Jak bude vypadat konečná soupiska?

Přípravná utkání jsou za námi a Blackhawks by se dnes měli rozloučit s posledními hráči, kteří se neprobojují do týmu. Zůstanou všichni z trojice Brouwer, Skille, Versteeg? Udrží se v kádru Hjalmarsson? A získají K. Adams a Carney smlouvu?

Odpovědi na tyto otázky budeme znát již brzy. Zásadní překážkou pro vynesení ortelů je plat Nikolaie Khabibulina. Pokud se GM Dalu Tallonovi nepodaří drahého brankáře zbavit (buď výměnou, re-entry waivers nebo odchodem do KHL), rozhodnou o místech v sestavě také finance. Podobně omezený byl ve svém výběru GM Anaheimu Brian Burke, když musel na farmu odeslat mladého útočníka Bobbyho Ryana, přestože měl velice vydařený kemp. V případě Blackhawks by na podobnou situaci mohl doplatit třeba Jack Skille.

„Je to těžký den,“ řekl trenér Denis Savard deníku Chicago Tribune. „Je to nejhorší část mé práce, ale tak to prostě chodí.“

Jako první se po utkání s Coloradem s týmem rozloučil letos draftovaný Kyle Beach, který se vrací do juniorské WHL. Útočník Everettu v přípravě nezklamal, oproti kempu nadějí byl plně zdravotně v pořádku a ukázal se tak v dobrém světle. V 5 utkáních nasbíral 1 přihrávku a 14 trestných minut. „Hrál jsem nejlépe, jak to šlo,“ řekl Beach. „Pomohlo mi to v kariéře dopředu, teď vím, jaké to je na nejvyšší úrovni a na čem tak musím zapracovat.“

Gólmanská situace je zřejmě jasná. GM Tallon už podle očekávání obrátil a s Khabibulinem nepočítá. Vedení brankáři údajně oznámilo ať si hledá nové angažmá a část zodpovědnosti za řešení situace tak přeneslo na něj. Spekulace o odchodu do Minsku v KHL jsou nepotvrzené, v NHL by snad mohli mít zájem Los Angeles, kteří se potřebují dostat na platové minimum, Ottawa. Senators v úvodním duelu sezony moc nepodržel Martin Gerber, v noci se však zaskvěl Alex Auld. Přesto bývalý GM Islanders Mike Milbury během víkendu opakovaně vyzýval, aby se Sens pokusili Khabibulina získat a tím vylepšili své šance na úspěch.

Khabibulin údajně není v zásadě proti chytání na farmě v Rockfordu, těžko však věřit, že se rok před vypršením smlouvy spokojí s rolí v AHL. GM Tallon sice vyhlásil, že když Khabibulin nenajde místo jinde, bude chytat za Hawks, taková možnost je ale málo pravděpodobná. Pozii jedničky dostala nová posila Cristobal Huet, ačkoliv v přípravě zrovna nezářil. Naopak velice dobře se vedle dalšímu novému hráči, Antti Niemimu. Vysoko hodnocený finský gólman se blýskl hlavně v utkání v Dallasu a jen těžko předpokládat, že nezíská místo náhradníka za Huetem. Na mladého Coreyho Crawforda tak zřejmě opět zbyde místo v AHL, kde by mu měl krýt záda nováček Joe Fallon.

Trenér Savard řekl, že počítá s plnou soupiskou 23 hráčů, ačkoliv se během léta spekulovalo, že z finančních důvodů se Hawks spokojí jen s 22 nebo dokonce 21 hokejisty. Předpokládejme, že platí nejnovější Savardovo vyjádření. V takovém případě bude mít Chicago na soupisce buď 7 obránců a 14 útočníků nebo 8 obránců a 13 forvardů.

V obraně neztratil místo nikdo z „jistých“ hráčů, vedle Briana Campbella, Brenta Seabrooka, Duncana Keitha a Brenta Sopela (pokud nebude vyměněn) jsou tak 4 místa. Cam Barker nehrál špatně a zřejmě se s ním počítá do dvojice ke Campbellovi. Ze zbývajících adeptů vypadl Doug Janik, kterého si z listiny volných hráčů stáhl Dallas, a na 2 či 3 místa tak zbývá pětice hráčů. Na zkoušku pozvaný veterán Keith Carney vyloženě nezaujal, v konkurenci pro něj asi nebude místo (i když by mohl dostat nízký plat a tím by byl pro Blackhawks zajímavý). Matt Walker má jednocestnou smlouvu a jeho síla se bude hodit, pokud v sestavě nebude Matt Eager. Je proto ideální jako 7 či 8 bek a v kádru pravděpodobně zůstaně.

