Kemp 08: Útočníci

V útoku je pro kemp 2008 situace nejzajímavější, prosadit se do kádru může vícero hráčů, konkurence je ale také vysoká. Blackhawks nemají mnoho zkušených forvardů a tak se doufá, že někteří mladí buď vylepší/zopakují loňské výkony a zároveň, že se v kempu projeví nějaký budoucí užitečný nováček.

S výměnou Roberta Langa se výběr trenéru Denisi Savardovi ještě zúžil, vedení však doufá, že uvolněné místo zaujme Petri Kontiola. Bezmála 24letý centr přišel do zámoří loni v létě po vydařených sezonách v Tappaře Tampere, většinu roku ale odehrál na farmě, kde nasbíral 68 bodů v 66 utkáních. Na 12 střetnutí si vyzkoušel NHL, připsal si 5 přihrávek. V Chicagu však častěji hrál na nezvyklé pozici na křídle, k tomu by už letos nemělo dojít. Blackhawks byli spokojeni s jeho výkony, přesto očekávali, že bude ještě výrazně lepší, pokud zesílí a zapracuje na fyzičce. Naplněnější kalendář a větší porce utkání prý Kontiolovi dělaly problémy, rodák ze Seinajoki ale prý strávil celé léto trénováním v zámoří a společně s Dustinem Byfuglienem by měli na kempu prokázat, že jsou v daleko lepší kondici než loni.

Kontiola bude na kempu hrát v útoku s Patrickem Kanem a Patrickem Sharpem. Dvojice kvalitních útočníků mu jistě pomůže a pokud budou chtít Hawks rozdělit sílu na více útoků (a tím pádem umístit Kanea a Jonathana Toewse každého do jiné formace), mohla by toto být jedna z elitních chicagských lajn. Háček je v tom, že Blackhawks nemají záložní plán, pokud by se Kontiolovi nedařilo podle předpokladů a museli by tak asi hledat náhradní řešení trejdem.

V jednom útoku se pak na kempu sejdou Toews s Martinem Havlátem a Igorem Makarovem. Jedenadvacetiletý ruský útočník už letos stihl odehrát 3 utkání za SKA v nové KHL, St. Petersburg ale po dobu kempu Blackhawks opustil. Na kempu nadějí oslnil a čekají se tak od něho velké věci. V jedné formaci s Toewsem a Havlátem má velkou šanci opět zaujmout, pokud ale bude chtít získat místo v NHL, bude muset hrát skutečně dobře. S takovými spoluhráči nemůže hrát jen solidně a není prostor na slova o potenciálu a naději do budoucna. Pokud se Makarov nechytí, zřejmě zamíří zpět do Ruska a o místo se bude ucházet opět za rok.

Místo jednoho levého křídla je jinak plně otevřené a adeptů je mnoho. „Potřebujeme levé křídlo k nim (Toews a Kane) a očividně teď na centru potřebujeme, aby jeden si z mladíků řekl o místo,“ prohlásil GM Dale Tallon. „Myslíme si, že to může být Kontiola. Na levé straně to mohou být Brouwer, Skille, Aliu, Versteeg nebo i Beach.“

Předpokládejme tedy, že v top 6 mají Blackhawks Toewse, Kanea, Havláta a Sharpa. Přestože Sharp může hrát i na centru, vhodnější bude, pokud bude nastupovat na levém křídle. V tom případě Chicago potřebuje centra (Kontiola) a jedno levé křídlo (viz hráči jmenovaní Tallonem + Makarov). V přípravných zápasech dostanou příležitost mladíci a vzhledem k tomu lze očekávat, že se budou hráči v útocích různě točit. „Jsem si jistý, že uvidíme nejrůznější možné kombinace,“ řekl Kane. Pokud žádná z nadějí nezaujme, budou Hawks shánět hráče odjinud. „V podstatě tak k tomu chceme přistupovat,“ vyjádřil se Tallon. „Jednoznačně potřebujeme dva hráče a já doufám, že už je máme, že to jsou naši mladíci, protože nic by nám neudělalo větší radost než mít skupinu vlastních hokejistů, které jsme draftovali a vytrénovali a kteří nás poté dotáhnou tam, kde chceme být. Chci vidět, jak se vyrovnáme zbytku Západní konference a jestli skutečně potřebujeme více zkušenosti nebo ne. Nemůžu se dočkat, až uvidím, jak se naše naděje poperou s příležitostí získat místo v kádru.“

Jmenovaní hráči, kteří mají největší šance udržet se v Chicagu, přicházejí do začátku každý s trochu odlišnými vyhlídkami. Troy Brouwer loni trochu zvolnil, v 75 utkáních nasbíral 54 bodů za 35 branek a 19 přihrávek. Oproti své nováčkovské sezoně sice nasbíral méně bodů, zdvojnásobil však počet trestných minut na 154. Opět odehrál pár utkání za Hawks a připsal si prví bod za přihrávku. Třiadvacetiletý forvard je typově přesně takovým hráčem, které Blackhawks potřebují. Důrazný kanonýr na levé křídlo Chicagu chybí, Brouwer se však potýkal s tím, že na vyšší úroveň nestačí jeho bruslařské dovednosti. V minulém roce na tomto hendikepu údajně hodně zapracoval a pokud to prokáže v kempu, má velkou šanci si v týmu vybojovat pozici.

