Scotty Bowman posílí vedení Blackhawks

Blackhawks získali do svého vedení legendárního kouč Scotty Bowmana, který v týmu bude vykonávat funkci poradce pro hokejové operace. Jedenáctinásobný vítěz Stanley Cupu by u týmu měl působit 3 roky a jeho úkolem bude pomoci týmu získat Stanley Cup.

Člen hokejové síně slávy v září oslaví kulaté jubileum, když se dožije 75 let. V organizaci Blackhawks bude přímo spolupracovat s GM Dalem Tallonem. Ve své kariéře dokázal vyhrát 11 Stanley Cupů, z toho 9 jako hlavní kouč. Jako jediný v historii dokázal dovést k vítězství ve Stanley Cupu 3 různé týmy (Montreal, Pittsburgh a Detroit). Bude o to usilovat se svým sinem Stanem, který je v Chicagu již 8 let, z toho 2 roky jako asistent GM.

S trénováním začal již ve 23 letech, protože aktivní kariéru musel kvůli zranění ukončit. Nejprve trénoval juniorské týmy a od roku 1967 trénoval v NHL, když začal v St. Louis (1967-71). Pak následovali Montreal (1971-79), Buffalo (1979-87), Pittsburgh (1991-93) a Detroit (1993-2002). V NHL odtrénoval 2141 utkání, nejvíce z trenérů NHL v historii, a ve 1224 zaznamenal vítězství, což je také nejlepší výsledek. V playoff pak nasbíral 223 vítězství ve 353 utkáních. Po ukončení trenérské kariéry se stal konzultantem v Detroitu, kde působil až do konce uplynulé sezony a získal svůj 11. Stanley Cup.

"Scotty Bowman, víc než kdokoli jiný, ztělesňuje vlastnosti, které se snažíme začlenit do naší organizace, za účel přinést Stanley Cup do Chicaga, " řekl majitel Rocky Wirtz. "Symbolizuje dokonalost, výkonnost, pracovní nasazení a výsledky a to potřebujeme."

Prezident klubu John McDonough k tomu dodal: "Máme tu čest uvítat legendárního Scottyho Bowmana do rodiny Chicago Blackhawks. Jeho hokejový génius, vize a energie jsou v souladu s naším cílem - vyhrát Stanley Cup."

"Byl jsem celý život fanouškem Scotty Bowmana a jsem opravdu poctěn, že se přidal k našemu týmu. Je jednou z největších osobností v historii našeho sportu a bude bezpochyby skvělým přínosem pro naše rozhodování," řekl GM Dale Tallon.

"Je to jistě vzrušující den pro mne a pro rodinu, " řekl Scotty Bowman. "Když jsem byl v Detroitu 15 let, poznal jsem Gordiwho Howea. Často mluvil o... jak jeho nejúžasnějším zážitkem v kariéře byl, když si mohl zahrát se svými syny. Chtěl jsem pracovat se svým synem Stanem. Je to sen každého, ale ne často se splní." Scotty také zdůraznil, že do Chicaga přišel z dalšího důvodu. Vidí tým, který je na vzestupu, a chce mu pomoci na další úroveň. "Načasování nemohlo být skutečně lepší. Vidět nadšení, které tento tým vzbudil, je povzbuzující. Opravdu se těším, až se tým dostane, tam kde by mohl být."

"Je to sen, který se stal skutečností," komentoval akvizici svého otce Stan Bowman. "Mám velmi pěkné vzpomínky na to, když otec mluvil o hokeji a já jsem ho moc chtěl dělat. Teď to bude nejlepší část mé kariéry. Je to skvělý den pro každého."