O jedno zbývající místo v Top 6 svedli velký souboj Niklas Hjalmarsson, Jordan Hendry a Aaron Johnson. Posledně jmenovaný měl nejhorší výchozí pozici, v Columbusu ani Islanders díru do světa neudělal. V kempu Hawks na sebe ale upoznornil důraznou obranou a výtečným podporováním útoků. Zřejmě to stačit nebude, ale bude moc zajímavé, pokud se díky zraněním nebo odchodům dostane v průběhu sezony do sestavy. Hjalmarssona Hawks tradičně chválí a Hendry se opět okázal jako spolehlivý bek, užitečný v oslabení. Pro letošní sezonu mají oba dvoucestnou smlouvu, což by mohlo usnadnit jejich odeslání na farmu. Navíc je otázkou kolik prostoru by dostali na ledě v Chicagu, zatímco v Rockfordu by oba mohli hrát kolem 25 minut na zápas. Výsledek souboje těchto tří o 1 či 2 místa je každopádně velice těžké odhadnout.

V útoku je zásadní otázka: kolik je vlastně míst k dispozici? A přivede GM Tallon někoho na střed 2. formace? Předpokládejme, že zatím nikoliv a základ druhé lajny utvoří Patrick Sharp a Patrick Kane. V prvním útoku pak budou hrát Jonathan Toews a Martin Havlát. Na středu třetí pětky se ukáže Dave Bolland a na levou stranu mají místa jistá Dustin Byfuglien a Andrew Ladd. V top 9 jsou tak dvě volná místa na křídlech.

Pokud bychom měli usuzovat ze soupisek pro jednotlivá utkání, na tato dvě místa jsou tři adepti: Jack Skille, Kris Versteeg a Troy Brouwer. Všichni měli velmi dobrý kemp a pokud by se našlo místo pro každé z nich, nebylo by to na škodu. Versteegovi prospělo nasazování vedle Toewse a Havláta a pokud dokáže dlouhodobě udržet produktivitu (3+3 v 6 utkáních), má před sebou životní sezonu. „Přišel jsem sem s tím, že pokud budu hrát s dostatečným nasazením a využiju své schopnosti, možná budu mít dobrou šanci, abych získal místo,“ vyjádřil se Versteeg. „Pokud se tak nestane, půjdu zpátky do Rockfordu a budu se snažit na sobě pracovat, abych mohl být povolaný zpět a být tady týmu užitečný.“

Po vynikajícím kempu lze jen těžko čekat, že se Versteeg nedostane do sestavy, vyloučeno to však není. Ve velice dobré formě se totiž přestavil také Jack Skille a ačkoliv zaznamenal jen 2 body (1+1), prokázal své největší přednosti, rychlost a hru na mantinelu. Mohl by začít ve třetí pětce a postupně snad být týmu stále platnější. Brouwer je proti Skillemu ostřílenější a má za sebou řadu úspěchu z AHL. Letos opět ukázal zlepšené bruslení a jeho střelba je prostě famózní. Zdá se, že letos by to už mohlo vyjít, Versteeg i Skille ale měli lepší kemp. Přesto, najde se pro Brouwera místo ve 4. pětce s tím, že půjde na přesilovky, a pokud se mu bude dařit, dostane více prostoru na ledě?

Čtvrtý útok se ale zdá být od začátku postavený a určený. Ben Eager měl moc dobrý kemp a týmu bude svým důrazem platný. Jen mu snad bude sloužit zdraví. Adam Burish by měl mít místo v sestavě jisté a na pravém křídle pak ve 4. lajně bude působit asi Craig Adams.

Zmínili jsme zatím 13 útočníků, tzn. že je volné maximálně jedno další místo. Pokud Hawks vstoupí do nového ročníku s 8 obránci, nezbývá už ani to. Na soupisce jsou nyní ještě Colin Fraser (pro toho asi místo nebude, podle statistik ale vydařený kemp) a Joakim Lindström (nový hráč, měl by začít na farmě, potenciál má ale dobrý). Kevyn Adams nemá smlouvu, zdálo se, že s ním Hawks přesto počítali. V přípravě ovšem dostal minimum prostoru a i když by jeho vůdčí schopnosti byly týmu prospěšné, jeho roli plně zastane mladší Fraser. Posledním hráčem na kempu je Akim Aliu. Mladý útočník má smlouvu v kapse a Chicago by si ho tak mohlo podržet 10 utkání v hlavním týmu. Tomu nasvědčuje fakt, že odeslání Beache mezi juniory již oznámili, zatímco Aliu je stále v sestavě. Je možné, že Hawks ho nechají na začátek sezony přičichnout k NHL a po 10 zápasech ho v týmu nahradí buď Fraser nebo Lindström (cca 10 utkání na farmě by mělo ukázat, jestli zopakuje loňskou skvělou produktivitu), případně Pascal Pelletier, Petri Kontiola nebo některý z obránců. I toto je jeden z možných scénářů.

Několik otázek a zatím žádné odpovědi.

Předpokládaná soupiska pro zahájení sezony:

Versteeg, Toews, Havlát
Byfuglien, Sharp, Kane
Ladd, Bolland, Skille
Eager, Burish, C. Adams
Brouwer
Keith, Seabrook
Campbell, Barker
Sopel, Hendry
Walker
Huet, Niemi
Předpokládaná odeslání na farmu do Rockfordu:
Fraser, Lindström
Hjalmarsson, Johnson
Crawford
Předpokládaný návrat do juniorů:
Aliu (London, OHL)