Trevor Van Riemsdyk
Trevor Van Riemsdyk

Chicago podepsalo smlouvu s Trevorem Van Riemsdykem

Blackhawks se v pondělí dohodli na dvouleté smlouvě s 22letým obráncem Trevorem Van Riemsdykem, který ukončil své působení na Universitě v New Hampshire. Mladší bratr útočníka Maple Leafs Jamese Van Riemsdyka letos nasbíral 23 bodů (4+19) v 26 zápasech, sezonu mu v lednu ukončila zlomenina kotníku. Loni byl vybrán do All-Stars týmu východní části NCAA a universitu opouští po třech letech (75 bodů ve 102 utkáních). Smlouva s Blackhawks mu začne platit od příští sezony, Van Riemsdyk by ale měl být brzy zdravý a není tak vyloučené, že si tak ještě na zkušební kontrakt zahraje v Rockfordu. Doplněno: Van Riemsdyk podepsal AHL smlouvu s IceHogs a sezonu dohraje v Rockfordu.

Nejstarší z trojice bratrů, James, byl draftován jako druhý celkově v roce 2007, tedy hned za Patrickem Kanem, a Blackhawks jej jistě také dlouho pozorovali. I v pozdější době se spekulovalo o tom, že amerického reprezenta je v Chicagu zájem. O dva roky mladší Trevor nikdy draftován nebyl, v EJHL ale během dvou let pomohl New Hampshire Jr. Monarchs ke dvěma titulům a na Universitě New Hampshire se vypracoval mezi jednoho z nejlepších obránců NCAA. Zlomený kotník mu možná trochu omezit výběr mezi zájemci z NHL, nakonec se ale dohodl s Chicagem. Nejmladší z bratrů, Brendan, bude na draftu letos. V půlsezónním hodnocení CSS sice vůbec nefiguruje, už během letošního ročníku se ale sešel se zástupci Toronta a shodou okolností i Chicaga a má tak slibnou šanci, že si na něj někdo v červnu ukáže.

Trevor Van Riemsdyk je typický ofenzivní obránce a tvůrce hry. Mezi profesionály si sice asi bude muset nějakou dobu zvykat, má ale urostlou postavu, výborně bruslí a mohl by ještě zesílit (188 cm a 84 kg). Výrazným příslibem je fakt, že na sobě po dobu svého působení na universitě hodně zapracovat a jeho pokroky jsou znatelné. Ve své první sezoně byl vybrán do All-Stars týmu nováčků Hockey East, loni pak už do tradičního All-Stars týmu jak Hockey East, tak celé východní části NCAA. Celkem za New Hampshire odehrál 102 utkání, ve kterých vstřelil 16 branek a na 59 přihrál. Vyloučen byl na 42 minut.

Za Blackhawks dosud v NHL nastoupili tři hráči, kteří prošli Universitou New Hampshire, shodou okolností všichni na přelomu milénia: obránci Kevin Dean a Bryan Muir a křídelník Eric Nickulas. Chicago draftovalo celkem 6 dalších hokejistů z UNH (naposledy Joe Charlebois v roce 2005 a Peter Leblanc o rok později), do NHL se ale žádný neprosadil.

  • Trevor Van Riemsdyk

    Van Riemsdyk USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu: