Brandon Bollig v utkání proti Islanders
Brandon Bollig v utkání proti Islanders

Brandon Bollig podepsal novou smlouvu na 3 roky

Blackhawks dnes v tiskové zprávě oznámili, že se dohodli na nové tříleté smlouvě s útočníkem Brandonem Bolligem. Finanční okolnosti nebyly zveřejněny, podle Pierra LeBruna z ESPN si ale vydělá v průměru 1,25 milionu dolarů. Sedmadvacetiletý Bollig hraje v Chicagu třetím rokem, letošní sezona je ale jeho nejúspěšnější. Odehrál všech 62 zápasů, ve kterých nasbíral 12 bodů (6+6), +2 a 69 trestných minut. Se 138 střety je těsně nejlepším z týmu, jen o pár hitů za ním jsou Andrew Shaw a Brent Seabrook.

„Jsme velice hrdí na to, že jsme mohli sledovat, jak se Brandon v našem klubu zlepšuje a že je teď v každém utkání výraznou postavou v naší sestavě,“ uvedl GM Stan Bowman. „Máme radost, že se nám podařilo dospět k dohodě a že u nás zůstane i do budoucna. Těšíme se na to, jak se bude u Blackhawks dál zlepšovat.“

Na jaře 2010 posílil Bollig ze St. Lawrence University farmu v Rockfordu, kde do konce sezony stihl 3 zápasy a následně podepsal nováčkovský kontrakt s Chicagem. Během dalšího ročníku vstřelil 4 branky v 55 utkání za IceHogs a v sezoně 2011/2012 pak debutoval v NHL. Stálé místo v soutěži ale získal až v letošním roce. Loni se podílel na zisku Stanley Cupu, když v úspěšném playoff odehrál 5 utkání. Aktuální kontrakt, podle kterého si vydělává 575 tisíc dolarů ročně, mu vyprší letos na jaře a rodák z předměstí St. Louis se měl stát nechráněným volným hráčem.

Brandon Bollig v souboji s Hampusem Lindhölmem z Anaheimu
Brandon Bollig v souboji s Hampusem Lindhölmem z Anaheimu

Bollig se v letošní sezoně proměnil z pouhého bitkaře v hokejistu, který zodpovědně plní svou roli v jedné z nejlepších čtvrtých formací v soutěži. Společně s Benem Smithem a stříbrným medailistou z her v Soči Marcusem Krügerem vytvořil útok, na který se může trenér Joel Quenneville spolehnout. Zatímco v předchozích 43 zápasech základní části nebodoval, letos má na kontě už 12 kanadských bodů a 6 branek je jistě více, než se od něho očekávalo. Na ledě není slabinou, naopak prokazuje, že je přínosem ve více ohledech. Hokejistů s jeho dovednostmi v této kvalitě není tolik, přesto je třeba se ptát, zda-li není plat 1,25 milionů za sezonu příliš vysoký. Názory fanoušků v zámoří zatím krátce po podpisu nové smlouvy míří spíše tímto směrem, to však nic nemění na tom, že je Bollig užitečným hráčem, který si vybojoval pevné místo v sestavě.

Podle serveru capgeek.com mají Blackhawks nyní pro příští sezonu pod smlouvu 17 hráčů s celkovými výdaji málo přes 65 milionu dolarů. Pro zbývajících 5 až 6 míst jim tedy zbývá pod platovým stropem 6 milionů.

  • Brandon Bollig

    Bollig USA

    37 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Marcus Krüger

    Krüger SWE

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Brent Seabrook

    Seabrook CAN

    38 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Andrew Shaw

    Shaw CAN

    32 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Ben Smith

    Smith USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: