Kane a centr?

Překvapivým rozhodnutím se trenér Denis Savard snaží vyřešit problém centra 2. řady Blackhawks. Dle jeho představ by totiž tuto pozici mohl zaujmout Patrick Kane. Dalším řešením je možná výměna, kterou by Blackhawks získali zkušeného centra. Brání ji ovšem málo prostoru pod platovým stropem.

O elitním centrovi Blackhawks nemá nikdo pochyb, bude jím Jonathan Toews, který v dnešním utkání proti Minnesotě nastoupí poprvé s kapitánským céčkem na dresu. Na pozici o pozici 2. centra se po výměně Roberta Langa měli utkat Petri Kontiola a David Bolland, ale zdá se, že trenér Savard není s jejich výkon natolik spokojen, aby jim pozici přenechal a proto se rozhodl vyzkoušet, jak si na tomto postu poradí Kane.

Kane v uplynulém ročníku hrál výhradně na pravém křídle a stejně tak i v OHL v Londonu, ale ještě před 3 lety byl čistokrevný centr. Proto pro něj nebude tato role novinkou. Na pozici 2. centra se počítalo v případě nouze i s Patrickem Sharpem, ale trenér Savard prohlásil, že Sharp zůstane na křídle, neboť je mnohem lepší střelec než tvůrce hry.

V dnešním utkání tak na pozici 2. centra nastoupí Kane a jistě se na centru předvede i v některém z dalších utkání. Blackhawks se pak rozhodnou, zda se vrátí zpět na křídlo a nebo bude hrát ve středu útoku. Na křídla dostane Sharpa a Jacka Skilleho.

V 1. útoku nastoupí Toews s křídli Andrew Laddem a Troyem Brouwerem. Právě Brouwer by mohl těžit z toho, že Blackhawks přesunou Kanea na centra, neboť by tak získal místo v jedno z 1. 3 útoků. Trenér Savard je s Brouwerem spokojený neboť přes léto velmi zapracoval na svém bruslení a proti Columbusu odvedl velmi dobrý výkon, který završil vítězným gólem.

Ve 3. útoku se vedle Jacka Dowella představí mladíci Kyle Beach a Akim Aliu. Beach i Aliu se v dresu Blackhawks představí poprvé a Blackhawks od nich očekávají, že jejich pobyt na ledě bude soupeře pořádně bolet. Aliu ovšem místo v hlavním týmu nemá, podle Savard si prvně musí zvyknout na vyšší tempo. Beach také s největší pravděpodobností po kempu zamíří zpět do juniorů.

Ve 4 řadě se pak představí na centru Adam Burish s křídly Benem Eagerem a Craigem Adamsem.

V obraně se podruhé představí dvojice Cam Barker a Brian Campbell, kteří tentokrát vytvoří elitní obranu. V dalších dvojicích budou Nicklas Hjalmarsson a Brent Sopel a Jordan Hendry a na zkoušku pozvaný Keith Carney.

V brance se porvé představí Cristobal Huet, kterému bude krýt záda Antti Niemi. Nikolai Khabibulin bude chytat další zápas proti Dallasu.

Z hráčů, kteří již opustili přípravný kemp Blackhawks vedení týmu zaujal především Shawn Lalonde. "Je to skvělá naděje, opravdu nás zaujal a také proto dostal prostor v přípravném utkání," řekl Savard. "Myslíme, že měl opravdu skvělý kemp a má skvělé schopnosti. Vrací se zpět do juniorů, kde bude mít skvělý rok. To, že odehrál přípravné utkání NHL mu velmi přidá na sebedůvěře mezi juniory."

A pokud se týká naznačeného trejdu, objevili se spekulace, že se Blackhawks zajímají o centra Mikaela Nylandera, který u Blackhawks již v minulosti působil. Problémem je ovšem jeho plat, který je ještě větší než Langův (4,85 milionu dolarů). Proto by před jeho příchodem musel předcházet odchod Nikolaie Khabubilina, případně obránce Cama Barkera, kterému se do platového stropu i s bonusy započítává 2,83 milionu.