Carlsson spojuje oboje. Dva z těchto hráčů působí v CHL, dva míří na americké univerzity a jeden hraje v Evropě. Blackhawks se tak svými výběry do zadních řad snažili pokrýt co nejvíce kousků mozaiky.

GM Tallona teď čeká náročný týden před záčátkem trhu s volnými hráči. Blackhawks se řadí mezi zájemce o obránce San José Briana Campbella a měli by se také zapojit do boje o útočníka Mariána Hossu. Ten odmítl nabídku Penguins údajně na 49 milionů za 7 let a podle aktuálních zpráv už s Pittsburghem o nové smlouvě nejedná. Mezi dalšími hráči, o které se Blackhawks mají zajímat, patří např. Ryan Malone, Kristian Huselius, Mark Streit nebo Brooks Orpik.