Jedenadvacetiletý Jack Skille je komplexním hráčem, jehož největší předností je rychlost a hra kolem mantinelů. Loni mezi profesionály debutoval, 16 utkání (3+2) odehrál v NHL, zbytek na farmě. Přestože v AHL rozhodně nezářil, vedení pozorovalo zlepšení a v kempu očekávají, že se Skille posune na další úroveň a v NHL bude moci hrát důležitější roli. Oproti ostatním mu ale lehce přitěžuje fakt, že jeho ideální post je na pravém křídle. Přesto bude na kempu z útočníků možná pod největším tlakem, jakkoli na řadu dalších jsou fanoušci a média také velice zvědavi. V článku na NHL.com Skilleho řadí mezi hokejisty, kteří letos pravděpodobně prožijí dobrou nováčkovskou sezonu.

Devatenáctiletého Akima Aliu provází pověst raubíře, na kemp nadějí se ale ukázal ve velice dobrém světle a snažil se mýty kolem své osoby rozptýlit. Blackhawks zaujal natolik, že s ním podepsali smlouvu a očekávají, že se ostrý forvard, schopný hrát na všech možných postech, popere o místo v sestavě. Přestože společně s Makarovem na kempu nadějí působili dojmem, že hrají poněkud jinou soutěž, lze předpokládat, že v konkurenci hráčů, kteří již mají za sebou něco odehráno v AHL a debuty v NHL ještě neuspěje a zamíří zpátky mezi juniory. S podepsanou smlouvu je však možné, že pokud bude hrát na kempu dobře, nechají si ho Blackhawks v hlavním týmu na prvních 10 utkání, aby okusil NHL, a až poté ho odešlou zpět do Londonu.

V podobné situaci je ještě o rok mladší Kyle Beach. Letošní první volba Blackhawks na draftu má také pověst zlobivého hokejisty, na kterou Chicago nedalo. Stejně jako Aliu, také Beach však dostane dostatek prostoru se ukázat a bojovat o místo v kádru. I v jeho případě ale zřejmě půjde jen o okusení atmosféry, získání přehledu o tom, jak moc na sobě bude muset zapracovat, co zlepšit a kde se již profesionálům vyrovná. Během kempu pak asi zamíří zpět do juniorské WHL, kde už jeho Everett zahájil sezonu porážkou v prodloužení s Kamloops.

„Myslím, že jsem určitě [na NHL] připravený,“ řekl Beach everettskému Heraldu. „Mám velkou postavou a pokusím se to na ledě dokázat. Řekl bych, že moje hra je na úrovni, jaká je potřeba. Vždycky to může být lepší, to je jasné, ale doufám, že se mi podaří získat místo. Cítím se dobře. Raději bych byl v trochu lepší formě, pokud se týká síly a posilovny, ale mám pocit, že mám dobrou herní formu a to by mi mělo pomoct. Skutečně nevím, co se stane. Jdu tam s otevřenou hlavou, budu tvrdě makat a uvidíme, co jak to dopadne.“

Mezi sebevědomými konkurenty na post v NHL se trochu ztrácí Kris Versteeg, ačkoliv dvaadvacetiletý forvard má nyní největší šance, že v Chicagu zůstane. Na rozdíl od ostatních by mohl obsadit i méně viditelné místo a případně hrát třeba ve 4. útoku. V loňské sezoně debutoval v NHL, nasbíral 4 body (2+2) ve 13 utkáních a rozhodně se neztratil. Na farmě patřil stejně jako loni mezi nejnebezpečnější hráče a vytrvale prokazuje, že přes nevelkou postavou se umí prosadit. Jeho užitečnost je neocenitelná a místo v kádru by se pro něho mělo najít.

Třetí útok chtěl mít trenér Savard na kempu pohromadě a tak zřejmě počítá s lajnou Andrew Ladd, Dave Bolland, Dustin Byfuglien. Lze však předpokládat, že pokud mladíci nezazáří a GM Tallon nepřivede nějaké extra kvalitní náhrady na uvolněná místa, mohou se Ladd nebo Byfuglien posunout na levé křídlo k Toewsovi/Kaneovi a Bolland případně na centra druhé formace. V tuto chvíli by však utvořit třetí formaci.

Ve čtvrtém útoku se zřejmě, stejně jako často v minulé sezoně, sejdou Ben Eager, Adam Burish a Craig Adams. Pravděpodobně Blackhawks podepíší smlouvu s Kevynem Adamsem, který může do čtvrté formace dostřídávat (a Burish by se pak posunul na křídlo, kde jsou jeho výkony zpravidla lepší). Pokud se Hawks rozhodnou (díky platovému stropu) mít pouze jednoho náhradního útočníka, je tímto soupiska v podstatě uzavřená. V opačném případě je jedno místo volné např. pro Brouwera či Versteega anebo některé méně talentované hráče, kteří se však se svými defenzivními dovednostmi ve čtvrté lajně neztratí (Fraser, Dowell, Bickell).

V útoku se tak můžeme těšit na jistě kvalitní výkony mladíků, kteří se budou snažit získat místo na levém křídle první či druhé formace, a ve druhém sledu bude pak zajímavé sledovat jestli se podle očekávání prosadí Kontiola anebo zda-li se budou muset Blackhawks poohlédnout po dalším centrovi jinde.