Michal Rozsíval na ledě při úvodní brance turnaje, kterou ve výhodě vstřelil Erik Karlsson
Michal Rozsíval na ledě při úvodní brance turnaje, kterou ve výhodě vstřelil Erik Karlsson

Česko zahájilo prohrou 4:2 se Švédskem

Česká reprezentace nezačala v Soči vůbec dobře, Švédsko bylo aktivnější a brzy vedlo už 4:0. Od poloviny zápasu polevilo, Češi naopak zlepšili hru a ve třetí třetině měli dost slibných příležitostí na to, aby vstřelil kontaktní gól na 4:3. To se jim nakonec nepodařilo a z výhry tak zaslouženě radují Švédové. Hráči Blackhawks se do statistik výrazněji nezapsali, Marcus Krüger obdržel menší trest, Michal Rozsíval pak nasbíral dva záporné body do statistiky +/-.

Michal Rozsíval odehrál 19:16 a byl třetí nejvytěžovanějším obráncem českého týmu. Přestože si připsal -2, odehrál vcelku slušný zápas. Dvakrát vystřelil na Henrika Lundqvista, svou velkou šanci na začátku zápasu, kdy se dostal na hrot útoku, nicméně nevyužil. Do utkání nastoupil ve dvojici s Tomášem Kaberlem a jako jediný obránce ve druhé přesilovkové pětce, které se však vůbec nedařilo.

Johnny Oduya a Niklas Hjalmarsson na ledě při gólu Marka Židlického na 4:1
Johnny Oduya a Niklas Hjalmarsson na ledě při gólu Marka Židlického na 4:1

Chicagští zástupci na druhé straně byli celkem vidět. Marcus Krüger vyhrál 5 ze 7 vhazování a splnil si svoje úkoly při hře v oslabení, i když z jedné jeho větší chyby mohli Češi profitovat. Na poslední chvíli s faulem znemožnil v dobré pozici zakončení Jaromíru Jágrovi a ve 44. minutě poslal český tým do přesilovky. Niklas Hjalmarsson několikrát prokázal, že pod tlakem dokáže udržet chladnou hlavu a chytře rozehrával. Jak Hjalmarsson, tak Johnny Oduya jednou vystřelil na českou branku. Jen o pár vteřin byla tato dvojice nejméně na ledě ze všech švédských obránců, Tre Kronor se ale podařilo zátěž rozdělit mezi šestici zadáků rovnoměrně.

„Člověk se více nabruslí než na úzkém hřišti. Takže nejdůležitější podle mě bude nebýt zbytečně agresivní a zbrklý a spíše si hlídat tu svou pozici. Aby člověk byl mezi bránou a pukem, a nedostal se někam mimo k mantinelu a nenechal ten celý střed otevřený,“ říkal před zápasem Rozsíval. „Člověk má zažité určité tendence, protože už dlouho hraju v NHL. Tam je všechno agresivní. I tady to tak může být, ale jsou určité situace, když člověk musí být opatrnější. Je třeba hrát chytřeji.“