Trenér Savard skončil, nahradí ho Quenneville

Blackhawks dnes oznámili, že kouč Denis Savard u týmu po 4 utkáních končí. Tým po něm převezme Joel Quenneville, bývalý trenér Colorada, který v létě přišel do klubu jako skaut na částečný úvazek.

O vratké Savardově pozici se spekulovalo delší dobu. Jeho zkušenosti v roli hlavního trenéra byly mizivé a předváděná hra mnohdy rozháraná a neuspořádaná. Po špatném startu do sezony bylo otázkou, zda-li se Hawks rozhodnou reagovat rychle nebo jestli po létě plném marketingových úspěchů budou trpělivější.

Stejně jako Savard, i na GM Dale Tallon nemá pozici jistou. Oběma končila po letošní sezoně smlouva, a tým musí získat místo v playoff. Jak Savard, tak Tallon byli pod tlakem, který navíc umocnily 3 porážky na úvod sezony. Dnes v noci sice tým po dobrém výkonu porazil Phoenix, přesto se Savard s týmem loučí.

„Jsem zklamaný, ale tak to chodí,“ říkal dnes Savard. „Vědel jsem, že letos se nám musí dařit. V létě jsme o tom hodně mluvili a já si to uvědomoval. Očividně si mysleli, že musí udělat změnu, s tím nic nenadělám. Jsem přesvědčen, že jsem odváděl dobrou práci, které jsem plně oddaný. Slíbili získat Stanley Cup a zřejmě si tak nemyslí, že jsem jejich člověk. Loni jsem myslím s mladými odvedl skvělou práci. Letos jsme začali ztuha, ale zlepšovali jsme se.“

Savard, hráčská legenda Blackhawks, však tým neopouští se špatnou bilancí, pod jeho vedením zaznamenal tým 65 výher, 66 porážek a 16 porážek v prodloužení či na nájezdy.

Nový hlavní trenér Joel Quenneville se s Coloradem loučil se smíšenými výsledky. Tým sice hrál solidně a hlavně koncepčně v obraně, Quenneville byl ale kritizován, že dával málo prostoru mladým. Tomu se však v Chicagu nevyhne a uvidíme, zda-li bude mít podobné úspěchy jako Ken Hitchcock v sousedním Columbusu, který nadějný tým přebíral se stejnou pověstí.

„Dnešek byl pro klub i mě osobně velice obtížný,“ řekl GM Dale Tallon. „Denis bude navždy součástí tohoto klubu. Učinili jsme těžké rozhodnutí, které však považujeme za správné, přičemž pokračujeme ve zhodnocování vlastního týmu, tak abychom dosáhli úspěchů a vytvořili zde vítězné mužstvo.“

Quenneville podle Tallona týmu přináší zkušenost a kladnou bilanci výher (438-283-118), která se prý na týmu okamžitě a dlouhodobě projeví.