Na kempu jsou zatím nejvíce vidět Byfuglien a Makarov

Hawks mají za sebou první dva dny kempu a zatím se ve výborné formě představili hlavně Byfuglien, Makarov a Keith. Po vysoké porážce 9:3 z prvního dne se bílý tým otřepal a spravil si reputaci, když 2x zvítězil. Zítra čeká Chicago první ostrý přípravný zápas, Hawks přivítají Columbus.

První modelové utkání na 2x 30 minut sehráli na kempu červení a černí. Červené dostal do vedení už v prvním střídání Brian Campbell, když zužitkoval přihrávku Patricka Kanea. Poprvé se ukázalo, že tito dva si na ledě budou rozumnět. „Kane mi řekl, jak to zahrajeme,“ pověděl Campbell. „Zeptal se mě na jakou hraji stranu a já mu odpověděl, že napravo. Řekl, že radši přihrává na levou stranu, ale řekl jsem, že mi to nevadí. Šli jsme na led, poslal mi puk a ten se ode mě dostal do branky. Doufám, že tahle spolupráce budou fungovat po mnoho let.“

„Můžete vidět, co nám do obrany [Campbell] přináší,“ vrací komplimenty Kane. „Tvoří hru a je klidný s pukem. Skvěle přihrává, umí se uvolnit do dobré pozice a připravuje spoluhráčům šance. Ohromně nám pomůže.“

Netrvalo dlouho a Campbell si společně Adamem Bertim připsal přihrávku na brance Jakea Dowella. Černé sice dostal do hry Kris Versteeg, ale do konce prvního poločasu utekli červení opět na rozdíl dvou branek, když se po další asistenci Campbella trefil Mike Radja. Ve druhé půlce pak na Kaneovu branku odpověděl brzy Dave Bolland, jenže na víc už černí neměli. Skóre uzavřel v poslední minutě Petri Kontiola a červení tak vyhráli 5:2. Ke konci už bylo utkání lehce ostřejší, tvrdé zákroky si vyměnili například Akim Aliu a Niklas Hjalmarsson.

Černý tým si napravil náladu ve druhém duelu, když rozstřílel bílé 9:3. Cristobal Huet inkasoval poprvé po deseti minutách, kdy Kyle Beach proměnil trestné střílení. Po asistenci Shawna Lalondeho pak zdvojnásobil vedení černých svou první trefou v utkání Dustin Byfuglien. Do přestávky přidali oba týmy po jedné brance, nejprve snížil Duncan Keith a následně se opět prosadil Byfuglien.

Ve druhém poločase nahradil Hueta Josh Unice a přestože výrazně nechyboval, obdržel celkem 6 branek. Postupně ho překonali Maxime Tanguay, Bolland z trestného střílení a Evan Brophey. Po přihrávkách Keitha a Brenta Seabrooka pak sice snížil Burish, zanedlouho ale přidal 7. gól černých Andrew Ladd. Na 7:3 upravil Jesse Boulerice, pět minut před koncem ale zvýšili vedení černých Bolland (v utkání 2+2) a Jordan Hendry.

Druhý den si bílý tým srovnal pověst po drtivé porážce od černých a po skóre 3:2 se tentokrát v odvetě radoval on. „Včera jsem měl pocit, že bílí neměli dobrý den. Řekl jsem jim, že dnes musejí být lepší a to také byli,“ pochvaloval si trenér Denis Savard. „Hráli s lepší organizací a trochu větším nasazením. Projevilo se to.“

„Máme hodně o co hrát, všichni chceme získat místo u Blackhawks,“ komentoval to zadák Niklas Hjalmarsson. Také druhý den se nečekalo na první gól dlouho, už v první minutě rozvlnil síť černých bitkař Ben Eager. V 6. minutě se prosadil další rváč, stejně jako včera se trefil Boulerice. Ve 28. minutě pak zvýšil po přihrávce Bryana Bickella už na 3:0 Tim Brent, zanedlouho se ale poprvé prosadili také černí. Po asistencích Tanguaye a Teigana Zahna skóroval Olivier Labelle. Ve 45. ještě vsítil kontaktní branku Bolland, utkání však už skončilo výsledkem 3:2 pro bílé.

Těm se podařilo zvítězit i ve druhém střetnutí, tentokráte si výsledkem 3:1 poradili s čerevenými. Stejně jako v prvním duelu neinkasoval mladý Unice, jenž si tak zlepšil renomé po včerejších 6 brankách. Ve 14. minutě skóroval Radja, asistence Campbell a Cam Barker. Předpokládalo se, že Campbell bude v sezoně nastupovat s Brentem Sopelem, kouč Savard ale prý zvažuje, že dvojici Campbell, Barker ponechá pohromadě déle než jen na kempu. Společně by měli hrát i v prvním přípravném utkání proti Columbusu.

Radjova trefa však byla jediným úspěšným zásahem červených. Bílí brzy srovnali, po přihrávkách Jonathana Toewse a Martina Havláta skóroval krásně Igor Makarov. Ve 38. proměnil nájezd Toews a na 3:1 pak do prázdné uzavřel podruhé v zápase střelec Makarov.

Havlát a Dan Bertram nedohráli druhé utkání, oba přišli o pár zubů.

První dva dny tréninků a modelových utkání již hodně napověděli. Útok Makarov, Toews, Havlát je zatím jednoznačně nejlepší a Makarov září stejně jako na kempu nadějí. Vedle talentovaných spoluhráčů není jen doplněk, ale sám předvádí hru plnou nasazení i šikovnosti. Celý útok hraje hodně kombinačně a s pukem a dosud slyší pět jen samou chválu. Bollandova formace také hraje velice dobře, ve vynikající formě je Dustin Byfuglien, který v létě opět trochu zhubl a vylepšil kondici. „Buff vypadá skvěle,“ řekl GM Tallon. „Skutečně na zamakal [na fyzičce].“

Z ostatních útočníků na sebe upozornil dobrými výkony Ben Eager, v dobré světle se projevuje stále temperamentní Akim Aliu. Kyle Beach si postupně přivyká na větší spád a důraz a ačkoliv nehraje špatně, letos asi na místo v prvním týmu nedosáhne.

V obraně je typicky hodně vidět Duncan Keith, podle očekávání hrají dobře Brian Campbell a Brent Seabrook. Důrazně se připomíná Niklas Hjalmarsson a zlepšení je patrné na Camu Barkerovi, který sice stále nepatří mezi výjimečné bruslaře, pokračuje však v solidnějších výkonech z druhé poloviny minulé sezony, přičemž mu sedí spolupráce s Campbellem.

„Barker je větší a důraznější,“ pochvaluje si GM Tallon . „Je to vysoký hráč, který umí přihrávat,“ říká o Barkerovi Campbell. „Využívá mě a já taky často rád využívám svého partnera v obraně. Má vynikající střelu. Mluvil jsem s ostatními a vždy mi říkali, že se ve druhé půlce [sezony] zlepšil a hrál s větším sebevědomím. Chce to čas.“

„Rád bych na loňský rok navázal,“ říká Barker. „V létě jsem na sobě dost pracoval. Chtěl bych sbírat body, hodně hrát a rozdat nějaké bodyčeky; prostě být komplexním hráčem, na kterého se můžete spoléhat.“