Chicago získalo Pelletiera, do Bostonu odchází St. Pierre

Blackhawks ve čtvrtek oznámili, že klub získal z Bostonu práva na 25letého útočníka Pascala Pelletiera. Bruins náhradou posílí 24letý centr Martin St. Pierre. Oba hráči byli loni nejproduktivnějšími hráči Providence, respektive Rockfordu.

Oba týmy si vyměnili hráče, kteří jsou aktuálně bez smlouvy, a ve svých klubech se s nimi moc nepočítá. Jak Boston, tak Chicago jistě doufá, že nově příchozí hokejista získá v novém mužstvu novou motivaci a konečně se prosadí na nejvyšší úrovni. Jak St. Pierre, tak Pelletier patří mezi postavou menší hráče, v AHL už za sebou ale zanechali slušnou stopu, přičemž St. Pierre platí za ofenzivní hvězdu farmářské ligy.

Pelletier nebyl nikdy draftován do NHL a po ukončení juniorské kariéry zamířil do ECHL. V průběhu druhé sezony dostal šanci na farmě Bostonu a příležitost využil, když v 53 utkáních nastřílel 20 branek a na 26 přihrál. Další sezona byla bodově podobná, ale Pelletier už odehrál všech 80 střetnutí jako stálý člen kádru Providence. Loni se vyšvihl na místě nejproduktivnějšího hráče farmy Bruins, v 73 zápasech nasbíral 75 bodů (37+38), o 13 víc než druhý Martins Karsums. Vyloučen byl na 66 minut. V 10 duelech playoff přidal dalších 12 bodů.

V minulé sezoně debutoval v NHL, v 6 utkáních se ale do statistik nezapsal.

Martin St. Pierre má za sebou v prakticky stejném věku jako Pelletier poněkud bohatší kariéru. Po konci juniorské kariéry v Guelphu (OHL) též zamířil do ECHL, ale už během prvního ročníku v Greenvile zaujal farmu v Edmontonu. Následující ročník strávil už v Norfolku, zaznamenal témeř bod na zápas a přidal téměř 100 trestných minut. Jen 173 centimetrů vysoký střední útočník již ve své druhé profesionální sezoně okusil NHL, ve dvou zápasech za Hawks ale nebodoval.

Ročník 2005/2006 byl dosud jeho nejpovedenější, v 65 utkáních za Rockford nasbíral 99 bodů (27+72) a 100 trestných minut. V NHL nastřádal 14 utkání, vstřelil první branku a připojil 3 přihrávky. Minulou sezonu začal v Rusku, ale rychle se vrátil do zámoří. Vedle dalších 5 utkání v NHL opět patřil mezi lídry IceHogs, hlavně ve spoupráci s Troyem Brouwerem byl vždy nebezpečný. V 69 střetnutích nasbíral 88 bodů (21+67).

Se St. Pierrem se nepočítalo už loni, po návratu z Ruska se ale opět na farmě prosadil a ukázal, že je pro Hogs důležitý. Nicméně přicházejí další hráči z juniorů a St. Pierre by tak jen zabíral místo. Má nepochybný ofenzivní talent, v NHL se ale projevilo, že není zrovna skvělý bruslař a na omezeném prostoru si nedokázal říct o větší šanci. Přesto se zdá, že v Chicagu mu nebylo přáno, i kdyby v AHL zářil sebevíc a některé dveře měl prostě zavřené.

Pelletier na druhé straně byl v podobné pozici, Boston také nemá míst nazbyt pro hráče, s kterými do budoucna nepočítá. Pokud jeden nebo druhý hráč v novém působišti uspěje (alá Martin St. Louis nebo Steve Sullivan), je to pro něho jen dobře. Pro Chicago i Boston ale znamenají nové posily pouze sázku na náhodu. Pokud se neprosadí, není to ztráta, protože ve stávajících týmech neměli své místo. Blackhawks navíc za středního útočníka získali levé křídlo a tím se tak trochu uvolnil přetlak po příchodu Tima Brenta (na farmě by teď měla být skupina středních útočníků Petri Kontiola, Evan Brophey, Jake Dowell, Colin Fraser a Brent, přičemž jeden z nich asi získá místo v hlavním týmu).