Brad Richards
Brad Richards

Brad Richards uzavřel roční smlouvu s Blackhawks

Blackhawks se domluvili na roční smlouvě s platem 2 miliony dolarů s Bradem Richardsem, zkušeným útočníkem, kterého New York Rangers vykoupili ze smlouvy. 34letý Richards v minulé sezoně podeváté pokořil hranici 20 vstřelených branek, celkem si připsal 51 bodů (20+31), -8 a 18 trestných mnut. V playoff přispěl Rangers k postupu do finále 12 body (5+7) v 25 zápasech. V New Yorku podepsal v létě 2011 devítiletý kontrakt s průměrným platem 6,67 milionu dolarů, v příští sezoně tak dostane od Rangers 3 miliony. Richards odehrál v NHL téměř tisícovku utkání za Tampu, Dallas a Rangers a v roce 2004 získal s Lightning Stanley Cup, Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče playoff a s kanadskou reprezentací zlato ze Světového poháru. Doplněno: Vyjádření hráče a GM Bowmana

„Je to pro mne a mou rodinu velký den. Chicago je skvělé sportovní město,“ pověděl Richards na tiskové konferenci. „Když jsme spolu začali jednat a já začal o tomhle týmu přemýšlet, dostal jsem pocit, že je to vynikající příležitost. Mají skvělé mužstvo, které umí vyhrávat. Nemůže se dočkat, až půjdeme poprvé zase na led a všichni si to užijeme. Pokud bych hrál v prvním nebo druhém útoku, tak vedle sebe budu mít jednoho vynikající hráče – teda vlastně rovnou dva! Myslím, že jim dokáži pomoct, stejně tak jako oni mně. Proto to považuji za ideální situaci.“

Brad Richards v souboji s Nickem Leddym
Brad Richards v souboji s Nickem Leddym

„Je to pro nás významný moment, získat hráče takové úrovně. Jsem si jistý, že odmítl nabídky na delší kontrakt nebo s vyšším platem. To jasně dokazuje, jak moc chce Brad vyhrávat. A nelze ani přehlédnout jeho přínos v ostatních směrech,“ říká GM Stan Bowman a chválí Richardse pro jeho pracovitost a vůdčí schopnosti. „Nějak to dopadne. Máme představu o tom, co a jak bychom chtěli udělat. Určitě si s tím poradíme,“ dodává Bowman k platovému stropu, jehož horní hranu nyní Blackhawks přešlápli přibližně o 2 miliony.

K prvnímu kontaktu mezi oběma stranami došlo během prvního dne draftu, kdy se GM Bowman spojil se zástupci dnes již bývalého hráče Rangers. Richards včera hovořil s Bowmanem a trenérem Joelem Quennevillem, z možného přestupu do Chicagama měl pak prý ještě lepší pocit a větší motivaci, jak dojít k dohodě. „Pokud jsem měl jít do Chicaga, muselo to být jedině takhle,“ dodal Richards k tomu, že podepsal pouze jednoletý kontrakt.

Richardse draftovala ve 3. kole v roce 1998 Tampa Bay a v klubu pak působil sedm sezon než byl v roce 2008 vyměněn do Dallasu. Ve svém posledním roce v juniorské soutěži QMJHL nasbíral za Rimouski 186 bodů (71+115) a +80 v 63 zápasech a dalších 37 bodů (13+24) přidal ve 12 utkáních playoff. S juniorkou se rozloučil všemi možnými trofejemi: vítězstvím v QMJHL i Memorial Cupu, v obour případech získal cenu pro nejužitečnějšího hráče a byl vybrán do All-Stars týmu. Na MS18 pomohl Kanadě k zisku bronzových medailí.

Brad Richards s trofejí Conna Smytha pro nejužitečnějšího hráče playoff
Brad Richards s trofejí Conna Smytha pro nejužitečnějšího hráče playoff

Ve své první sezoně za Lightning zaznamenal 62 bodů a byl nominován do All-Stars týmu nováčků NHL. O tři roky později zaznamenal 26 bodů (12+14) ve 23 zápasech playoff s Tampou vybojoval první Stanley Cup v historii klubu. Zároveň obdržel Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče playoff a po sezoně Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče soutěže.

Po výměně do Dallasu nastupoval tři roky za Stars než se v létě 2011 domluvil na lukrativním kontraktu s Rangers. Celkem v NHL odehrál 982 zápasů, během který nastřílel 276 branek a přihrál na 591 zásahů. Vyloučen byl na 231 minut. V playoff se zapojil do hry ve 118 duelech a zaznamenal 90 bodů za 33 tref a 57 asistencí. Třikrát v kariéře sbíral v průměru víc jak bod na zápas, naposledy během své poslední sezony za Dallas a v roce 2011 se také zúčastnil Utkání hvězd.

V Chicagu je vítanou posilou do středu útoku, mezi jeho přednosti patří zejména skvělý přehled a je velmi nebezpečný v přesilovkách. Richards naopak nepatří mezi nejrychlejší bruslaře, což mi mu mohlo přizpůsobení na herní styl nové týmu poněkud komplikovat. Trenéři s jeho příchodem získali více možností jak poskládat sestavu, Richardse mohou zkoušet jak s Patrickem Kanem, tak s Mariánem Hossou.

Brad Richards
Brad Richards

V Rangers sice Richards neprožil špatnou sezonu, v jejím závěru se mu ale moc nedařilo a nakonec se propadl do čtvrté pětky. Jeho herní vytížení a prostor na ledě v Chicagu určí zejména výkony mladých hokejistů Teuva Teräväinena a potažmo Andrew Shawa. Na finského mladíka tak nebude od začátku sezony vyvíjen tlak, aby okamžitě uspěl na pozici druhého centra, v ideálním případě ale jeho výkony umožní trenér Quennevillovi nasazovat Richardse méně častěji, tak aby byl kanadský tvůrce hry na ledě co nejefektivnější.

„Na tom se nic nemění, pořád v Teräväinena vkládáme velké naděje,“ říká GM Bowman. „Ale získali jsme tím více prostoru, nemusíme na něj vůbec tlačit. On sám nás si určí, kdy je připravený. Nechceme ho vystavit do pozice, kde by měl minimální šanci uspět.“

Vykoupená smlouva Richardsovi zajistila příjem až do roku 2026. Pro dvě nadcházející sezony obdrží od Rangers 2× 3 miliony dolarů, v ročníku 2016–2017 o dva miliony více, a devět dalších let mu pak přiteče na účet vždy 1 milion ročně. Blackhawks jsou momentálně 2,2 milionu nad hranicí platového stropu, některý z hráčů současné sestavy tak bude muset tým opustit.

  • Brad Richards

    Richards CAN

    43 let, Střední útočník
    Členem klubu: